Ford Explorer

Młody

Follow the White Rabbit
W maju sprzedaż Explorer wskoczyła na 5 miejsce w Polsce, ale tylko raz widziałem auto na ulicy i to przy salonie Forda, więc może nawet jazda testowa.

nabrU

Moderator
Wyższa rata wynika głównie z dopłaty do koloru (+4500 zł), niestety aut w podstawowym kolorze nie ma obecnie dostępnych a nie chciałem czerwonego ani szarego; a co do samego długości wydłużenia kontraktu to nie wiem.

I tu jest szkopuł. Z tego co mi wiadomo w wynajmie wartość dodatków ekstra jest w całości wliczana w koszt wynajmu, a nie jak samochód z podstawowym wyposażeniem gdzie liczona jest (przynajmniej w teorii) utrata jego wartości przez te np. 36 miesięcy. Czyli za np. wynajem samochodu na 3 lata płaci się jego (powiedzmy) 40% wartości, ale powyżej dodany kolor jest opłacany przez nas w całości czyli w powyższym przypadku 4500/36 rat = 125zł.

Wszelakie poradniki wynajmu sugerują więc brać takie wersje wyposażenia jakie wychodzą w standardzie z fabryki czyli słowem wybierać wersję, która bez dodatków ekstra odpowiada naszym potrzebom. Bo każda zmiana kół, koloru, dodanie haka itp powoduje że płacimy 100% za te dodatki niezależnie czy wynajem na 24 czy 36 czy więcej miesięcy.

BartekEM

Zadomawiam się
Apropo wydłużenia okresu najmu to sam pomimo posiadania auto dopiero dwa tygodnie już myślę, że 36 miesiecy to byłby nie głupi pomysł zamiast tych 25.

Mało tego zajrzyjcie sobie w kontrakt tam jest zapis maksymalny okres najmu 72 miesiące. Przy tym opłata za "dzień +" to 0 zł. Czy ktoś ma doświadczenia z przedłużaniem? Bo wygląda to zbyt pięknie aby było prawdziwe.

No i też niebanalne znaczenie ma okres gwarancji producenta bo jak w 3 roku mam brać ryzyko awarii np. silnika na siebie to mało korzystna wizja.

Esiak

Posiadacz elektryka
No i też niebanalne znaczenie ma okres gwarancji producenta bo jak w 3 roku mam brać ryzyko awarii np. silnika na siebie to mało korzystna wizja.
no to już raczej arval bierze na siebie, w końcu to jego samochód będzie...

Ronin78

Posiadacz elektryka
Apropo wydłużenia okresu najmu to sam pomimo posiadania auto dopiero dwa tygodnie już myślę, że 36 miesiecy to byłby nie głupi pomysł zamiast tych 25.

Mi dwa lata z Leafe'm pykły jak z bicza strzelił, dobrze że to nie najem :D
Masz tylko 3 lata gwarancji na auto?

Młody

Follow the White Rabbit
Przez ostatnie 15 lat zawsze miałem gwarancję dłuższą niż 5 lat, a jak serwisowałem w ASO to nie było problemu z przedłużeniem do 10 lat*

* - nigdy nie miałem nowego auta dłużej niż 6 lat.

BartekEM

Zadomawiam się
Mi dwa lata z Leafe'm pykły jak z bicza strzelił, dobrze że to nie najem :D
Masz tylko 3 lata gwarancji na auto?
Ford daje 8 lat gwarancji. Ale to jest najem przez Arval w programie ambasador więc nie wiem na co się tam poumawiali 😅 może jest 4 + 8 (bateria).
Auto podoba mi się na tyle, że zaczynam teoretyzować jak sie z nim za dwa lata nie rozstawać przy zachowaniu obecnych warunków najlepiej

Esiak

Posiadacz elektryka
Ford daje 8 lat gwarancji. Ale to jest najem przez Arval w programie ambasador więc nie wiem na co się tam poumawiali 😅 może jest 4 + 8 (bateria).
Auto podoba mi się na tyle, że zaczynam teoretyzować jak sie z nim za dwa lata nie rozstawać przy zachowaniu obecnych warunków najlepiej
w programie ambasador, gwarancja na pojazd jest 2 lata i 8 lat na akumulator...

Twenty

Zadomawiam się
mam wlasnie oferte od Forda na 36 miesiecy, kwota bardzo fajna ale obawiam sie troche ze w 3 roku trzeba bedzie oplacic serwis :D