nabrU
Moderator
A dla wyspiarzy to nie jest przypadkiem Kanał Angielski?
Dokładnie tak jest. Wolałem napisać tak jak się przyjęło nazywać w Polsce.
A dla wyspiarzy to nie jest przypadkiem Kanał Angielski?
Jak pójdzie dalej, to będziesz mieszkał w Nearshore 🫣Mój półpromień 100km i Zero SCh. Najbliższy serwis na Bornholmie .W końcu z Kołobrzegu najbliżej promem do Królestwa Danii . Na marginesie może Trump za jednym zamachem przejął by tą wyspę?
Bylo by Amerykańskie Morze Bałtyckie wzorem Zatoki Amerykańskiej
Ze go jeszcze nikt nie porównał do Hitlera , który również szukał "przestrzeni życiowej"
zgadzam się w 100%Tak sobie czytam ten wątek i kilka innych o Tesli i tak mi się przypomina jak kilka lat temu zawitałem na to Forum z ID.3. Wszyscy jęczeli jaki to VW do 'doopy' EV jest, jaki soft jest kiepski, jakie to ma kijowe haptyczne przyciski, a co niektórzy wypominali mi Diesel gate i takie tamTeraz nagle VW wypuścił jeden sensowniejszy model (ID.7 mam na myśli) i dali trochę dobrych promocji i są już 'caca' (albo przynajmniej nabijanie na Forum się skończyło
)
A tymczasem (DLA MNIE i W MOICH WARUNKACH) Tesla to wciąż najlepszy 'package':
1. Samochód jest nadal super w moim przekonaniu jako pojazd. Eksploatacja starszych egzemplarzy pokazuje, że nie jest to jakiś 'złom' i samochody Tesli robią 'z palcem w nosie' spore przebiegi.
2. Obsługa posprzedażna jest lata świetlne przed innymi: mowa zarówno o braku wymuszonego serwisowania, gdzie inni kasują Cię zdrowo za jakieś duperele jak i o sposobie ewentualnego usuwania usterek (zdalnie, przez serwis mobilny lub w ostateczności przez standardową wizytę serwisową).
3. Prostota ładowania na SuC jest nadal lata świetlne przed innymi: podjeżdżasz, wpinasz, odpinasz i jedziesz dalej. Zero apek, kart, klikania na ekranach ładowarek i straty czasu (której mamy tendencję nie liczyć przy używaniu innych ładowarek).
4. SuC Tesli są najtańszymi ładowarkami DC praktycznie w całej Europie, a z darmowymi milami z programu poleceń przejechałbym ponad 6k km po Europie za darmo, gdyby nie kiepska infra Tesli w PL (u siebie np. mam jakieś 8 lokalizacji SuC w pół-promieniu 50km - pół-promień bo od południa mam Kanał La Manche. Gdyby nie morze, było by SuC pewnie z 16)
5. Rynek akcesoriów i dodatków do Tesli jest nieprzebrany i naprawdę fajny (tu oczywiście nasuwa mi się Enhance jako TOP1)
6. Apka Tesli i jej funkcjonalność to też prawie wzór do naśladowania.
7. Udostępnione API z którym można wiele zrobić. Który inny producent EV ma taką funkcjonalność?
Oczywiście samochody Tesli nie są idealne, ale które są. Mimo to, ja jakby mi dzisiaj kazano wymienić samochód, brałbym ponownie TM3, niezależnie co dobrego czy złego zrobi Musk (sorry...). No chyba, że pojawi się Tesla w hatchbacku (w stylu ID.3) to wtedy biorę taką![]()