Po to jest współnota i zarzad tej współnoty, żeby nie trzeba było za kazdym razem zbierać podpisów od wszystkich. Zapytaj się czy zbierali podpisy pod zgodą na zatrudnienie sprzątaczki / firmy sprzątającej? Nie zbierali bo to jest czynnośc zarządu.Cześć!
Jestem na starcie swojej drogi posiadania ładowarki do 11kW na miejscu postojowym w hali garażowej wspólnoty mieszkaniowej. Troszkę już tutaj posiedziałem na forum i poczytałem, ale chyba nie znalazłem takiego przypadku. PS. Podziwiam jak niektórzy są wytrwali
Jestem właścicielem lokalu mieszkalnego w bloku wielorodzinnym(> niz 3 lokali). W bloku jest hala garażowa z miejscami postojowymi. Jestem właścicielem miejsca postojowego, które ma swoją księgę wieczystą.
Szkopuł w tym, że każdy właściciel miejsca postojowego w hali garażowej ma udział w samej hali garażowej jako lokal. Jest to 16 współwłaścicieli.
Biorąc pod uwagę jak będzie przebiegać istalacja elektryczna do mojegou punku ładowania EV, to oczywiście będzie przechodzić przez cześć wspólną.
Zarządca wspólnoty wymaga ode mnie zebrania podpisów wszystkich współwłaścicieli hali garażowej czyli inaczej mówiąc osób, które posiadają prawo własności do miejsc postojowych.
Na logikę ma to sens, pytanie czy ustawa o elektromobilności uproszcza tą kwestie.
Pozdrawiam,
Mateusz
Jeszcze jedno pytanie, czy zarządca wspólnoty wymaga tego od ciebie na piśmie, czy tak sobie pleplacie? Pytam, bo to dość częsta sytuacja, że zamiast korespondencyjnie załatwia się takie sprawy na gębę, a to nie daje żadnej nadziei na postęp.Zarządca wspólnoty wymaga ode mnie zebrania podpisów wszystkich współwłaścicieli hali garażowej czyli inaczej mówiąc osób, które posiadają prawo własności do miejsc postojowych.
Ekspertyzy i projektu nie zamawiaj teraz (wbrew temu co mówią firmy instalatorskie) bo Wspólnota może Ci jej nie uznać i będziesz miał tylko koszty i stracony czas!Dzięki za odpowiedzi
Wczytałem się w ustawę https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20210002269/U/D20212269Lj.pdf i jak dobrze rozumiem to art. 12b wyjaśnia ten aspekt ze to czynności zwykłego zarządu.
Projektu i ekspertyzy nie mam. Robię dopiero podchody. Nie chciałem wydawać kasy na ekspertyze bez pewności że ma to sens. Badam nastawienie wspólnoty.
W pierwszej kolejności zapytałem o weryfikacja, czy moc przyłączeniowa, określona w umowie przyłączeniowej budynku oraz stan instalacji elektrycznej pozwalają na podłączenie punktu ładowania. Czyli wykonałem ten krok nieobowiązkowy przed złożeniem wniosku.W odpowiedzi dostałem wiadomość, że potrzeba jest zgoda wszystkich współwłaścicieli hali garażowej.
Będę musiał wyjustować ustawę mojej wspólnocie i zobaczymy czy zmieni się podejście do tematu.
To bardzo dobrze świadczy o Twojej wspólnocie - wykazali się przychylnym podejściem i dobrą woląU mnie w umowie na ekspertyzę chyba ja byłem platnikiem a zamawiajacym byla wspolnota. Ja wybrałem firme a wspolnota sie zgodzila.