Jakie EVSE / Wallbox dla TM3?

slaveq

Pionier e-mobilności
Ja dałem 5x6mm2 przypomnę że WC daje możliwość ładowania prądem 32A więc 5x6 mm to jest chyba minimum jeśli chodzi o przekrój. Jak kiedyś czytałem normy, to bardzo istotne jest jak dziś przewód, czy w peszlu czy w tynku albo w ziemii.

Bronek

Pionier e-mobilności
Za 10 lat każdy będzie ładować w domu DC :ROFLMAO:
Raczej bym się spodziewał odwrotnej sytuacji - ograniczeń nawet przy AC. Skoro instalacje lokalne nie wytrzymują rosnącej fotowoltaiki, to jak sobie poradzą z dużymi mocami poboru w DC?
Dlatego rada z której i ja skorzystałem : Brać większy Przydział Przedlicznikowej, póki dają. Może się zdarzyć, bo idzie bieda, że trafo lokalne się "skończy" lub kabelki im nie pozwolą a Operator nie wymieni. Słyszałem o odmowach podwyższenia mocy że względu na warunki.

(mam 5x10 i to dwie ekstra linie po ok 30/40m w dwa punkty na posesji - garaż i wiata)

Gandalf

Pionier e-mobilności
Skoro instalacje lokalne nie wytrzymują rosnącej fotowoltaiki
to odpowiedzialni za doprowadzenie do takich zaniedbań powinni ponieść konsekwencje, no bo przecież nie są w zmowie z URE, a my żyjemy w państwie prawa?
:unsure: :rolleyes:

No więc w nowoczesnych, zdecentralizowanych systemach wszystko dawało by radę. Mamy szczyt, produkujemy mnóstwo, samochody się ładują pobierają mnóstwo, szafa gra, bo cały problem załatwiamy w naszej najbliższej okolicy.

Miałem napisać więcej ale jeszcze mi prąd odetną.

Bronek

Pionier e-mobilności
ohhh Lenin obiecywał sprawiedliwość i niejeden Prorok, tylko Ci guuru raczej po śmierci. .

Dodam, że 253V w sieci i falowniki robią stop. Ludzie kombinują aby zagospodarować ten niechciany nadmiarowy prąd i budują systemy, które np grzeją wodę gdy napięcie zbliża się do odcięcia.
Operatorzy w niektórych rejonach w porach słońca w zenicie obniżają swoje napięcie aby "zrobić miejsce" dla PV
Ciśnienie na magazyny energii, to rozsądna rzecz w bardzo nierozsądnej cenie. Wiem, że można samemu sobie budować ale nie kazdy lubi spędzać wolny czas na lutowaniu itp.

Sfotek

Posiadacz elektryka
Pytałem Warszawe i mają jeszcze 3F UMC 1 w starej cenie - tj 2750. Jestem skory zamówić zamiast Wallboxa (bardziej uniwersalne) bo mozna wiząć z sobą w góry :) Jest jakaś realne przeciwskazanie zakupy 3F UMC 1 przy założeniu użytku domowego na codzień?.. bądź przewaga WallBoxa Gen 3 nad EVSE? Z góry dzięki za pomoc!