Czy EV się palą i jak często

lvlthn

Pionier e-mobilności
Tytuł tematu jest nieprzypadkowy.

Bo czy EV się palą? Tak, ale znacznie rzadziej niż ICE!

Był taki moment, że narracja dotycząca BEV była okrutna, samozapłony częstsze od ICE, awarie i inne przekleństwa od wiedźm. Oczywiście była to dezinformacja.

Mainstream podchwycił temat, oczywiście bez gruntownego zbadania statystyk, np. oficjalnych danych z państwowej straży pożarnej.
Było to uciążliwe, tłum linczował elektryki, do tego stopnia że spółdzielnie wprowadzały niesłusznie zakazy wjazdu, parkowania etc.
Podpalenia i celowe uszkodzenia aut też były pośrednio efektem nagonki.

Oczywiście, czas zweryfikował, boty przeszperały internet i natrafiły na parę tematów dotyczących statystyk pożarów i nagle narracja bardzo powoli, ale się zmienia.
m.in:

Nie jestem przeciwnikiem ICE, ba nawet mam parę sztuk. Kocham motoryzację, w każdej postaci.
Ale nie przepadam za próbą dezinformacji, celem zniszczenia komfortu użytkowania czy to BEV czy ICE.

Czy faktycznie się udało? Czas pokaże.
Narazie narracja się zmienia, na lepsze.

piotras24

Zadomawiam się
Ja bylbym zainteresowany jakimiś statystykami przyczyn pożarów EV (jak juz się zapalił to dlaczego). Czy jakieś konkretne marki się częściej palą. Czy to sie dzieje czesciej w czasie ładowania czy np na postoju i przy jakim procencie baterii.
Ja mam garaż w bryle domu i jakoś mam opory przed ładowaniem w nocy jak śpię.

lvlthn

Pionier e-mobilności
Ja bylbym zainteresowany jakimiś statystykami przyczyn pożarów EV (jak juz się zapalił to dlaczego). Czy jakieś konkretne marki się częściej palą. Czy to sie dzieje czesciej w czasie ładowania czy np na postoju i przy jakim procencie baterii.
Ja mam garaż w bryle domu i jakoś mam opory przed ładowaniem w nocy jak śpię.
To dzwoń/pisz do psp i/lub GUS

Szczątkowe dane:

Bardziej szczegółowe są płatne i trudniej dostępne.
O konkretnych markach to już wogóle zapomnij, jedynie z prasówki coś nie coś można wywnioskować.