Kampania przeciwko EV nabiera na sile

elektryk

Pionier e-mobilności
Zauważyłem ostatnio ciekawy zbieg okoliczności - zaczęły się pojawiać artykuły dot. "powrotów do samochodów spalinowych".

Np. taki jak ten (smaczku dodaje reklama spalinowego BMW nad artykułem):

Te artykuły zbiegły się w czasie z informacjami od producentów o zwolnieniach w fabrykach elektryków, porzuceniu lub przesunięciu już ogłoszonych planów dot oferty elektryków.

To nie tylko artykuły, Pan "GreenTheOnly", który jest "hakerem" Tesli który często dzielił się rzeczami znalezionymi w oprogramowaniu Tesli stwierdził wczoraj na Twitterze, że zmienia samochód z elektrycznego na spalinowy i toczy w komentarzach ostry bój dlaczego przyszłością motoryzacji są samochody spalinowe przytaczając m.in. argumenty typu że elektryki są cięższe więc są gorsze dla środowiska (pewne poszlaki wskazują, że jest Rosjaninem mieszkającym w Kanadzie, ale nie wiem czy to ma jakiekolwiek znaczenie).

Mam wrażenie że producenci doszli do wniosku, że skoro muszą ciąć wydatki to najprościej będzie wyciąć elektryki do czasu "lepszych czasów", w ślad za tym pojawiają się takie artykuły. Przy okazji zbieg okoliczności, skorzysta na tym branża paliw kopalnych.

PS. Wczoraj podjechałem na ładowarkę Orlenu, a tam stoi spanikowany gość w BMW i mówi, że nie wie jak odłączyć kabel ładowania i że się spóźni na samolot. Próbował rozłączyć ładowanie w apce Orlenu, ale tam takiej opcji nie widziałem, pokazałem mu że najlepiej przerwać z poziomu apki do samochodu, rozłączył, podziękował i pojechał, ale to pokazuje jak ważny jest zintegrowany (czyli też prosty w obsłudze) z samochodem system ładowania (niezależnie od operatora ładowarki np. roaming producenta).

Attachments

• Screenshot_20231021-074825.png
    Screenshot_20231021-074825.png
    493,2 KB · Liczba wyświetleń: 185

CzerwonyZajc

Zadomawiam się
Dziwne to trochę. Ten podpalacz wygląda na przygotowanego - akcja była zaplanowana Albo właściciel tam często parkował i miał jakiegoś wroga. Pseudo aktywiści raczej działają pod wpływem impulsu. Śmieszne będzie jak to okaże się jakiś przekręt z ubezpieczeniem. Tylko dlaczego w mieście przed kamerami?

Michal

Moderator
Dziwne to trochę. Ten podpalacz wygląda na przygotowanego - akcja była zaplanowana Albo właściciel tam często parkował i miał jakiegoś wroga. Pseudo aktywiści raczej działają pod wpływem impulsu. Śmieszne będzie jak to okaże się jakiś przekręt z ubezpieczeniem. Tylko dlaczego w mieście przed kamerami?
Może chodziło o AC.

nabrU

Moderator

eSUBA94

Posiadacz elektryka

no moja pierwsza myśl taka była jak piszesz

eSUBA94

Posiadacz elektryka
Kto to zrobił i dlaczego to jedno, ale komentarze to jakaś masakra. Co ludziom w głowach siedzi, że piszą takie rzeczy? Smutne i straszne jednocześnie.

lepiej nie czytać co się dzieje z postami na temat kradzieży kabli CCS
dosłownie nalot 400+ kont z pochwalawaniem a wręcz mówieniem że TO WALKA z systemem!

to są właśnie efekty propagandy gazpromu i branży węglowej

pszemeq

Zadomawiam się
lepiej nie czytać co się dzieje z postami na temat kradzieży kabli CCS
dosłownie nalot 400+ kont z pochwalawaniem a wręcz mówieniem że TO WALKA z systemem!

to są właśnie efekty propagandy gazpromu i branży węglowej
Rozmawiałem kiedyś z gościem, ktimi tłumaczył, że jestem głupi sądząc, że istnieje jakikolwiek propaganda wymierzona w samochody elektryczne. "Koncerny paliwowe nie potrzebują takich rzeczy"...

jezile

Posiadacz elektryka
Rozmawiałem kiedyś z gościem, ktimi tłumaczył, że jestem głupi sądząc, że istnieje jakikolwiek propaganda wymierzona w samochody elektryczne. "Koncerny paliwowe nie potrzebują takich rzeczy"...
Niee, no wcale nie ma czegoś takiego jak kampanie przeciwko elektromobilności, a już lobbingu koncernów naftowych W OGÓLE!! :D :D :D

Małe podsumowanie ChataGPT:

Firmy paliwowe (np. ExxonMobil, Chevron, Shell, BP) oraz powiązane grupy interesów od lat prowadzą działania mające na celu spowolnienie lub zablokowanie rozwoju elektromobilności, aby chronić swoje kluczowe źródło przychodów – paliwa kopalne.

Typowe działania lobbingowe:​

1. Wpływanie na polityków i legislację

• Finansowanie kampanii polityków przeciwnych ograniczaniu paliw kopalnych.
  • Wpływanie na decyzje rządów, aby:
    • blokować dopłaty do aut elektrycznych,
    • utrudniać wprowadzanie zakazów sprzedaży aut spalinowych,
    • promować paliwa alternatywne (np. paliwa syntetyczne, LNG) jako „ekologiczną” alternatywę dla elektryków.

2. Tworzenie i wspieranie fałszywych organizacji eksperckich (tzw. astroturfing)

• Finansowanie think tanków i „niezależnych” organizacji, które publikują raporty podważające sensowność elektromobilności (np. rzekomo „całkowity ślad węglowy EV jest większy niż diesla” – często manipulowane dane).
  • Szerzenie niepełnych lub zmanipulowanych analiz w mediach.
3. Kampanie dezinformacyjne i PR
  • Rozpowszechnianie narracji o:
    • braku surowców do produkcji baterii,
    • „niewolnictwie
Dla mnie chyba największym przekrętem na skale światową jest to, że pomimo że silniki spalinowe i elektryczne startowały w tym samym czasie to jednak jakikolwiek rozwój tego drugiego - elektrycznego (+technologia magazynowania energii) został praktycznie całkowicie zatrzymany na ponad 100 lat! A wygrało co?
Banalne, hałaśliwe, silniki spalające produkty ropopochodne o zdecydowanie większym poziomie skomplikowania, zamieniające większość energii na ciepło (marnowanie 60-70% energii!), których efektem ubocznym są emisje śmiercionośnych gazów/tlenków zabijające rocznie miliony ludzi!
Czy potrafimy sobie wyobrazić jakby wyglądała elektromobilność teraz, tj. po tych hipotetycznych 100 latach rozwoju? Typowe zarzuty "brak zasięgu", "długie ładowanie" zapewne byłyby rozwiązane, strzelam, po pierwszych 20-30 latach! Przecież pierwsze samochody spalinowe też nie miały zasięgów a stacji benzynowych było jak na lekarstwo!

Last edited: