Opony/Felgi

Zwyczajny nick

Zadomawiam się
Zachęcam do wymiany doświadczeń dotyczących opon i felg do Explorera.
Kupiłem felgi Dezent AR Black 19" i liczę na to że na jesień będą dostępne Cross Climate 3 sport w oryginalnym rozmiarze.

Jak już założę to prześlę fotki.

W międzyczasie jeżeli jest ktoś chętny to sprzedam set 20" felg i opon OEM.

LukGD

Zadomawiam się
O dobry wątek, dzięki za utworzenie :)

Jak ktoś już rozkmini dobre i niedrogie zimówki w odpowiednim rozmiarze do opcji w najmie to też prośba o wrzucenie info.
Bo wielosezon wydaje się być trochę bez sensu, po co Arvalowi robić prezent nie zjeżdżając fabrycznych letnich opon. Osobiście mocno się zastanawiam, czy w ogóle kupować zimówki. Tu gdzie mieszkam (Trójmiasto) śniegu w zimie jak na lekarstwo, a jak już spadnie to długo nie leży. Do tego też często pracuje z domu, a EV służy głównie do latania po mieście.
W domu jest też drugie spalinowe auto, którym jeździ żona i te ma wymieniane opony na lato/zima.

Zwyczajny nick

Zadomawiam się
Ja w dolnośląskim zamierzam korzystać z dwóch zestawów:
1. Lato- celuję w pilot sporty
2. Jesień/zima - wielosezon ponieważ nie widzę potrzeby na parę dni śnieżnych zakładać zimówek, a znowu gdy we wskazanym okresie jeżdżę na urlopy to w krajach Europy Południowej mamy takie temperatury i warunki że aż żal typowo zimowej opony- chyba że "dziadkujemy" na zakrętach ;]

Twenty

Fachowiec
O dobry wątek, dzięki za utworzenie :)

Jak ktoś już rozkmini dobre i niedrogie zimówki w odpowiednim rozmiarze do opcji w najmie to też prośba o wrzucenie info.
Bo wielosezon wydaje się być trochę bez sensu, po co Arvalowi robić prezent nie zjeżdżając fabrycznych letnich opon. Osobiście mocno się zastanawiam, czy w ogóle kupować zimówki. Tu gdzie mieszkam (Trójmiasto) śniegu w zimie jak na lekarstwo, a jak już spadnie to długo nie leży. Do tego też często pracuje z domu, a EV służy głównie do latania po mieście.
W domu jest też drugie spalinowe auto, którym jeździ żona i te ma wymieniane opony na lato/zima.
mam podobne mysli tylko ja Warszawa.

No ale mam explorera RWD i troche sie obawiam bo jednak jezdzic zima na letnich moze byc roznie mimo ze sniegu malo.

Co do wielosezonu to masz racje nie ma co robic promki bo po 3 latach oddamy praktycznie nowe opony, dodatkowo chyba na 20 cali nie ma homologacji.

Chyba po prostu zdecyduje sie na budzetowe zimowki i bede przekladal a po 3 latach najmu moze cos tam sie sprzeda.

Zwyczajny nick

Zadomawiam się
Jak już pojawił się wątek Yokohamy to przyznam, że cały czas chodzi mi po głowie ich dosć nowy produkt Geolandar CV 4S
Opory toczenia nie są szczególnie imponujące, zapewne w dużej mierze przez wysokość bieżnika... ALE co najciekawsze jest to opona skierowana do użytkowników poruszających się sporadycznie w terenie- poniżej 10%.
Dla mnie to bardzo ciekawe rozwiązanie, ponieważ dużo podróżuję i nie raz zdarzyło mi się uszkodzić oponę na jakimś szutrze czy gorszej jakości drodze, no a zapasu już w autach niestety brakuje...

Zbudowana jest w oparciu o konstrukcję Geolandara A/T przez co mamy wzmocnioną ścianę boczną i czoło opony.

Jak nie zdążą z Michałkami w naszym rozmiarze do później jesieni, to pewnie będę testował bo cena też jest bardzo przyzwoita.

krzyss

Pionier e-mobilności
Jak już pojawił się wątek Yokohamy to przyznam, że cały czas chodzi mi po głowie ich dosć nowy produkt Geolandar CV 4S
Opory toczenia nie są szczególnie imponujące, zapewne w dużej mierze przez wysokość bieżnika... ALE co najciekawsze jest to opona skierowana do użytkowników poruszających się sporadycznie w terenie- poniżej 10%.
Dla mnie to bardzo ciekawe rozwiązanie, ponieważ dużo podróżuję i nie raz zdarzyło mi się uszkodzić oponę na jakimś szutrze czy gorszej jakości drodze, no a zapasu już w autach niestety brakuje...

Zbudowana jest w oparciu o konstrukcję Geolandara A/T przez co mamy wzmocnioną ścianę boczną i czoło opony.

Jak nie zdążą z Michałkami w naszym rozmiarze do później jesieni, to pewnie będę testował bo cena też jest bardzo przyzwoita.
Czy to znaczy ze ta opona ma uczciwe 8mm bieznika ?