Skoda Elroq

tlisek

Tomek
Ktoś mi przypomniał o tym video na FB: Porównanie ładowania starego i nowego Enyaqa 85 - stara wersja ma peak 175kW, nowa 135kW, więc to pewnie dokładnie te same baterie co w Elroq. TLDR: krzywa na "nowej" baterii 135kW jest dłużej płaska i czas ładowania wychodzi taki sam:

nocomment

Zadomawiam się
Będzie inna krzywa ładowania, bo inaczej nie utrzymają czasu lądowania. Analogicznie jak w przypadku ID4, część wersji leci z jedną bateria, część z drugą.
Z tego co próbowałem doczytać prawdopodnie chodzi o baterie od SK i LG (takie informacje były w przypadku ID4 jakiś czas temu)
Do 35 tygodnia produkcji mają pytać czy ktoś chce baterię od A czy B.
masz gdzieś źródła co to za baterie/skąd?

tylko w pamięci mam, że VAG te 82/77 baterie bierze z LG ES spod Wrocławia, szukam potwierdzenia. SK nawet skrótu nie umiem rozwinąć ;)

@tlisek wielkie dzięki za to wideo, muszę obejrzeć z uwagą, może nie ma sensu czekać na 175 kW w moim wypadku...

tlisek

Tomek

tylko w pamięci mam, że VAG te 82/77 baterie bierze z LG ES spod Wrocławia, szukam potwierdzenia. SK nawet skrótu nie umiem rozwinąć ;)

@tlisek wielkie dzięki za to wideo, muszę obejrzeć z uwagą, może nie ma sensu czekać na 175 kW w moim wypadku...
Ja mam jeszcze takie coś

Attachments

• IMG_2978.jpeg
    IMG_2978.jpeg
    144,3 KB · Liczba wyświetleń: 30

tomaszs131

Erloq 85/ pakiet plus, transport/ hak holowniczy
Ktoś mi przypomniał o tym video na FB: Porównanie ładowania starego i nowego Enyaqa 85 - stara wersja ma peak 175kW, nowa 135kW, więc to pewnie dokładnie te same baterie co w Elroq. TLDR: krzywa na "nowej" baterii 135kW jest dłużej płaska i czas ładowania wychodzi taki sam:

No i super. Już chyba nie mam się nad czym zastanawiać. Dzięki za filmik.

nocomment

Zadomawiam się
@tomaszs131 a nad czym się zastanawiałeś?

ja zamówiłem wczoraj, mam tylko nikłą szansę, że trafię 175 przed "okienkiem". wręcz w zamówieniu zaznaczyłem, że ma być 175 po okienku, poczekam.

teraz po obejrzeniu filmidła może i bym nie chciał czekać (polecam stopklatki 11:11 i 14:50)... kwartał dłużej/drugie tyle czekania, a różnica nikła w ładowaniu. bardziej płaska krzywa chyba mi bardziej odpowiada, bo rzadko będę spadał poniżej 50% i stosunkowo często (zawsze) ładowanie startował od tych 50%+

@miv zapytałem czy jest ekstra rabat za mimo wszystko słabszą technicznie baterię, nie ma

Ev3

Pionier e-mobilności

SK Innovation zapewne.
Też koreańczycy, lepsi, bo bez wpadek jakościowych z jakich słynie LG.

tomaszs131

Erloq 85/ pakiet plus, transport/ hak holowniczy
@tomaszs131 a nad czym się zastanawiałeś?

ja zamówiłem wczoraj, mam tylko nikłą szansę, że trafię 175 przed "okienkiem". wręcz w zamówieniu zaznaczyłem, że ma być 175 po okienku, poczekam.

teraz po obejrzeniu filmidła może i bym nie chciał czekać (polecam stopklatki 11:11 i 14:50)... kwartał dłużej/drugie tyle czekania, a różnica nikła w ładowaniu. bardziej płaska krzywa chyba mi bardziej odpowiada, bo rzadko będę spadał poniżej 50% i stosunkowo często (zawsze) ładowanie startował od tych 50%+

@miv zapytałem czy jest ekstra rabat za mimo wszystko słabszą technicznie baterię, nie ma
Zastanawiałem, ale po obejrzeniu filimku udostępnionego przez Tomka zamówię już teraz. Jeszcze tylko kwestia trafienia w dobrą ofertę u dilera.