Degradacja Leaf Spy

Ronin78

Posiadacz elektryka
Przekroczone 40kkm, ostatnimi czasy częściej zjeżdżałem z SOH w okolice 20% ładując całą noc do 80-90%, BMS widocznie dostał lepsze info i skorygował SOH, na szczęście (co w upalne lato nieoczywiste) w górę :cool: podobnie podniósł się HX. Średni pobór z 40kkm 12.9 kWh/100km.

Attachments

• Screenshot_20250707-073552.png
    Screenshot_20250707-073552.png
    137,6 KB · Liczba wyświetleń: 11
  • LStab.png
    LStab.png
    64,7 KB · Liczba wyświetleń: 11

Danyleaf

Zadomawiam się
Przekroczone 40kkm, ostatnimi czasy częściej zjeżdżałem z SOH w okolice 20% ładując całą noc do 80-90%, BMS widocznie dostał lepsze info i skorygował SOH, na szczęście (co w upalne lato nieoczywiste) w górę :cool: podobnie podniósł się HX. Średni pobór z 40kkm 12.9 kWh/100km.
Witam
Wrzucam screen mojego już trzeciego elektryka wychodzi na to że dwa moduły słabe nawet bardzo

Attachments

• Screenshot_20250705_104731.jpg
    Screenshot_20250705_104731.jpg
    308,8 KB · Liczba wyświetleń: 11

Ronin78

Posiadacz elektryka
Moduły do wymiany, zadziwiające, że te "początkowe" na wykresie, z reguły siadają "tylne", niewiele szybkich ładowań, albo wadliwe moduły, albo dziwne nawyki poprzedniego właściciela (np. długotrwałe zostawianie auta nabitego na 100%)

vwir

Pionier e-mobilności
Witam
Wrzucam screen mojego już trzeciego elektryka wychodzi na to że dwa moduły słabe nawet bardzo
Możesz wrzucić jeszcze takie statsy z niskim (rzędu 20% lub mniej) i wysokim (najlepiej 100%) SOC? Na podstawie jednego zrzutu jeszcze nie wyciągałbym wniosków.
Trzeba wziąć pod uwagę, że te ogniwa mają już blisko 1tys pełnych cykli, czyli tyle na ile jest szacowana ich żywotność. Oczywiście znajdą się szczęśliwcy u których ogniwa wytrzymają 2tys, ale będą i tacy, u których zaczną padać po 800-900, tak jak tutaj.
Można wymienić te dwie konserwy (tutaj na szczęście wychodzi że tylko dwie są do wymiany, bo cztery słupki to jedna konserwa, czyli czwarta i piąta do wymiany) ale może być tak, że za chwilę zaczną padać kolejne. Jeśli po wymianie tych dwóch zaczną padać kolejne to ja bym już się nie bawił w wymianę pojedynczych sztuk tylko szukałbym dawcy całej baterii.

Moduły do wymiany, zadziwiające, że te "początkowe" na wykresie, z reguły siadają "tylne", niewiele szybkich ładowań, albo wadliwe moduły, albo dziwne nawyki poprzedniego właściciela (np. długotrwałe zostawianie auta nabitego na 100%)
Albo auto z gorącego klimatu. Sugeruje to fakt, że poleciały dwie sąsiadujące konserwy. Wystarczy, że w tamtej części baterii było gorąco i się przegrzały.