boa
Pionier e-mobilności
Ale chyba globalnie, a nie w Polsce 🧐Elroq podobno już 50k sztuk sprzedanych, chyba nieźle?
Ale chyba globalnie, a nie w Polsce 🧐Elroq podobno już 50k sztuk sprzedanych, chyba nieźle?
jaki kolor? my zielony blady tymianek - podobno w naszym salonie większość takich, będzie można auta pomylić na ładowarce
a do kiedy te dopłaty? chyba do kwietnia 2026? chyba, że się wyczerpie...
Elroq podobno już 50k sztuk sprzedanych, chyba nieźle?
Dokładnie tak. Informacja o 50k elroq mnie zmroziła 🫣 może 50 miało być w danej sieci dilerskiej, a „k” się pstryknęło niepotrzebnie?Nic się nie wyczerpie. Pieniędzy wystarczy na ponad 50 000 samochodów, a do tej pory nie wpłynęło nawet 1500 wniosków. W 2024 w Polsce sprzedało się 16 563 elektryków - odlicz od tego te które nie kwalifikują się do dotacji to okaże się, że dotacji wystarczy na 3 lub nawet 4 lata, a zostało 12 miesięcy.
Te dwa niemetalizowane lakiery "własnościowe" są kozackie, ale wybrałem nudny czarny 🙂 w sportline giną na nim wszelkie akcenty, nawet logo marki, cały jest naprawdę czarny, to mnie podkusiło 😉jaki kolor? my zielony blady tymianek - podobno w naszym salonie większość takich, będzie można auta pomylić na ładowarce
![]()
Skoda jest w Europie i Azji (Chiny/Indie), gdzie jest egzotykiem. Należy założyć, że Elroq tam nie dojechał (produkowany jest chyba tylko w Czechach), a nawet jak to zrobi to nie będzie popularny, toteż owe 45 tys. sprzedanych sztuk podanych przez Klausa Zellmera na linkedin dotyczy Europy 🙂oczywiście chodzi o 50k globalnieczyli pewnie w Europie w sumie, nie wiem, czy Skoda jest gdzieś poza
Inna bateria (135 kW)= 11 km mniejszy zasięg. Czas ładowania tak jak było pisane bez zmian (takie info dostałem na maila od dealera).edit: a zanotowaliście, że w bieżącym cenniku PDF dla Elroq obiecywany maks. zasięg to 573 km? 🙂 dla sportline 565 km, to za większe o cal koła. Wspomniane jest już 135 kW. Wcześniej było 580/573 i 175 kW
Mi nawet pokazano dokument, w którym było na czerwono zaznaczone -11km w tabelce z bateriami... A pojemność podobno identyczna, do tego ta wartość nie zgadza się z różnicą na przestrzeni zmian w cennikach...Inna bateria (135 kW)= 11 km zmniejszy zasięg. Czas ładowania tak jak było pisane bez zmian (takie info dostałem na maila od dealera).
Z ciekawostek - z Chin się już wycofali, bo sprzedaż była zerowa. Zamiast tego próbują atakować bliski wschód.Skoda jest w Europie i Azji (Chiny/Indie),