Z fotowoltaiką wszystko będzie lepsze niż G11, łatwo to sprawdzić w eLiczniku.
Wiesz, że możesz tam zasymulować historyczne zużycie w innych strefach?
View attachment 25016
Poza Tauronem pewnie optymalne jest G12w, bo pozaszczytowe weekendy robią największą robotę. W Tauronie od G12w lepsza jest G13, a na ten moment (zima i zamrożona energia) faktycznie wydaje się jeszcze lepsza G14dynamic, chociaż zobaczymy jeszcze latem i co po zakończeniu mrożenia. Zawsze można ją jednak zmienić.
Ja w mieszkaniu na razie zostaje z G13, aż się sytuacja z Kompasem nie unormuje, G14dynamic pojawi się do symulacji w eLiczniku oraz zobaczę jak wyglądają ceny dynamiczne oparte o RDN i wskazania Kompasu latem. Pozostaje nią zainteresowany.
Zmiany z godzinę na godzinę to spory minus, jednak niekoniecznie trzeba na to wszystko reagować. Ostatecznie liczy się tylko czy cały rok wychodzi taniej czy drożej. A może zrobię sobie dla zabawy integrację Kompasu z jakąś kolorową diodą albo IoT-ową żarówką przez IFTTT?🤔
Natomiast w garażu, gdzie mam tylko piki gwałtownego zużycia, energię dynamiczną z RDN na pewno zostawię z dystrybucją G13, bo nie mogę sobie pozwolić na monitorowanie oraz włączenie i wyłącznie ładowania z godziny na godzinę – potrzebuję móc sobie je zaplanować z przynajmniej kilkunastugodzinnym wyprzedzeniem.