Poranek Kojota . Małe podsumowanie. Smutne zobaczymy czy prawdziwe ?

pawel pawel

Zadomawiam się
Tesla nie sprzedawała tylko samochodów , sprzedawała też marzenia .... - zgadzam się z tym w 100%.

Tesla przekonała mnie żeby kupić pierwszy samochód elektryczny, był to pierwszy nowy samochód w moim życiu (racjonalnie zawsze kupowałem 2-3 letnie).

Obecnie Tesla przekonała mnie abym nie kupił następnego samochodu u nich:
- pozbawienie produktu całej otoczki który był wcześniej
- większa niż racjonalnie kalkulowana utrata wartości obecnego pojazdu (LR23)
- niepewność tego co będzie z marką.
Marka żeby sprzedawać musi przekonać do swojego produktu:
- sercem - czyli cała otoczka która jest wokoło produktu
- umysłem - parametry produktu są w porównaniu do konkurencji lepsze w części lub całości
Najlepiej
Tego już niestety obecnie nie ma. Szkoda. Kupiłem inny samochód (na razie się zbieram na odwagę żeby na tym forum napisać jaki ;) )

Najlepszym ruchem dla Tesli by była jej mocna restrukturyzacja zarządcza - odsuniecie Muska, mogą poszukać managerów u siebie lub chociażby w Chinach - znajdą tam też ludzi z wizją :)
A może chcesz mi podarować Teslę
Tesla nie sprzedawała tylko samochodów , sprzedawała też marzenia .... - zgadzam się z tym w 100%.

Tesla przekonała mnie żeby kupić pierwszy samochód elektryczny, był to pierwszy nowy samochód w moim życiu (racjonalnie zawsze kupowałem 2-3 letnie).

Obecnie Tesla przekonała mnie abym nie kupił następnego samochodu u nich:
- pozbawienie produktu całej otoczki który był wcześniej
- większa niż racjonalnie kalkulowana utrata wartości obecnego pojazdu (LR23)
- niepewność tego co będzie z marką.
Marka żeby sprzedawać musi przekonać do swojego produktu:
- sercem - czyli cała otoczka która jest wokoło produktu
- umysłem - parametry produktu są w porównaniu do konkurencji lepsze w części lub całości
Najlepiej
Tego już niestety obecnie nie ma. Szkoda. Kupiłem inny samochód (na razie się zbieram na odwagę żeby na tym forum napisać jaki ;) )

Najlepszym ruchem dla Tesli by była jej mocna restrukturyzacja zarządcza - odsuniecie Muska, mogą poszukać managerów u siebie lub chociażby w Chinach - znajdą tam też ludzi z wizją :)
A może ktoś chcemy wyrzucić Teslę ja chętnie przygarnę każdą ilość 😀.... Naczytałem się jak to Tesla upada a tu 1,5 miesiąca czekania na auto.
A najlepsi są Ci co to całe życie jeździli autami produkcji tych co to ludzi gazowali a teraz plują na gościa co to przypomniał, że są tylko 2 płcie....
Znam pomyleńców co to na złość kupili jakieś wynalazki typy Stelantis w cenie Tesli i zużycia + 5 kWh/ 100 km. Czytałem też o Koreańcach z uwalonymi portami ładowania... . A jeszcze BYD co to wreklamach się ładują szybko a po zakupie dowiedzieli się, że to nie te.... Tylko te w kolejnej generacji tak będzie

Michał spod Krakowa

Pionier e-mobilności
Firma faktycznie to jedno ale Marka to ma dużo skojarzen z Muskiem .
Dygresja : jak kupowałem 1szą Teslę ,to Musk byl dla mnie kompletnie nie znaną postacią i bez znaczenia dla decyzji, druga to konsekwencja doświadczeń z pierwszą .
A...trzeciej nie widzę ..a bardzo bym chciał .
Model S/X za ~pół roku?
Czy bez Niego dalej TESLA bedzie to robić ? Czy stanie się kolejna marką wyginającą karoserie w modne, przetloczenia i paski czy lampeczki . Już to się zaczęło ..
Świat sie zmienia ...Do tego czy Tesla musi być ciągle najlepsza ? Ważne by byla dobra
Dobra w czym?
Większość osób ma na myśli: niech robią takie samochody takie, jakie bym chciał
Ale cel firmy to: przyspieszenie globalnego przejścia na zrównoważoną energię

Musk przykazał, że obecnym środkiem do spełnienia celu jest produkcja 40tys robotaksówek dziennie. Pewnie nie każdemu się spodoba taka Tesla ;)

Bronek

Pionier e-mobilności
Dobra we wszystkim , no prawie , tak jak jest .
Niewiele trzeba aby zadowolić przynajmniej większość niezadowolonych. Ciut więcej zasiegu , durną kamerkę , nawet jakoś czujnik deszczu lub ustawianie czułości ich działania.itd itd , ale niewiele naprawdę trzeba . Inaczej powyginać blachy, bo dla tych co to świadczy o nowosci... Taka Toyota np to jak usta glonojada lub żelowe cycki . Nowe ale widac że robione na siłę.
Tesla jak Prosiak ma kształty naturalne ( nie dotyczy Xsa ) dla mnie z boku to przewrocony wook

Robotaxi interesuje mnie jak produkcja tramwajów .

Czy bym bral nowego Xsa ? Zalezy co zrobią , pewnie swiatelka z przodu ale czy dadzą 3 silniki ? Bez falconów ? E...
Jestem ciekaw , najlepiej jakby odpuscili w tym kształcie ,

Makus

Pionier e-mobilności
Najpierw slyszalem, ze zakupu z marca dopiero sie beda liczyc. Potem ze z kwiecien dopiero pokaze ze nic zlego sie nie dzieje. Teraz juz jest to:
Zobaczymy.. chyba (wg analitykow) takim miesiącem danych prawdziwych będzie czerwiec ? .
A nawet:
Więc nie - czerwiec nie ma znaczenia. Dla sprzedaży samochodów istotne będą dane z drugiego kwartału (w lipcu).
Co przeczytam w lipcu? Ze dopiero dane w 2026 beda sie liczyc?

Bronek

Pionier e-mobilności
Analitycy to jak komentatorzy...lub brokerzy .
Jeden do mnie przyjechał i usilowalł namówić do inwestycji , chwaląc się że jest w branży od 20 lat .
Obiecywał ., że ta inwestycja gwarantuje kasę na basen w chacie i Bentleya.
Nie wiem dlaczego nie przylecial helikopterem a tlukł sie z Poznania Citroenem w cienkim dieslu.
Misjonarz biznesowy

Michał spod Krakowa

Pionier e-mobilności
Robotaxi interesuje mnie jak produkcja tramwajów .
To jest argument. Teraz widzę, że Tesla musi zbankrutować ;)
Czy bym bral nowego Xsa ? Zalezy co zrobią , pewnie swiatelka z przodu ale czy dadzą 3 silniki ? Bez falconów ? E...
Jestem ciekaw , najlepiej jakby odpuscili w tym kształcie ,
Patykiem na wodzie: steer-by-wire i stosowna kierownica, zawieszenie z cybertrucka, AI5, nowe światła, dodatkowa kamera, ładowanie indukcyjne...

Grzesiek

Pionier e-mobilności
Ale cel firmy to: przyspieszenie globalnego przejścia na zrównoważoną energię

Musk przykazał, że obecnym środkiem do spełnienia celu jest produkcja 40tys robotaksówek dziennie. Pewnie nie każdemu się spodoba taka Tesla ;)
Czy aby naprawdę? Już chyba wielu nie zostało którzy jednak wierzą w tę idee.
Bo słowa jednak rozminęły się z czynami.

Cel firmy to zarabianie $$$ a nie przejście na zrównoważoną energię.

przykład?
BEV to samochody stworzone do miast i okolic. Jednak takie to za bardzo nie chcą powstawać (cóż, w końcu coś się ruszyło ale trwaało). Zwłaszcza u Tesli (Tu wciąż zmian faktycznych brak obiecanki wciąż żywe.)
Co jest tym bardziej dziwne. W tej kwestii podejście całej pozostałej konkurencji może być zrozumiane. Mają inne propozycje.

Last edited:

zibizz1

Pionier e-mobilności
steer-by-wire i stosowna kierownica, zawieszenie z cybertrucka, AI5, nowe światła, dodatkowa kamera, ładowanie indukcyjne...
Jeszcze lewa manetka. Zawieszenie że tylna oś skrętna? W Polsce, najwcześniej polowa 2027. Dla mnie moze już będzie za mały wtedy i za maly upgrade żeby wynianiac 5 letniego na nowego. Zamierzam trzymać przynajmniej z 10 lat. Będę też szukał bardziej minivana/minibusa. Wydaje mi sie że w S/X zrobią tylko 600-800KM. Żeby połechtac tych co kupili Plaid i zaoferować im Roadster 2 kremy w końcu się pojawi.