Halo halo. Może jest słabsza instalacja i @PetiTST nie chce ryzykować? Jak dla mnie to uzasadnione pytanie.Nic nie słyszałem o takiej możliwości - można tylko ustawić harmonogram ładowania ale prędkość to już chyba nie. W dupach sie poprzewracało, mają za szybkie ładowanie i z chęcią łądowaliby dłużej ku uciesze innych co też chcą może tam się ładować ;-)
Dokładnie tak.Jaka słabsza instalacja, tu nie chodzi o EVSE ze zwykłego gniazdka, tylko słupek który daje 22kW. Pewnie kolega nie chce po 2 godzinach ładowania odstawiać samochodu, tylko z chęcią poładowałby się np. 7 godzin, żeby w środku pracy nie trzeba było wychodzić i przestawiać samochodu (też miałem kiedyś taką rozkminę jak ładowałem Leafa pod pracą za darmo) ;-)
Poza tym rozumiem, 7kW byłoby pewnie zdrowsze dla baterii niż 22kW chociaż nie jest to jakieś super szybkie ładowanie.
Dokładnie mam taki kabel, kabel jest na 22kw ale tylko 1F wiec 7kw max idzie. minus jest taki że przy ładowarce 11kw, bedziesz sie ładował 3.6kw. kabel poznasz po tym że 2 dolne piny są pusteJeśli ładownie z publicznego słupka z gniazdem, to można kupić cieńszy i/lub jednofazowy kabel. 7 kW to jedna faza 32 A,
Witam,
Od niedawna jestem użytkownkiem Meganki z 2022, która ma ładowanie AC 22kW. Pytanie brzmi - czy jest jakaś możliwość od strony samochodu spowolnienia szybkości ładowania? Auto stoi zaparkowane kilka godzin więc tak naprawdę te 7 kW w zupełności by mi wystarczały.
U mnie się da, ale to zależy od Wallboxa. Ja mam opcję żeby zmniejszyć amperarz i wtedy wolniej ładuje.
Pytanie brzmi - czy jest jakaś możliwość od strony samochodu spowolnienia szybkości ładowania?