Taryfa Pstryk - ceny dynamiczne

Slavekk_

Posiadacz elektryka
Uzależnia, jak w całej Europie. Giełda działa tak, że tworzona jest drabinka źródeł energii od tego z najniższymi kosztami jednostkowymi do tego z najwyższymi (merit order), a ostatnie źródło, które domyka popyt wyznacza cenę dla całego rynku.
OK. Dla rynku.
Tylko, że niemiłościwie nam panujący poprzedni rząd zlikwidował obligo giełdowe i znaczna część energii jest handlowana poza rynkiem.

konrad.zielinski

Posiadacz elektryka
Masz rację, sprawdziłem i poza światłowodem którego używam, idą też 2 niewykorzystane kable na dół!

Świetny pomysł, wielkie dzięki, sprawdzę czy mogę coś podpiąć po drugiej stronie kabla :)
Jeszcze jedno rozwiązanie dla przypadków z licznikiem w garażu mi przyszło do głowy - PLC. Jeśli nie da się łatwo sprowadzić neta wolną skrętką, to można wstrzyknąć neta na jednej z faz w mieszkaniu, a w zabudowie licznika dać gniazdko na szynie DIN i Access Point PLC dla Pstryka i do wallboksa/auta. Taki net nie będzie szałowy, ale do takiego zastosowania powinien wystarczyć.

STMS

Pionier e-mobilności
Nie wymyślam, tylko ustawa o elektromobilności i paliwach alternatywnych przewiduje procedurę, w której montowany jest osobny licznik. Żeby ładować auto w swoim garażu musiałbym przebijać trzynaście stropów i oddzieleń ppoż - nie każdy ma licznik mieszkania w garażu. Niektórzy mają też osobne PRL-owskie garaże obok budynków mieszkalnych. Po prostu potrzebują osobnego licznika i już. Ja np. dzięki temu wątkowi odkryłem, że Pstryk, w odróżnieniu od dynamicznych Tauron, może mi latem pokryć koszty dystrybucji i stałe licznika, czyli zejść z kosztami jeżdżenia wokół komina i do teściów do zera. A mieć 200-400 zł/mc (prawie 5k rocznie), a nie mieć - to ja wolę mieć Są też wallboksy, które czytają ceny giełdowe i da się je zaprogramować by tanio ładowały bez "wygibasów."

I o tym tu chcemy rozmawiać, a nie, o, przepraszam, jak to ci nie pasuje do Twojego stylu życia, ok? Ludzie mają różne okoliczności i różne potrzeby. Jedni w weekend wyjeżdżają w góry, drudzy zostawiają auto w domu i jadą na rower, albo kopią w ogródku.

Poza tym G12r może i jest wygodna, ale jest dostępna tylko dla raptem 3,2 mln klientów Energi. Pozostali OSD mają 15 mln.

fakt jak nie masz domku z jednym licznikiem to musisz założyć drugi i ponieść koszty
ale wtedy też potrzebujesz neta itd

G12R ma tylko Energa ale inni mają G12W co też jest korzystna choć może nie aż tak jak G12R

Slavekk_

Posiadacz elektryka
W 2026 spodziewany jest prąd z farm wiatrowych na Bałtyku co mocno obniży cenę prądu
Tu byłbym ostrożnym optymistą.
Morskie farmy wiatrowe były forsowane za Moradzieckiego, bo:
- duże inwestycje państwowych spółek dają możliwość umieszczenia znajomych królika na dobrych posadach;
- takie inwestycje trwają długo (przez 8 lat żadna farma prądu nie wyprodukowała) i można używać naszego 200-letniego zapasu węgla (i mieć spokój w kopalniach);
- są to inwestycje kapitałochłonne (na dodatek eksploatacja istniejących farm pokazuje, że koszty eksploatacji są wyraźnie większe od zakładanych), a spłata kredytów tak je obciąża, że prąd z nich wcale tani nie jest - ostatnio rząd zweryfikował w górę gwarantowaną cenę odkupu energii z tych farm;

IMO morskie wiatraki mogą nas bronić przed ekscesami cenowymi, ale czy istotnie obniżą średnią cenę...

konrad.zielinski

Posiadacz elektryka
IMO morskie wiatraki mogą nas bronić przed ekscesami cenowymi, ale czy istotnie obniżą średnią cenę...
Raczej powinny, i morskie, i lądowe mocniej kręcą zimą niż latem, więc się elegancko z fotowoltaiką uzupełniają. A jak mocniej dmuchnie, to będzie jak wczoraj. Przydałyby się takie momenty też zimą. Natomiast, tak jak pisałem, przed ekscesami nas to nie ochroni, jak jest dunkelflauta, to nie ma cudów, potrzebny jest równoległy system zapasowy. Biogaz, atom, import hydro z Norwegii.

STMS

Pionier e-mobilności
Skoro Prezes PGE juz zapowiada na zimę nizsze ceny to zostajemy przy taryfach bezpiecznych regulowanych

Nie mam w założeniu, że będziemy składać wnioski taryfowe, które będą zakładać stratę, ale będziemy na pewno składać wnioski taryfowe, które będą odzwierciedlać sytuację na rynku. Moim zdaniem będą one dużo korzystniejsze dla odbiorców w przyszłym roku niż w tym roku, bo tak się kształtuje rynek" - powiedział prezes na konferencji prasowej.

"Jest potencjał do obniżki cen w stosunku do tych, ktore dzisiaj mamy, na co wskazują trendy rynkowe" - dodał.

Jego zdaniem ten spadkowy trend nie powinien się szybko odwrócić.

konrad.zielinski

Posiadacz elektryka
Skoro Prezes PGE juz zapowiada na zimę nizsze ceny to zostajemy przy taryfach bezpiecznych regulowanych

Kim są my? Rób co chcesz, tu jest dyskusja o taryfach dynamicznych. Dla niektórych będą optymalne, tak długo, jak będą zdarzały się znacznie tańsze godziny, niż bazowe. Deal with it 🕶️

BTW, w innym wątku wypłynęła informacja, że Pstryk nie potrzebuje Wi-Fi, jeśli już mamy LZO. (A jeśli nie mamy, to można u OSD wnioskować.) Także nawet na osiedlowym garażu się da.

Masta20PL

Zadomawiam się
Dostałem ten miernik od pstryk, zakładam że jak założę to będę już widział zużycie :)
Rozmawiałem z kolegą co siedzi w PV, mówił że teoretycznie magazynu bez paneli nie można mieć. Radził by zrobić instalację na 2kwp i do tego magazyn minimum 10kwh i wtedy bedzię dotacja 50% na magazyn. Czekam na ofertę, choć wydaje mi się że mi starczą ceny dynamiczne i grzanie wody w godzinach 13-15 a cała reszta tak jak do tej pory czyli największe zużycie 22-6 i weekendy tak jak w taryfie G12W.

STMS

Pionier e-mobilności
jak tam Wasze pstryki ?

już żałujecie ?

poza weekendem ciężko cokolwiek rozsądnego znaleźć ... no chyba, że ładujecie tylko w weekend i tylko w wybranych godzinach

PS. bawią mnie artykuły reklamowe pstryka w necie ... ot takie mało oznaczone jako reklama naganiające a potem ludzie będą płakali

konrad.zielinski

Posiadacz elektryka
jak tam Wasze pstryki ?

już żałujecie ?

poza weekendem ciężko cokolwiek rozsądnego znaleźć ... no chyba, że ładujecie tylko w weekend i tylko w wybranych godzinach

PS. bawią mnie artykuły reklamowe pstryka w necie ... ot takie mało oznaczone jako reklama naganiające a potem ludzie będą płakali

Tak trudno w to uwierzyć, że są ludzie prowadzący inny tryb życia niż ty?

1749121814862.png
1749121742465.png
1749121530689.png

1749121554994.png
W tym są koszty stałe licznika - jest to dominująca pozycja.

Czy to odpowiada na twoje pytanie?