Autopilot - rondo, kiepskie działanie na rondzie

t3sla4sun

Zadomawiam się
Hello,
Czy zauważyliście, że autopilot Tesli działa bardzo kiepsko na rondach?

a) wjeżdża na nie ze zbyt dużą prędkością
b) często wydaje się, że chce wjechać w krawężnik ronda
c) za późno zauważa te ronda (nie może tego brać z mapy GPS? )
d) w tym przypadku najechał na kostkę dość znacznie (czy to dlatego, że krawężnik był dopiero na "drugiej" kostce?

Ogólnie uważam działanie tego autopilota na rondach za skandaliczne i odstrasza mnie to od zakupu pełnej wersji autopilota.

Nie może NORMALNIE zrobić łuku na tym rondzie tylko jakieś wygibasy przy krawędzi?

Attachments

• rondo.mp4
    6,4 MB · Liczba wyświetleń: 0

ELuk

Pionier e-mobilności
Wersja podstawowa autopilota nie przejedzie prawidłowo ronda, z powodów ograniczeń nałożonych na auto przepisami EU. Jak VW (lub przyjaciele) zawnioskuje o zmianę przepisów to przepisy się zmienią.
Jak to jest w przypadku rozszerzonego lub FSD to Koledzy się wypowiedzą.

nyknow

Fachowiec
Hello,

d) w tym przypadku najechał na kostkę dość znacznie (czy to dlatego, że krawężnik był dopiero na "drugiej" kostce?

Ogólnie uważam działanie tego autopilota na rondach za skandaliczne i odstrasza mnie to od zakupu pełnej wersji autopilota.

Nie może NORMALNIE zrobić łuku na tym rondzie tylko jakieś wygibasy przy krawędzi?
ładnie poszedł :)

newbe

Posiadacz elektryka
Hello,

Jak Ci nie zalarmował i nie porzucił stery to jednak dobrze mu poszło.
Niestety, Autopilot u nas jest mocno okrojony. Generalne nie może być używany na rondach i mocnych skrętach drogi przez ograniczenia UN/ECE.
Pierwsze uszkodzenie felgi właśnie w ten sposób zrobiłem - próbowałem na AP pokonać rondo.

nyknow

Fachowiec
Czyli jak rondo - zastanawiam się czy w USA na przykład gdzie tez są ronda to tesla potrafi idealnie takim rondem przejechać - mając autopilota standardowego ?

Quba88

Posiadacz elektryka
Czyli jak rondo - zastanawiam się czy w USA na przykład gdzie tez są ronda to tesla potrafi idealnie takim rondem przejechać - mając autopilota standardowego ?
Opis autopilota na stronie tesla:
Autopilot umożliwia automatyczne kierowanie, przyspieszanie i hamowanie w obrębie pasa ruchu, którym porusza się samochód. Pełna zdolność do samodzielnej jazdy pozwala stopniowo zwiększać możliwości samochodu, zapewniając dostęp do dodatkowych funkcji.

Czyli w standardzie nie wjedzie Ci na rondo bo to nie jest juz w obrębie pasa ruchu.

danielm

Pionier e-mobilności
w stanach nie mają rond wcale choć pełna wersja najnowszego FSD już te ronda tam potrafi. nawet skręcić w lewo ale traktuje je mniej więcej jak skrzyżowania czyli bardzo niepewnie na nie wjeżdza