Jaką kartę podpiąć pod konto Tesli?

piotrpo

Pionier e-mobilności
Poświęciłem dzisiaj chwilę, żeby rozgryźć jak działa przewalutowanie transakcji w mBank (mam tam konto i z tego powodu wybrałem ten bank):
  1. Przewalutowanie następuje po kursie sprzedaży waluty z tabeli "ogólnobankowej" dzisiaj standardowy spread to 6%, (czyli 3% marży)
  2. Do tego dla typowej kredytówki, bez dodatkowych usług mBank dolicza 5.9% prowizji (bez włączonych dodatkowych usług).
Opcje na obniżenie tych opłat za wydawanie własnych pieniędzy, to:
Usługa wielowalutowa dla kart debetowych, podpiętych do kont walutowych prowadzonych w mBanku, ale mają tutaj jedynie 10 walut. Plus - niski spread (z tego co patrzyłem w okolicach 1.5%), minus, to konieczność ręcznego zakupu i pilnowania sald, albo kosztowna niespodzianka. Plus oczywiście - niespodzianka, jeżeli kupimy coś w jednej ze 100 innych walut.
Inną opcją są karty ~premium. Konkretnie, patrzyłem na World Mastercard Intensive, gdzie trzeba płacić spread, nie jest pobierana przez bank prowizja za przewalutowanie (te 5.9%), karta jest darmowa pod warunkiem wykonania nią transakcji na 30k rocznie (sumuje się karta główna i dodatkowe).

Dodatkowo, warto zwrócić uwagę na:
Terminale płatnicze potrafią zaproponować rozliczenie transakcji w PLN, przeliczając wg. sobie tylko znanych kursów. Druga niespodzianka, to ew. karty do kont walutowych. Wtedy transakcja jest najpierw przeliczana na PLN, a później na walutę rachunku (np. USD).

Porządkuję aktualnie konta, karty itd. więc osobiście, skończę pewnie z ofertą intensive mBanku (przeniesienie wszystkiego co tam mam, to jednak sporo klikania i słuchania lepszej połowy nie mogącej czegoś tam znaleźć w nowej aplikacji).

zibizz1

Pionier e-mobilności
PKO BP Visa Inifinite. Nie łatwo dostać ale polecam . Do poczytania na forum Fly4Free .

Właśnie miałem kupować ubezpieczenie na wyjazd i zacząłem się zastanawiać czy zamiast wydawać ~250zl nie wziąć sobie takiej lepszej karty kredytowej z ubezpieczeniem. W ciągu ostatniego roku wydałem juz kilkaset zł na takie ubezpieczenia więc wybrać raz takie ubezpieczenie jak w tej karcie PKO Visa Infinite i mieć z głowy nawet płacąc ten tysiąc zl rocznie wydaje się spoko+ inne benefity jak darmowe bankomaty za granicą.

Tylko jeszcze rozważam czy dwie różne platinum nie były by lepsze w moim przypadku rodziny 2+4

wxwx78

Zadomawiam się
Właśnie miałem kupować ubezpieczenie na wyjazd i zacząłem się zastanawiać czy zamiast wydawać ~250zl nie wziąć sobie takiej lepszej karty kredytowej z ubezpieczeniem. W ciągu ostatniego roku wydałem juz kilkaset zł na takie ubezpieczenia więc wybrać raz takie ubezpieczenie jak w tej karcie PKO Visa Infinite i mieć z głowy nawet płacąc ten tysiąc zl rocznie wydaje się spoko+ inne benefity jak darmowe bankomaty za granicą.

Tylko jeszcze rozważam czy dwie różne platinum nie były by lepsze w moim przypadku rodziny 2+4
Poczytaj na forum Fly4Free bo chyba każde pytanie już tam padło :) ja z tej karty skorzystałem z ubezpieczenia od rezygnacji z wyjazdu (nagła.choroba) i dostałem pełen zwrot kosztów (hotel i samolot)

krzyss

Pionier e-mobilności
Poczytaj na forum Fly4Free bo chyba każde pytanie już tam padło :) ja z tej karty skorzystałem z ubezpieczenia od rezygnacji z wyjazdu (nagła.choroba) i dostałem pełen zwrot kosztów (hotel i samolot)
Dzieki za info. Szukalem gdzie przeniesc kredytowke z mbank i chyba sie zdecyduje.

krzyss

Pionier e-mobilności
Dziwi mnie trochę, że tak mało osób używa Revoluta albo Zena.
Ja mam Zena podpiętego.
Mam revoluta i jego uzywam. Ale raz juz mi kiedys przyblokowali srodki. No i oni zaczynaja byc drodzy.

konrad.zielinski

Posiadacz elektryka
Najogólniej mówiąc... straszne bzdury...
Nie wiem jak jest we wszystkich bankach, ale co do zasady, jest albo kurs banku ze spreadem, albo kurs organizacji płatniczej i prowizja.
Bank chce zarobić swoją dolę i nie potrzebuje sobie tego komplikować pobierając ją w dwóch miejscach. Oczywiście masz rację, że czasem ma miejsce przewalutowanie dwuetapowe I wtedy jest mix tych dwóch rozwiązań dla różnych walut. Ale wiesz, można grzeczniej, kolego.
Poświęciłem dzisiaj chwilę, żeby rozgryźć jak działa przewalutowanie transakcji w mBank (mam tam konto i z tego powodu wybrałem ten bank):
  1. Przewalutowanie następuje po kursie sprzedaży waluty z tabeli "ogólnobankowej" dzisiaj standardowy spread to 6%, (czyli 3% marży)
  2. Do tego dla typowej kredytówki, bez dodatkowych usług mBank dolicza 5.9% prowizji (bez włączonych dodatkowych usług).
No właśnie nie. Weź sobie sprawdź transakcję ze wcześniejszego posta #20 i zestaw z
i
Wychodzi, że użyto kursu MC z prowizją 5,9%, a nie kursu bankowego z spreadem.
Sprawdziłem też transakcję swoją kartą World Intensive i mam kurs MC z 0% prowizji.

Już 6% to jest bardzo dużo, 9% to byłyby niewyobrażalny reket.

Last edited:

umcus

Pionier e-mobilności
Co do ubezpieczenia - niektóre firmy mają ubezpieczenie w Allianz przy Luxmedzie. Sumy nie powalają, ale też nie są najniższe - NNW 100/200k, KL 300k, OC 200k, bagaż 5k, działa na cały świat.