No tylko właśnie warto nieco temperować takich nadmiernych "miłośników marki", bo potem kupujący może się mocno zdziwić. Mazda miała mieć 10,4m średnicę zawracania, a tymczasem ma 11,4m. Miała mieć niby 35,5kWh, a tymczasem dla użytkownika ma tylko 30kWh. Drzwi niby super bo duży otwór drzwiowy, zupełnie jak w trzydrzwiówce, tylko że w trzydrzwiówce mogę otworzyć te drzwi i wypuścić kogoś z tylnej kanapy nawet gdy zaparkuję pomiędzy dwoma samochodami na parkingu pod marketem. A w MX30 jesteś w pułapce - jedne i drugie drzwi otwarte i nie masz co ze sobą zrobić, bo nie ma się gdzie ruszyć. Takich rzeczy ewentualny kupujący tak łatwo nie wychwyci, a może się na podstawie takich wątpliwej jakości informacji z forum mocno "przewieźć".
Takie rzeczy trzeba pisać głośno i wyraźnie, a wtedy - uzbrojony w pełną i rzetelną wiedzę - potencjalny użytkownik sam wybierze czy takie rozwiązania mu pasują. Tylko tyle i aż tyle. Mnie by nie pasowały ale w pełni rozumiem że są ludzie, którym nie przeszkadzają.
@vwir
- dzięki za sprawdzenie, że błędnie była liczba wpisana w wielu serwisach z danymi o średnicy zawracania. 11,37m to jest nadal OK, ale rzeczywiście byłem przekonany o 10,4m. Też bardziej wierzę folderowi producenta niż danym na innych stronach, gdzieś musiał pójść błąd i jest powielany; subiektywnie auto jest zwrotne i po parkingach, po mieście dobrze się jeździ. Pewnie też plus w tym przypadku, że nie jest za szerokie.
- nie "miała mieć niby 35,5kwh", tylko ma 35,5 kwh; to jest brutto, taka jest bateria; netto dostępne 30, w wielu autach podawana jest wartośc brutto; ważniejszy jest realny zasięg
- drzwi - tutaj chyba nie masz jednak racji, bo w 3-drzwiowym mialbys jeszcze dłuższe drzwi i nie otworzyłbys w ogole.. a te otworzysz - wystarczy uchylić przednie i otworzyc tylne, zawsze mozesz tez nieco wyjechac z miejsca parkingowego, co chyba jest najlepszym rozwiazaniem kiedy jest ciasno - i to niezaleznie jakie masz drzwi; generalnie tysiac razy pisalem, ze najlepiej uzytkowac w 1-2 osoby, a tylko okazjonalnie 3-4. Zgadza sie?
Rozwiazania i wady/zalety walkowalismy tu w watku juz tyle razy, ze nie ma sensu tego ciagnac imho