W jakim zakresie optymalnie używać magazyn energii?

Młody

Follow the White Rabbit
Mam magazyn Sofar w technologii LiFePo4. Fabrycznie ustawiony zakres to 20-100%. Czy te ustawienia są optymalne dla żywności magazynu?

Trochę irytuje mnie w nim, że nie działa poniżej temperatury 6⁰C i że ładowanie od 99% do 100% trwa tyle samo co od 70% do 99%. Dlatego zastanawiam się czy nie zmienić zakresu np 20-99%

nabrU

Moderator
To normalne że po dwóch latach pojemność może spaść o 3% ?

Jak najbardziej normalne i uznałbym to za niezły wynik.

Grzesiek

Pionier e-mobilności
View attachment 27535No u mnie jest ciut inaczej ale większy przebieg.To normalne że po dwóch latach pojemność może spaść o 3% ?
U mnie po 3 latach wciąż mam 99% SoH na Pylontech i 99% na TurboEnergy po 4latach.
Ale używane tylko w trybie autokonsumpcji, bez oddawania do sieci jak u nabrU.

Więc zależy to bardzo od napięć krańcowych i eksploatacji. Jak w autach. Wiele czynników.
Mnie temperatura Baterii ciekawi bo 34stopnie to dość dużo. Poprawienie obiegu powietrza zwiększy trwałość.

Moje mają 27' latem. 28 max. Taka temperatura uruchamia chłodzenie pomieszczenia.

np. 53,6V dla baterii typu Pylontech to napięcie maksymalne, a nawet zbyt duże - bo blisko do odłączenia awaryjnego. A to bardzo mocno skraca żywotność.

zapodaj specyfikację tego swojego magazynu.
Jakie napięcia dla
absorbcji i floating.

Last edited:

nabrU

Moderator
Moje mają 27' latem. 28 max. Taka temperatura uruchamia chłodzenie pomieszczenia.

Moje baterie w magazynie w garażu obecnie 24,9*C przy poniższych warunkach środowiskowych co w sumie można uznać za letnie temperatury (i to wszystko około 18:00) bo mamy falę upałów w UK ;)

1746032690430.png

Grzesiek

Pionier e-mobilności
Moje baterie w magazynie w garażu obecnie 24,9*C przy poniższych warunkach środowiskowych co w sumie można uznać za letnie temperatury (i to wszystko około 18:00) bo mamy falę upałów w UK ;)

View attachment 27557

View attachment 27557
Mój magazyn jest na poddaszu. Stąd i tak wysokie temeratury.
Ale takie powyżej 34stopni. Naprawdę nie wpływają pozytywnie ani na falowniki ani magazyn.
Warto w tym kierunku zrobic usprawnienia.

kruszon

Zadomawiam się
W jakim zakresie pracuje i ile modułów?
Jeden moduł mam . A co do zakresu to nie wiem o co kaman ale nic tam w ustawieniach nie grzebałem więc przypuszczam że chodzi ci o te procenty. Teoretycznie powinien pomiędzy 20% a 100% ale wiem ze nieraz spadało poniżej 20% jak długo nie było produkcji.
A co do temperatury to miałem do wyboru nieogrzewany garaż albo ogrzewane pomieszczenie
techniczne w którym jest rekuperator i zasobnik na wodę.
Po konsultacji z instalatorem wybraliśmy to pomieszczenie techniczne bo podobno lepiej jest bateryjkom w ciepełku niż w chłodku. Chociaż w garażu nigdy poniżej zera nie było ale zimą w mrozy zdarzało się koło 5 stopni na plusie.

Last edited:

kruszon

Zadomawiam się
Mnie temperatura Baterii ciekawi bo 34stopnie to dość dużo. Poprawienie obiegu powietrza zwiększy trwałość.
Magazyn stoi na płytkach i wloty nie ma pozasłaniane. Co prawda zajmuje miejsce w kącie ale zostawiłem tak ze 20 cm od ściany. Aktualnie pokazuje temperaturę 33 stopnie ale co ciekawe pomacałem ręką go wkoło i na obudowie na górze ani na kratkach nie czuć żeby jakoś specjalnie ciepły był.

Grzesiek

Pionier e-mobilności
Magazyn stoi na płytkach i wloty nie ma pozasłaniane. Co prawda zajmuje miejsce w kącie ale zostawiłem tak ze 20 cm od ściany. Aktualnie pokazuje temperaturę 33 stopnie ale co ciekawe pomacałem ręką go wkoło i na obudowie na górze ani na kratkach nie czuć żeby jakoś specjalnie ciepły był.
"bateryjki" i ogólnie sprzęt lubi temperatury pokojowe. A 33 jest cieplejsze.
Ty natomiast masz 33~36stopni na kończynach (rękach) więc ciężko było by wyczuć. Musiało by być cieplejsze niż Ty. A to już w ogóle źle.

To jednak tylko przyśpieszy nieco degradację, bardziej degradują napięcia w jakich działa ten magazyn. Tam jest BMS który ma ustawienia. Czasem są opcje do wyboru możliwości typu " z uwzględnieniem żywotności magazynu lub bez".
O to co napisałem może zadbać użyszkodnik końcowy. Czyli Ty.

Można zmniejszać degradację jeszcze ingerując w ustawienia BMS, obniżyć napięcia maksymalne i zwiększyć minimalne.
W to jednak bym się nie bawił, bo trwałość i gwarancja pewnie jest przyzwoita. Więc zadbaj o komfortowe warunki i odpowiednie ustawienia jako końcowy użytkownik.

vwir

Pionier e-mobilności
"bateryjki" i ogólnie sprzęt lubi temperatury pokojowe. A 33 jest cieplejsze.
Ty natomiast masz 33~36stopni na kończynach (rękach) więc ciężko było by wyczuć. Musiało by być cieplejsze niż Ty. A to już w ogóle źle.

To jednak tylko przyśpieszy nieco degradację, bardziej degradują napięcia w jakich działa ten magazyn. Tam jest BMS który ma ustawienia. Czasem są opcje do wyboru możliwości typu " z uwzględnieniem żywotności magazynu lub bez".
O to co napisałem może zadbać użyszkodnik końcowy. Czyli Ty.

Można zmniejszać degradację jeszcze ingerując w ustawienia BMS, obniżyć napięcia maksymalne i zwiększyć minimalne.
W to jednak bym się nie bawił, bo trwałość i gwarancja pewnie jest przyzwoita. Więc zadbaj o komfortowe warunki i odpowiednie ustawienia jako końcowy użytkownik.
Przede wszystkim te 33 stopni skądś się musiało wziąć. Zagrzać taką masę do 33 stopni i utrzymać w tej temperaturze gdy na zewnątrz jest 20 stopni to całkiem spora ilość energii. Warto sobie to uświadomić i zastanowić skąd ta energia się wzięła.