Wysokie? zużycie.

poochaty

Posiadacz elektryka
Kiedyś było tak, że jak się włączało przed wyjazdem klimatyzację, to auto pokazywało poza tym, że działają nawiewy, również informację, że podgrzewana jest bateria:
View attachment 3175
[źródło obrazka]

Czy teraz tak jest to nie wiem, bo już dawno nie zwracałem na to uwagi - po prawie roku, po prostu wsiadam i jadę, bez zastanawiania się :p
Z tego co pamiętam, wnętrze podgrzewało się około 5 minut, a bateria nawet 20 (oczywiście zależnie od temperatury zew.).

Tutaj filmik na ten temat od Bjorna (nie oglądałem go teraz, bo nie mam trochę czasu, ale zakładam, że sensowny):

@poochaty, nawet jak końcowy bilans wysokości masz = 0, to zawsze rekuperacja odzyskuję znacznie mniej niż trzeba zużyć na podjazd - niestety nie widziałem nigdzie takich informacji. W sumie ciekawy test - pojechać gdzieś na długi podjazd i sprawdzić jakie będzie zużycie, a później zjechać tą samą trasą i też sprawdzić, a na koniec porównać to do takiego samego dystansu na płaskim.
Zrobi się teścik, a co!
Co do podgrzewania nigdy nie widziałem info o podgrzewaniu baterii w apce.

Dołącze wykresy z wysokością jak wrócę do domu, jakoś wieczorem.

Michal

Moderator
W starej apce na pewno było tak jak na obrazku ale od ostatniej zimy nie zwracałem na to uwagi, więc nie wiem czy występuje w nowej wersji aplikacji. Żeby się upewnić, trzeba by mieć ten wtyk na OSB i monitorować czy silniki grzeją baterię.

ciastek

Pionier e-mobilności
Jak sie urixhomi goszine wyjazdu to baterie napewno grzeje. A sama kabina… w sumie nie wiem, tez nie widzialem dawno tej ikonki..
Wyjazd mam zaplanowany na 9:00. W ciągu dnia wielokrotnie włączałem grzanie kabiny z aplikacji. Jak widać baterię grzeje jedynie przygotowując się do wyjazdu.
Screenshot 2021-12-13 at 23.40.51.png
(...) Żeby się upewnić, trzeba by mieć ten wtyk na OSB i monitorować czy silniki grzeją baterię.
Powyższy wykres jest z teslaloggera. Nie mam żadnej wtyczki na ODB2.

Hue Zarri

Posiadacz elektryka
Wyjazd mam zaplanowany na 9:00. W ciągu dnia wielokrotnie włączałem grzanie kabiny z aplikacji. Jak widać baterię grzeje jedynie przygotowując się do wyjazdu.

Powyższy wykres jest z teslaloggera. Nie mam żadnej wtyczki na ODB2.
Dzięki,

Wczoraj zauważyłem że na nowej Apce jedynie wyświetlana jest "śnieżynka" jak jest 0C i wszystko w aucie jest zamarznięte. Po włączeniu ogrzewania w kabinie, ikonka znika.

Co do podgrzania baterii, niebawem mam wyjazd to sobie zamiast podgrzać auto z apki, ustawie Planowany Wyjazd, może uda się zagrzać baterie do normalnej temperatury.

poochaty

Posiadacz elektryka
Tu moje obiecane wykresy z profilami wysokościowymi trasy.
ad. 1.
1639473121531.png
ad. 2.
1639473252804.png

ad. 3.
1639473333645.png

Tak więc trasa nr 2 trochę usprawiedliwiona tj lodowate auto po nocy w okolicy -1 stopnia C i trasa trochę pod górę.
Trasa nr 3 mimo podjazdów i zjazdów dalej trochę zaskakuje, bo odbyła się bezpośrednio po ładowaniu na SC 17-57%

Co do profili tras to u mnie nigdzie nie jest płasko w okolicy. Jako ciekawostka za każdym testem 1000 km Björn przejedża praktycznie koło mojego domu, więc jego testy też nie odbywają się po płaskim terenie.

ciastek

Pionier e-mobilności
W ciągu dnia wielokrotnie włączałem grzanie kabiny z aplikacji. Jak widać baterię grzeje jedynie przygotowując się do wyjazdu.
Z drugiej strony Tesla twierdzi, że włączenie klimatyzacji podgrzewa też baterię.
  • Przygotowanie przed jazdą z wykorzystaniem aplikacja Tesla
    Możesz ręcznie nagrzać wstępnie swój samochód, aktywując funkcje Przygotowanie przed jazdą lub Odszranianie w aplikacji Tesla. Dzięki temu akumulator i kabina zostaną ogrzane do komfortowej temperatury przed kolejną podróżą.
    Jeśli to możliwe, pozostawienie samochodu podłączonego do prądu pozwala mu pobierać energię z gniazda zasilania, a nie z akumulatora, aby ogrzać akumulator i kabinę. Aby aktywować Przygotowanie przed jazdą:
    • Przygotowanie: otwórz aplikację Tesla i wybierz „Klimatyzacja” > „Włącz”.
    • Odszranianie: otwórz aplikację Tesla i wybierz „Klimatyzacja” > ikona odszraniania.

gim-kg

Pionier e-mobilności
U mnie przy ręcznym włączeniu z aplikacji podgrzewania kabiny włączyło się podgrzewanie baterii, ale to było gdy temperatura powietrza była poniżej lub w okolicy zera (nie pamietam dokładnie) i samochód stał 8h.