Fotowoltaika - jaki koszt?

konrad.zielinski

Posiadacz elektryka
Konkluzja jest taka , żeby na ogól tyle ile napisano kWp tyle m/w instalacja MWh rocznie powinna dać i to patrząc na niemal wszystkie podane dane takmwychodzi .Najbardzie korzystne to ustawienie poludniowe z katem jak temperatura ciała .
Zach-wch owszem dłużej działa ale per saldo mniej produkuje .Czy warto śledzić słońce? Czy lepiej dołożyć paneli ? To domdyskusji .Mniej pierdzielenia jest z dołożeniem mniej mechaniki itp .
W kazdym bada razie ja nie żałuję...
No, to zależy, czy celem jest maksymalizacja produkcji z modułu (w net-meeteringu), czy maksymalizacja autokonsumpcji i wartości eksportowanej i/lub zastąpionej energii (net-billing). Albo maksymalizacja uzysku z ograniczonej powierzchni dachu.

Po pierwsze, na dachu płaskim, gdy chcemy z jego powierzchni wycisnąć ile się da, optymalne są wschód-zachód na ramie-A pod niskim kątem - wtedy nie trzeba robić między modułami żadnych odstępów, jak w przypadku montażu południowego, bo się nie zacieniają, więc wchodzi ich więcej. Taki układ jest też korzystniejszy aerodynamicznie, bo wszystko się wzajemnie osłania, można zmniejszyć balast. Śnieg i pył też lepiej spływa niż z całkiem płaskiego. Lepiej wykorzystywany jest falownik, można zainstalować taki o mniejszej mocy, niż dla montażu południowego tej samej liczby modułów, bo krzywa produkcji jest szersza, a bardziej płaska. Dlatego tak się kładzie na halach, blokach itp.

Po drugie, z modułów dwustronnych ustawionych pionowo w osi północ-południe teoretyczny uzysk jest paradoksalnie większy niż z optymalnie ustawionych na południe jednostronnych. I bardziej stabilny przez cały rok. Tylko, że takie ustawienie powoduje znacznie zacienianie gdy jest więcej niż jeden rząd - dlatego najbardziej nadają się na płot w otwartej przestrzeni. A uzupełnienie ich mniejszą liczbą zwróconych na południe ładnie wypełnia moc falownika przez cały dzień.

arnoldd

Posiadacz elektryka
A myślałeś o bigazowni? Widziałem gdzieś program, gdzie rolnicy w Polsce zachwalali bardzo jako źródło energii elektrycznej.
Biogazownia z mojego punktu widzenia to samo zło - pozbawia mnie węgla ergo - próchnicy z gleby.

konrad.zielinski

Posiadacz elektryka
Biogazownia z mojego punktu widzenia to samo zło - pozbawia mnie węgla ergo - próchnicy z gleby.
Nie żebym się znał na rolnictwie, ale ZTCW w Europie dąży się do uniemożliwienia używania gnoju, który nie przeszedł przez reaktor biogazowni, bo to zbyt cenny zasób.
Kalkulowałeś czy aby na pewno jego wartość jest większa niż pofermentu z biogazowni + energii elektrycznej szczytowej + ciepła? Na zachodzie jakoś się to spina.
Gnój się i tak rozkłada i emituje metan, chodzi o to żeby go najpierw przechwycić i spożytkować, a nie puszczać w atmosferę.

Last edited:

arnoldd

Posiadacz elektryka
Na zachodzie jakoś się to spina.
Dopóki były - są dopłaty to sie spina wspaniale, póżniej nie ma tak różowo.
Pozatym żadan biogazownia, czy też biometanownia nie "pojedzie" na samym oborniku - trzeba dostarczyć masy fermentacyjnej bogatej w "potencjał metanowy" - najprościej kukurydzę. Więc są tereny w niemczech gdzie na tysiącach hektarów uprawia się kukurydzę w monokulturze tylko na potrzeby biogazowni niszcząc glebę . I jeszcze się ogłasza że taka uprawa jest neutralana dla środowiska :)

Kalkulowałeś czy aby na pewno jego wartość jest większa niż pofermentu z biogazowni + energii elektrycznej szczytowej + ciepła?
Tak - temet przerobiony przez kilka lat wte i wewte.
Na moich ziemiach(4-6 klasa ) nie opłaca się przerabiać obornika na pofermet.

konrad.zielinski

Posiadacz elektryka
Dopóki były - są dopłaty to sie spina wspaniale, póżniej nie ma tak różowo.
Pozatym żadan biogazownia, czy też biometanownia nie "pojedzie" na samym oborniku - trzeba dostarczyć masy fermentacyjnej bogatej w "potencjał metanowy" - najprościej kukurydzę. Więc są tereny w niemczech gdzie na tysiącach hektarów uprawia się kukurydzę w monokulturze tylko na potrzeby biogazowni niszcząc glebę . I jeszcze się ogłasza że taka uprawa jest neutralana dla środowiska :)

Tak - temet przerobiony przez kilka lat wte i wewte.
Na moich ziemiach(4-6 klasa ) nie opłaca się przerabiać obornika na pofermet.
Rozumiem. Chociaż mając do wyboru to albo ruski kopalny, za który budują armię chyba lepszy nasz. Z punktu widzenia państwa chyba lepiej dopłacać do biogazowi niż na równoważenie wydatków rosyjskiego MON finansowanego gazem i jeszcze kosztów zmian klimatu. Więc dalej myślę, że temat ma u nas przyszłość. Nie mówiąc już o gospodarce wielkotowarowej na Ukrainie.

kswad12

No to z prądem
;) to coś pokręciłem ;) ale jak będę w okolicy to się odezwę ;) Tak mi jeszcze przyszło do głowy, że może przy okazji takich inwestycji wymienić stary kocioł gazowy na PC do ogrzewania domu ? Choć mam zainstalowaną klimatyzację Samsunga z funkcją grzania oparte na pompie ciepła - ale jednostki wewnętrzne mam tylko w salonie i sypialni, więc pozostałe pomieszczenia i tak byłyby nadal grzane gazem. Kurcze - nie jest łatwo znaleźć kompetentną osobę potrafiącą zaproponować nieszablonowe rozwiązanie.
Takie grzanie klimatyzacja będzie w domu bardzo wysuszać powietrze. Można dogrzac w okresach przejściowych ale jakbyś cały rok grzał wilgotność spadnie poniżej 40% a to już nie zdrowo. Dodatkowo jak masz podłogówkę to komfort też spadnie nie odpalając grzania podłogi.