Pióra wycieraczek TMY

kristof46

Fachowiec
200 zł, silikon może się przydać, ale wystarczy np. płyn do mycia naczyń. Ten wątek czytają raczej osoby, które nie kupują oryginalnych piór. Ale celna uwaga, pierdzielić się 15 minut za 200 zł, każdy sobie przeliczy po swojej stawce godzinowej.
Robię tak od 10 lat i zawsze się udaje. Są poradniki na yt, jak ktoś ma wątpliwości.
kupowanie zamienników a rozmontowywanie i montowanie całej wycieraczki to dwie różne sprawy. Ludzie szukają zamienników podczas gdy te są często zbyt krótkie. Nawet te markowe gdyż są źle oznaczane. Niby pasują ale nie do końca.

Hermes

Posiadacz elektryka
Jak pisałem, akurat do Y jest tak dziwnie, że NIE MA zamienników pasujących w 100%. Nawet Bosch który ma co prawda dedykowany - i nie jest za krótki - model, to... nie ma go kompletnie w sprzedaży.
Ludzie kupują zamiennik "prawie takie same", tzn. wg długości - i ona się zgadza - ale pióro bezszkieletowe z uwagi na dedykację dla innego modelu i krzywizny szyby nie przylega. Sami są sobie winni, bo długość to nie wszystko.
Innych, markowych, dobrych zamienników niestety nie znalazłem, więc kupiłem oryginały. Jak na chiński produkt są dość dobre i trwałe. I nie są zbyt krótkie jak np. Denso, które owszem jest OK - ale jednak te ok. 2,5 cm po stronie pasażera robi (niedobrą) robotę czyli jest różnica.

JM&JM

Posiadacz elektryka
A ja właśnie zamówiłem Visee Hexa 650 i 500 mm za cale 45 zł Dam znać jak się sprawdzą po zamontowaniu. Niestety strona Visee faktycznie podaje 480 mm dla prawej zamiast 500

Hermes

Posiadacz elektryka
...i pewnie realnie będzie to 475 mm. Czyli jak wszyscy, prócz... oryginałów.
Swoją drogą jestem pozytywnie zaskoczony oryginałami Tesli z Chin - są mega trwałe jak na dzisiejsze czasy. No i dłuższe. Dziwnie, że inni nie potrafią zrobić tak prostego elementu, dobrze dopasowanego do szyby - tylko idą na łatwiznę, produkując krótsze pióro pasażera. Widocznie krótsze.

KrzysztofFly

Moderator
...i pewnie realnie będzie to 475 mm. Czyli jak wszyscy, prócz... oryginałów.
Swoją drogą jestem pozytywnie zaskoczony oryginałami Tesli z Chin - są mega trwałe jak na dzisiejsze czasy. No i dłuższe. Dziwnie, że inni nie potrafią zrobić tak prostego elementu, dobrze dopasowanego do szyby - tylko idą na łatwiznę, produkując krótsze pióro pasażera. Widocznie krótsze.
Ale przecież są, np. Bosch 3397014621
1749404141146.png

KrzysztofFly

Moderator
To spróbuj je kupić.
Model znam i jakiś czas temu szukałem w PL i w Europie
Ile chcesz kompletów wycieraczek 3397014621?
Są dostępne od ręki w dużych ilościach, we wszystkich znanych mi hurtowniach motoryzacyjnych w Polsce.
- znalazłem najbliżej na ebayu z UK.
Skoro znalazłeś na ebayu w UK, to może szukałeś wersji do aut z kierownicą z prawej strony 3397014622, bo tych rzeczywiście w Polsce nie ma ;).
1749406563130.png

nabrU

Moderator
Właśnie miałem napisać, że nie tylko kierownica, ale i wycieraczki są inaczej w UK :p

Hermes

Posiadacz elektryka
Nie wiem czy chcecie ze mnie zrobić durnia - czy może z siebie, choć ta nieudolność mocno infantylna jest :D
Szukałem DOBREGO numeru.
I zamiast farmazony i kocopoły prawić - to linka dajcie do zakupu.
Bo inaczej ZERO warte są wasze "bla, bla, blaaaaa".
Dacie linka - to wyjdzie, że obecnie są z powrotem dostępne.
Nie dacie linka - to tylko potwierdzi "bla, bla, blaaaa...." - To gdzie ten link? :D :D

KrzysztofFly

Moderator
Nie wiem czy chcecie ze mnie zrobić durnia - czy może z siebie, choć ta nieudolność mocno infantylna jest :D
Szukałem DOBREGO numeru.
I zamiast farmazony i kocopoły prawić - to linka dajcie do zakupu.
Bo inaczej ZERO warte są wasze "bla, bla, blaaaaa".
Dacie linka - to wyjdzie, że obecnie są z powrotem dostępne.
Nie dacie linka - to tylko potwierdzi "bla, bla, blaaaa...." - To gdzie ten link? :D :D
Tak na szybko kawałek ekranu z mojego systemu zamówieniowego, (kawałek, bo reszta to tajemnica handlowa ;) )
1749415280729.png

Dla rozjaśnienia, stan ze znakiem > oznacza, że stan w hurtowni jest większy od cyfry podanej obok, jednak dokładny nie jest wskazywany.
Oczywiście, nie musisz mi wierzyć, możesz także jutro z samego rana wykonać telefon do jakiegokolwiek dystrybutora Boscha w Polsce i sprawdzić dostępność.