Kona Electric w praktyce

sebsek

Posiadacz elektryka
Odebrałem w piątek Konę ( bateria 65kWh) w Poznaniu i wracaliśmy nią do Krakowa cały weekend po drodze robiąc objazd Wielkopolski i orlich gniazd. Finalnie przejechałem 500km bez dróg szybkiego ruchu i autostrad za to 50 % trasy w deszczu. Średnie zuzycie z tej trasy to równe 13 kWh/100km. Po ladowaniu w hotelu w Poznaniu kolejne było w domu w garażu.
Ogólnie bardzo fajne autko szczególnie przy aktualnej cenie.
Jedyna poważna wada do której osobiście bym się przyczepił to zbyt miekki fotel ze zbyt krótkim siedziskiem. Ale u mnie przyvwzroscie 186cm to czestyvproblem. Na szczęście to nie ja będę jeździł tym autem tylko córka, a dla niej fotel jest ok.

ziomekatomek

Nowy na Forum
Dostałem z "nienacka" bardzo atrakcyjną propozycję na zakup Kony'25 z baterią 39 kWh. Próbowałem przebrnąć ten wątek, ale ostatnie strony to była dyskusja o boilerze i nadwyżkach mocy z instalacji PV, więc przyznam, że nie przebrnąłem. Dodatkowo nie wiem czy niektóe komentarze tyczą się "starej" czy nowej "kony".

Dlatego jakby ktoś z obecnych uzytkowników był w stanie napisać swoje spostrzeżenia po użytkowaniu Kony (realne zuzycie, koszty serwisów, awaryjność) to będę zobowiązany.
Jak zdarza Ci się robić ponad 200 km w ciągu jednego dnia to rozważ akumulator 65kWh

sebsek

Posiadacz elektryka
Dostałem z "nienacka" bardzo atrakcyjną propozycję na zakup Kony'25 z baterią 39 kWh. Próbowałem przebrnąć ten wątek, ale ostatnie strony to była dyskusja o boilerze i nadwyżkach mocy z instalacji PV, więc przyznam, że nie przebrnąłem. Dodatkowo nie wiem czy niektóe komentarze tyczą się "starej" czy nowej "kony".

Dlatego jakby ktoś z obecnych uzytkowników był w stanie napisać swoje spostrzeżenia po użytkowaniu Kony (realne zuzycie, koszty serwisów, awaryjność) to będę zobowiązany.
A jeśli można wiedzieć jaka to jest "bardzo atrakcyjna propozycja na zakup Kony'25 z baterią 39 kWh"?

ZbychuP

Nowy na Forum
Łączny koszt leasingu zamyka się w 136k.
Póki co taniej udało mi się znaleźć tylko R5. Może być tak, że ta oferta jest bardzo przeciętna a ja nie umiem szukać, ale to już inna historia.

ziomekatomek

Nowy na Forum
Póki co taniej udało mi się znaleźć tylko R5. Może być tak, że ta oferta jest bardzo przeciętna a ja nie umiem szukać, ale to już inna historia.
To miało być tanie auto na jazdę w okół komina. Kilona nie była faworytem ale sumarycznie wyszła taniej niż R5, PUG 208 itp. Dlatego się zastanawiam nad nią
Moja żona mówiła tak samo, teraz jeździ Koną gdzie tylko się da. Drugi samochód służy już tylko do wyjazdów na ponad 300 km ;) zresztą sam, jak mam wybór, wsiadam w Konę.

Jak robiłem przegląd w tym roku co jest dostępne i jakie są warunki finansowania to Kona wyszła najlepiej w stosunku do oferowanej jakości/przestronności/udogodnień.

BTW Renault jest u mnie na czarnej liście i nie wziąłbym od nich nic, nawet za darmo ;)

sebsek

Posiadacz elektryka
Ja za wersję 65 Executive z lakierem i pompą ciepła zapłaciłem16 000 poniżej promocyjnej ceny cennikowej na rok modelowy 2025 tj. 156 900 do tego ubezpieczenie gratis oraz leasing 100%. Tak wiec moim zdaniem bardzo dobrze to wyszło.
Ale podobno od lipca warunki się pogorszyły i nie da się zejśc do takiego pułapu.

ZbychuP

Nowy na Forum
156 to finalna cena czy zdjąłeś jeszcze z tego 16 k?
Moja żona mówiła tak samo, teraz jeździ Koną gdzie tylko się da. Drugi samochód służy już tylko do wyjazdów na ponad 300 km ;) zresztą sam, jak mam wybór, wsiadam w Konę.

Jak robiłem przegląd w tym roku co jest dostępne i jakie są warunki finansowania to Kona wyszła najlepiej w stosunku do oferowanej jakości/przestronności/udogodnień.

BTW Renault jest u mnie na czarnej liście i nie wziąłbym od nich nic, nawet za darmo ;)
Ale macie 49 kWh czy 64?

Najnowsze dyskusje