solik

Pionier e-mobilności
Za które przetarcia Cię naliczyli? Ja miałem 3 felgi przetarte, kupiłem zaprawkę

ciezko byloby zaprawka, jest odgryzione:

Screenshot 2025-04-01 at 14.18.46.png

reasumujac: strachu nie ma, chyba ze ktos ma pecha i ciagle sam sobie obija albo ktos mu obija samochod, warto tez przy wynajmie miec lakier latwy w myciu i naprawie do ktorych napewno nie naleza czarne :)

zdziwilem sie ze na drzwiach nic nie ma, tyle sie slyszy o tym ze pod marketami obijaja samochody

eimi

Pionier e-mobilności
ciezko byloby zaprawka, jest odgryzione:

View attachment 26495

reasumujac: strachu nie ma, chyba ze ktos ma pecha i ciagle sam sobie obija albo ktos mu obija samochod, warto tez przy wynajmie miec lakier latwy w myciu i naprawie do ktorych napewno nie naleza czarne :)

zdziwilem sie ze na drzwiach nic nie ma, tyle sie slyszy o tym ze pod marketami obijaja samochody
miałem identycznie, zamalowałem to, widać było wyżłobienie ale kolor się zgadzał - przeszło.

Ponadto arval dopuszcza po jednym zarysowaniu do 2cm na każdą felgę.

solik

Pionier e-mobilności
miałem identycznie, zamalowałem to, widać było wyżłobienie ale kolor się zgadzał - przeszło.

nie pomyslalem o zaprawce do felg, no juz trudno, 500 brutto szkody po 3 latach ujdzie

Gingol

Fachowiec
To zależy czy będziesz miał szczęście czy ktoś to zauważy. Pewnie nie. Oficjalne stanowisko Arval jest takie, że to jeden z elementów umowy, a więc gdy polecenie zostanie wycofane to jest to powód do rozwiązania umowy. Traktują to jako zabezpieczenie. Tip na przyszłość - wystarczy podpisać się na poleceniu zapłaty zupełnie inaczej niż we wzorach podpisów w banku - wtedy bank nie aktywuje takiego polecenia i będziesz opłacał faktury ręcznie bo Arval ma taki burdel, że nikt już tego dalej nie będzie weryfikował. Tak to wygląda w mojej sytuacji, a na FV od Arval jest sposób płatności "przelew bankowy" ;).
Aktualizacja. Podpisałem nową umowę z Arval. Na poleceniu zapłaty podpisałem się zupełnie inaczej niż na karcie wzorów podpisów w moim banku, a mimo to - polecenie zapłaty zostało aktywowane. Bardzo ciekawa sprawa. Nie chce mi się tego reklamować w banku (bo przecież zawsze takie polecenie mogę samodzielnie online odwołać), ale w mojej ocenie bank nie zadziałał prawidłowo, bo powinien taki wniosek o polecenie anulować z automatu z powodu niezgodności podpisu.

Nie leży mi to aktywne polecenie zapłaty dla Arval bardzo.

Ktoś z Was opłaca obecnie standardowym przelewem płatności dla nich i wie jak to osiągnąć? Kolega @eimi, jak chciał swojego czasu je odwołać, ale prowadząc korespondencję z Arval, to odpisali mu, że mogą to potraktować jako złamanie warunków umowy. Przejrzałem umowę i nigdzie nie ma jasnego zapisu, że polecenie zapłaty jest obligatoryjne, poza wzmianką o samej formie płatności w części głównej umowy dot. "Definicji", czyli czym samo polecenie zapłaty jest i jak działa.

solik

Pionier e-mobilności
Ja 3 lata recznie placilem za Arvala a oni bezskutecznie sobie polecenie probowali co miesiac pobrac - polecenie od razu wylaczylem w banku po aktywacji

W obecnym, tymczasowym najmie robie dokladnie tak samo i nikt mi zadnej umowy nie wypowiedzial, dopoki hajs sie zgadza nikt normalny nie wypowie umowy

Anuluj polecenie, trzymaj sie terminu zaplaty za fakture i bedzie dobrze, takie jest moje zdanie

Mindive

Posiadacz elektryka
Moja przygoda z Arvalem i Teslą model 3 z 2021 w tym miesiącu się już oficjalnie skończyła.

Do dopłaty miałem:
- wymiana przedniej szyby z powodu dwóch odprysków od kamieni - 2300 bez VAT
- wymiana trzech felg z powodu zarysowań - 3x 900 zł bez VAT

Z VATem sumarycznie wyszło im 9k zł, natomiast przez to że miałem niższy niż zakontraktowany przebieg obniżyli fakturę końcową o 1,5k więc sumarycznie do dopłaty miałem 7500 zł.

Naprawa odprysków żywicą przed oddaniem auta nie przeszła - czego się w sumie nie dziwię.

W środku autko jak nowe, bo oddane do czyszczenia profesjonalnego w środku.

Więc jak ktoś chce, to za 2200 brutto miesięcznie puszczają dalej w najem :D (ja płaciłem 3k)

wxwx78

Fachowiec
Ja oddaję swojego 30.06 (po 3 miesiącach ;-) . Wydaje mi się że zrobiłem drobny odprysk na drzwiach (mam namiary na kogoś od detailngu który przyjeżdza na miejsce i robi takie rzeczy ) oraz "poprawiłem" zarysowanie jednej felgii, ale to zgłosiłem z AC (aby zapłacić max 1000) i 2 tygodnie temu byłem na ogledzinach.
Mam nadzieję że zaprawka detailngowa pomoże i nic wiecej nie będe musiał dopłacać

krzysiekwaw

Zadomawiam się
Ja oddaję swojego 30.06 (po 3 miesiącach ;-) . Wydaje mi się że zrobiłem drobny odprysk na drzwiach (mam namiary na kogoś od detailngu który przyjeżdza na miejsce i robi takie rzeczy ) oraz "poprawiłem" zarysowanie jednej felgii, ale to zgłosiłem z AC (aby zapłacić max 1000) i 2 tygodnie temu byłem na ogledzinach.
Mam nadzieję że zaprawka detailngowa pomoże i nic wiecej nie będe musiał dopłacać
odpryski od kamieni na lakierze to powinno być jako normalne zużycie. Bardziej ciekawi mnie co kolega Mindive miał na tych felgach że mu policzyli.

Gingol

Fachowiec
W ofercie Flex bazują wyłącznie na protkole zdania z placu, nikt tego dalej nie ocenia. Auto idzie dalej w wynajem, czyli działa to jak w wypożyczalni lotniskowej. Także bez napięcia z tym braniem napraw na siebie i zleceniem detailingowych napraw i pudrów bo Arval ma to głęboko w dupie. Auto zaraz będzie u kogoś innego w wynajmie. Swoją drogą dlaczego po 3 miesiącach jednak rezygnujesz?

Najnowsze dyskusje