dixiluk

Fachowiec
Jakieś newsy w kontekście numerka wniosku do którego już doszli w przetwarzaniu? Ktoś coś?
Niepokoi mnie to, że mam numerek 69, była aktualizacja wniosku, akceptacja, druga akceptacja i miało iść do 'decyzji' a tu znów zwrotka że kolejna aktualizacja. Mam wrażenie że będziemy się tak jest chwilę bujać bo sami nie wiedzą co potrzebują.

sytomek

Fachowiec
Hej,
Mała aktualizacja dla ciekawych jak to idzie.
Po najnowszej aktualizacji i poprawie przeze mnie wniosku w tamtym tygodniu ( mój początkowy numer wniosku był między 90 - 100 ) o wybór zabezpieczenia w postaci AC ( póki co nie trzeba było dołączać kopii polisy z cesją ) dostałem takie o to info "wniosek został pozytywnie zweryfikowany pod względem kryteriów dostępu oraz kryteriów horyzontalnych. Wniosek został wpisany na listę projektów zakwalifikowanych do wsparcia nr NE/L/( i tu o dziwo wniosek jest w pierwszej trójce ), która została przekazana do Zarządu NFOŚiGW w celu jej zatwierdzenia. Po jej zatwierdzeniu otrzymają Państwo informację o przyznaniu wsparcia w Programie Priorytetowym NaszEauto"

SokolEV

Posiadacz elektryka
Hej,
Po najnowszej aktualizacji i poprawie przeze mnie wniosku w tamtym tygodniu ( mój początkowy numer wniosku był między 90 - 100 ) o wybór zabezpieczenia w postaci AC ( póki co nie trzeba było dołączać kopii polisy z cesją ) dostałem takie o to info "wniosek został pozytywnie zweryfikowany pod względem kryteriów dostępu oraz kryteriów horyzontalnych. Wniosek został wpisany na listę projektów zakwalifikowanych do wsparcia nr NE/L/( i tu o dziwo wniosek jest w pierwszej trójce ), która została przekazana do Zarządu NFOŚiGW w celu jej zatwierdzenia. Po jej zatwierdzeniu otrzymają Państwo informację o przyznaniu wsparcia w Programie Priorytetowym NaszEauto"
Nie mów hop. Ja miałem to samo, a i tak dostałem zwrot do „poprawy”, bo znowu wniosek się zmienił. No żarty sobie jakieś robią.

Gilim

Zadomawiam się
Hej,
Ja mam numer 002 a odsyłali chyba ze trzy razy bo coś się zmieniało. Może teraz przyspieszy

macieeq

Fachowiec
Czy spotkał się ktoś może z sytuacją w której w trakcie okresu trwania dofinansowania miała miejsce zmiana sposobu rozliczania VAT ze 100% tylko firmowo na 50% firmowo/prywatnie?

„Oświadczenie dotyczące kwalifikowalności podatku VAT” - załącznik z wniosku

Czy może to być uznane za naruszenie umowy dofinansowania i prośba o zwrot środków? - nie znalazlem takiej informacji w warunkach i regulaminie 🤔

sytomek

Fachowiec
Nie mów hop. Ja miałem to samo, a i tak dostałem zwrot do „poprawy”, bo znowu wniosek się zmienił. No żarty sobie jakieś robią.
Weź nie strasz, już dwa razy poprawiałem :) W sumie jeszcze nikt nie pisał/dzwonił w sprawie podpisania umowy czy dostarczenia choćby cesji polisy to rzeczywiście może nie ma co już dzielić kasy z dofinansowania 🤣

umcus

Pionier e-mobilności
Podsumowując - po 3 miesiącach naboru mamy niespełna 3500 wniosków, z czego 1200 od osób fizycznych i 2254 od JDG.

254 osób fizycznych wzięło leasing lub wynajem. Lekko ponad 32% osób fizycznych wystąpiło o bonus za złomowanie i prawie 60% o bonus dochodowy.

Dla JDG do złomowania jest chętnych raptem 6%.

Ale jeszcze ciekawsze jest to, że średnia dotacja to raptem 30kpln - tak jak już wcześniej przypuszczałem. I to powoduje, że aby wykorzystać wszystkie środki, trzeba by udzielić nie 40k dotacji, a blisko 54 tysiące (co też wcześniej już "wróżyłem"). A jeśli po 3 miesiącach mamy zaledwie 3,5 k, to za rok będziemy mieli ledwo 18k dotacji. Nawet jeśli rynek jakimś cudem oszaleje i wniosków będzie 2x więcej, to na koniec nadal będziemy mieli grubo ponad 600 mln niewykorzystanych środków - czyli 40% alokacji. A realnie pewnie będzie ponad miliard straconych pieniędzy.

A trzeba pamiętać, że w tych 3,5k dotychczas złożonych wnioskach są te, które się kisiły od lipca '24 do stycznia '25, więc... czarno widzę alokację za rok. To chyba możemy powoli odtrąbić kolejny sukces.

;)