SuC Europa

nabrU

Moderator
Tak, zakup abo jest z poziomu aplikacji Tesli.
'Hamburger' w prawym górnym rogu -> 'Charge Your Other EV' (w mojej wersji językowej) - > potem wybierasz dowolny udostępniony SuC z mapki -> po pokazaniu się szczegółów tego SuC, klikasz 'Pay Less With Membership / Learn More' -> pokazuje się ekran z cenami z abo i bez -> klikasz na dole przycisk 'Get Started' -> pokazują się abonamenty: miesięczny i roczny (który u mnie daje 2 m-ce za free) -> klikasz 'Continue' i dalej nie wiem co się dzieje z oczywistych względów, ale domyślam się że pobiera opłatę z wcześniej ustalonego w apce źródła płatności.

nabrU

Moderator

nabrU

Moderator

Claptrap

Nowy na Forum
Tesla abonament 45zł/mies. - 0,42 euro = ~1,80 zł/kWh
Ionity power 51,5zł/mies - 2,05 zł/kWh
Dodatkowo z tesli dostaje się fakturę na firmę, a ionity ma w poważaniu. Dla mnie cenowo wybór jest prosty, choć rzeczywiście ionity ma lepsze lokalizacje.

StorumanEvv

Nowy na Forum
Tesla abonament 45zł/mies. - 0,42 euro = ~1,80 zł/kWh
Ionity power 51,5zł/mies - 2,05 zł/kWh
Dodatkowo z tesli dostaje się fakturę na firmę, a ionity ma w poważaniu. Dla mnie cenowo wybór jest prosty, choć rzeczywiście ionity ma lepsze lokalizacje.

Ale cena na Ionity jest inna w każdym kraju, np. w całej Szwecji 1,37zł (Supercharger był po ok 1,60zł), w Norwegii 1,11zł
Jadąc Przez Szwecję i Norwegię przeważnie wybierałem Ionity, lepsze lokalizacje, do tego w Szwecji tańsze.

swietyPiotr

Zadomawiam się
Możesz pełnym zdaniem: co wychodzi drożej w porównaniu do czego?
Mogę. Choc wyreczyl mnie juz Claptrap

Kontekst:
Na watku pojawila sie dyskusja o cenach ladowania na Tesli Superchatger (SuC) w porównaniu do ladowania na ladowarkach Ionity. Ktos podał, ze ladowanie na ladowarkach Ionity jest tansze o 40% od ladowania na SuC.

Poniewaz i mnie to zainteresowalo (bo w koncu Ionity ma lepsze lokalizacje, bo mniej czasu sie traci na zjazdy, a dodatkowo ladowanie ponoc mialo hyc tansze), stad dopytslem o ceny.

Konkluzja:
Wedlug danych podanych w niniejszym wątku, a takze na stronie Ionity i Tesli, wychodzi, ze ceny za abonament i ladowanie na Ionity sa - z reguly (*) - wyzsze niz na SuC.

*) z wyjatkiem - jak rozumiem - Szwecji i Norwegii (nie sprawdzalem, tak nipalali inni powyzej) ... I pewnie jeszcze kilku miejsc na swiecie. We Wloszech, gdzie cena za 1kwh na Ionity w abonamencie wynosi 0.47, a na SuC waha sie od 0.40 do 0.54 (za copilotem) zalezy od lokalizacji i pory dnia. Le przykladowe ladowanie w Toskani/Umbrii w Arezzo (SuC) vs. Valdichiana to 0.46-0.50 vs. 0.47 Euro za 1kwh. Ionity tu akurat bedzie tansze w godzinach szczytu (pomijam lekko drozszy abonament w Ionity)

Last edited:

Pabloss

Posiadacz elektryka
Panowie czy ja dobrze rozumiem że mogę wykupić na 1 miesiąc ładowania na wszystkich SC za 45 zł, a np. po miesiącu zrezygnować ?
Czyli jak jadę do np. Chorwacji to wykupuję za 45 zł abonament i ładuję się w ramach tego abonamentu ?
Wyczytałem, że jest ograniczenie 5 lądowań na dobę.