Generalnie każda szyba ma lepszy czy gorszy filtr UV.Ale filtr UV w szybach w aucie to jest już raczej standard - inaczej te wszystkie tapicerki by były wypłowiałe po kilku latach.
no nie wiem... jak ostatnio siedzialem w samochodzie na sloncu i chodzila klima to mialem wrazenie ze wlasnie w czubek glowy mi najgorecej bylo... mysle ze mimo wszystko górą też się sporo nagrzewanie chce się wymądrzać bo pewnie nie mam racji ale ciepło w aucie masz od szyby czołowej i bocznych a nie od dachowej i zakładając osłonę pod dach właśnie będziesz zatrzymywać ciepło w środku bo to dodatkowa izolacja
UV odpowida, za oparzenia słoneczne. Dlatego leżąc nawet pod parasolem bez UV, ludzie wyglądaja jak raki.nadal mylicie UV z IR, UV nie odpowiada za ciepło
Jakby co zamówiłem tę osłonę przed sezonem i moim zdaniem mało co daje. Od przedniej bije najbardziej, aż się zastanawiam, czy nie przyciemnić na granicy legalności. Jeżdżą tacy zazwyczaj bmw przyciemnionymi na full i jakoś im policja nic nie robi. Znajomej mąż policjant sam ma mocno przyciemnioną, ledwo widac kierowcę.
Ale pełno tego na ali.
![]()
Dla Tesla Model 3 Y 2021-2025 Nowa aktualizacja Ice Cloth Buckle Sun Shades Glass Roof Sunshade Front Rear Sunroof Skylight - AliExpress
Smarter Shopping, Better Living! Aliexpress.compl.aliexpress.com
Przepis przepisem, ale w trakcie wypadku różnie może być.Jakby co zamówiłem tę osłonę przed sezonem i moim zdaniem mało co daje. Od przedniej bije najbardziej, aż się zastanawiam, czy nie przyciemnić na granicy legalności. Jeżdżą tacy zazwyczaj bmw przyciemnionymi na full i jakoś im policja nic nie robi. Znajomej mąż policjant sam ma mocno przyciemnioną, ledwo widac kierowcę.
Gdy przyciemniałem tylnie i boczne szyby, chłopaki mówili mi jak pytałem o przednią, że jest już maksymalnie przyciemniona przez producenta we wszystkich autach. Czy w Teslach też, bo jak patrzę przez moją, to tego 25% nie widzę.Przepis przepisem, ale w trakcie wypadku różnie może być.
W zeszłym roku, policja sprawdzała analizatorem przyciemniane szyby.
- Szyba czołowa: Minimalna przepuszczalność światła to 75%.
- Przednie szyby boczne: Minimalna przepuszczalność światła to 70%.
- Tylne szyby: Nie ma ograniczeń, można przyciemniać dowolnie, ale trzeba pamiętać o zapewnieniu odpowiedniej widoczności przez lusterka.
przyciemnialem tylne boczne w swojej tesli 2019 w 2019 roku to mi sprawdzali pozostałe i tez powiedzieli że przednia i przednie boczne są maksymalnie legalnie fabrycznie przyciemnione. teraz mam nowy model Y gdzie fabrycznie tylne boczne są przyciemnione mocniej niż przednie boczne ale musiałbym sprawdzić czy da się bardziej legalnieGdy przyciemniałem tylnie i boczne szyby, chłopaki mówili mi jak pytałem o przednią, że jest już maksymalnie przyciemniona przez producenta we wszystkich autach. Czy w Teslach też, bo jak patrzę przez moją, to tego 25% nie widzę.