tomas500

Zadomawiam się
Ja czekam od 10 kwietnia, wniosek nie ruszony i ma numer 2669

Ja czekam od początku maja. Numer wniosku 37XX i oczywiście nie tknięty. Niedawno minęło 60 dni roboczych wkazane w terminach NFOŚ na rozpatrzenie (tyle, że zstrzegli sobie niewywiązywanie się z tych terminów).
Przy terminowym rozpatrywaniu wniosku (maksymalne określone w regulaminie terminy) i kolejnych namnożonych etapów jego akceptowania (nie wystarczy raz) liczyłem, że w okolicy 24 grudnia 2025 otrzymam pieniądze.
Ponieważ terminy określone w regulaminie naszEauto nie są przez NFOŚ przestrzegane, a samo procedowanie wniosków idzie jak krew z nosa to nie spodziewam się szybkiej wypłaty. Jeden z forumowiczów z wnioskiem z pierwszej 100 dostał pieniądze z końcem lipca. Ja może jeszcze załapię się z wypłatą na lipiec 2026 r. Oczywiście "może", bo znając "filozofię" polskich urzędów to wiele nie należy się spodziewać.

Nabór wniosków ma być zakończony 30.04.2026 r., a wypłaty zakończone w sierpniu 2026 r. Skoro program idzie tak wolno, nikt nie interweniuje o jego przyspieszenie, nieskuteczne odwołania ze względu na nieterminowość (zastrzeżenia nierespektowania terminów z powodu dużej liczby wniosków) to możliwe, że nie zdąrzą wypłacić do czasu zamknięcia programu w sierpniu 2026 r. i pieniądze przepadną. Ile osób zostanie bez dotacji? Ile osób będzie wkur.... na maxa?

Jest w PL wiele instytucji obsadzonych ludźmi z namaszczenia poprzedniej władzy i szkodzenie obecnemu rządowi (szczególnie prdzed zbliżającymi się wyborami) jest strategiczne. Taka sytuacja zupełnie by mnie nie zdziwiła.

Last edited:

tomas500

Zadomawiam się
są nowe staty na 31.07 - https://www.gov.pl/web/elektromobilnosc/statystyki2
Stopień wykorzystania alokacji - 17,35%
Forma Nabycia: Zakup
Złożone (bez wycofanych) 2525
Zatwierdzone 145
Forma Nabycia: Leasing / wynajem
Złożone (bez wycofanych) 6634
Zatwierdzone 273
Wypłacone 207

Ogółem złożono 9159 wniosków do 31.07.2025 r.

Zatwierdzono ogółem 418 wniosków.
(Nie wiem co oznacza zatwierdzono, ale z tabeli i podawanych kwot wnioskuję, że to wnioski skierowane do wypłaty w terminie 45 dni kalendarzowych i wnioski wypłacone.

Wypłacono forma nabycia - leasing/najem: 207 dotacji na blisko 6 mln zł (średnio po 30.000 zł)

Wypłacono forma nabycia - zakup: 0 dotacji na kwotę 0 złotych.

celll19

Zadomawiam się
Ja czekam od początku maja. Numer wniosku 37XX i oczywiście nie tknięty. Niedawno minęło 60 dni roboczych wkazane w terminach NFOŚ na rozpatrzenie (tyle, że zstrzegli sobie niewywiązywanie się z tych terminów).
Przy terminowym rozpatrywaniu wniosku (maksymalne określone w regulaminie terminy) i kolejnych namnożonych etapów jego akceptowania (nie wystarczy raz) liczyłem, że w okolicy 24 grudnia 2025 otrzymam pieniądze.
Ponieważ terminy określone w regulaminie naszEauto nie są przez NFOŚ przestrzegane, a samo procedowanie wniosków idzie jak krew z nosa to nie spodziewam się szybkiej wypłaty. Jeden z forumowiczów z wnioskiem z pierwszej 100 dostał pieniądze z końcem lipca. Ja może jeszcze załapię się z wypłatą na lipiec 2026 r. Oczywiście "może", bo znając "filozofię" polskich urzędów to wiele nie należy się spodziewać.

Nabór wniosków ma być zakończony 30.04.2026 r., a wypłaty zakończone w sierpniu 2026 r. Skoro program idzie tak wolno, nikt nie interweniuje o jego przyspieszenie, nieskuteczne odwołania ze względu na nieterminowość (zastrzeżenia nierespektowania terminów z powodu dużej liczby wniosków) to możliwe, że nie zdąrzą wypłacić do czasu zamknięcia programu w sierpniu 2026 r. i pieniądze przepadną. Ile osób zostanie bez dotacji? Ile osób będzie wkur.... na maxa?

Jest w PL wiele instytucji obsadzonych ludźmi z namaszczenia poprzedniej władzy i szkodzenie obecnemu rządowi (szczególnie prdzed zbliżającymi się wyborami) jest strategiczne. Taka sytuacja zupełnie by mnie nie zdziwiła.
No właśnie. To mnie najbardziej zastanawia przy zakupie drugiego auta elektrycznego. Czy jak złoże wniosek w ostatnim możliwym terminie to załapie się na dofinansowanie.
Zakończenie naboru wniosków chyba jest na 31.03.2026.
Potem napiszą że program zamknięty i w d...e Cię mamy. Trochę jak z zakończeniem mojego elektryka. Wniosek złożony przysłali korektę bo leasing zrobił błąd. Na szybo poprawka po czym za dwa dni email że koniec kasy i dziękujemy.

Kovalsky

Fachowiec

Tłumaczenie obsadzeniem ludźmi poprzedniej władzy nie ma sensu.
Przecież można zatrudnić więcej "swoich" , prawda?
Wystarczy chcieć.
... ciemny lud ma wierzyć, że inaczej/lepiej/szybciej się po prostu nie da, bo coś tam.

Ciemny lud traktowany w ten sposób będzie oddawał głosy nieważne, albo w ogóle nie pójdzie głosować.
Pojęcie "każdy głos się liczy" nabrało nowego wymiaru w kontekście tak małych różnic w poparciu...
Niektórzy tego nie rozumieją i dlatego mają nas w d...

Gingol

Fachowiec
Może po wakacjach nabierze to tempa, pobożne życzenie. Jedno jest pewne - najlepiej składać komplet dokumentów z należytą starannością, tak aby uniknąć „zwrotki”, dzięki temu jest większa szansa, że temat zostanie przepchany. Biorąc jednak pod uwagę opieszałość, zastanawia mnie inna kwestia - kontroli. Czy ktokolwiek, kiedykolwiek będzie wylosowany do kontroli.

Z innej beczki - odbierał ktoś z Was samochód finansowany przez BMW FS? Jak wygląda protokół wydania? Jest na nim wskazana data zwrotu czy wyłącznie data wydania, pojazd i ew. nr umowy leasingowej?

Vicek

Użytkownik
Ciekawe czy kolega od "szybkiej szyny wypłat" jest jeszcze z nami.
Po wakacjach będzie duże ciśnienie.
Jeśli ludzie przestraszą się utraty środków z powodu wolnej oceny, to program można zamykać po Świętach, bo po nowym roku nikt nie będzie ryzykował.
Ogólnie w NFOSiu chyba teraz nieciekawy czas, również z powodu Czystego Powietrza.

Euronymous

Fachowiec
Jeśli w ogóle jakieś ciśnienie będzie (w co osobiście wątpię), to przy 17% zarezerwowanych środków nie ma szans, aby pieniądze wyczerpały się przed końcem programu. Sianie fermentu jest zatem nieuzasadnione, bo 17% mamy po 6 miesiącach, a zostało ledwie 8. Dodatkowo należy pamiętać, że w tych kilkunastu % jest jeszcze sporo wniosków sprzed lutego 2026.

Jedynym problemem, jaki mamy, jest sposób działania NFOŚ - czyli katastrofalne działanie tej instytucji.
No właśnie. To mnie najbardziej zastanawia przy zakupie drugiego auta elektrycznego. Czy jak złoże wniosek w ostatnim możliwym terminie to załapie się na dofinansowanie.
Zakończenie naboru wniosków chyba jest na 31.03.2026.
Potem napiszą że program zamknięty i w d...e Cię mamy. Trochę jak z zakończeniem mojego elektryka. Wniosek złożony przysłali korektę bo leasing zrobił błąd. Na szybo poprawka po czym za dwa dni email że koniec kasy i dziękujemy.
Wnioski można składać do końca kwietnia 2026, nie końca marca (chyba że wcześniej jakimś cudem środki się skończą).

MarcinIKS

Fachowiec
Jeśli w ogóle jakieś ciśnienie będzie (w co osobiście wątpię), to przy 17% zarezerwowanych środków nie ma szans, aby pieniądze wyczerpały się przed końcem programu. Sianie fermentu jest zatem nieuzasadnione, bo 17% mamy po 6 miesiącach, a zostało ledwie 8. Dodatkowo należy pamiętać, że w tych kilkunastu % jest jeszcze sporo wniosków sprzed lutego 2026.

Jedynym problemem, jaki mamy, jest sposób działania NFOŚ - czyli katastrofalne działanie tej instytucji.

Wnioski można składać do końca kwietnia 2026, nie końca marca (chyba że wcześniej jakimś cudem środki się skończą).
To są pieniądze z KPO, koniec wydatkowania środków z KPO to koniec sierpnia 2026 (jest próba przedłużenia tego terminu, ale nie ma na razie na to zgody UE). Nie ma opcji, żeby wypłacić choć złotówkę unijną po terminie wydatkowania środków. Problem nie leży w ilości złożonych wniosków a w tym w jakim tempie wnioski sa rozpatrywane. Przy obecnym tempie już teraz zastanawiałbym się, czy w rok zdążą z wypłatą.

Euronymous

Fachowiec
Zgadza się, bo nawet sami wskazują w regulaminie programu okres wydatkowania środków - 31.08.2026 r. Dlatego też napisałem, że problem mamy z instytucją odpowiedzialną za program, która działa po prostu źle. Jeśli m.in. wypłacanie nadal będzie tak opieszałe, zasadnym może stać się np. nawet pismo lub inny monit do ministerstwa (albo jeszcze wyżej, bo być może jakie ministerstwo, takie jego instytucje) choćby od redakcji Elektrowozu albo i innych związanych z branżą mediów, że jeśli NFOŚ będzie nadal działać w takim tempie, to ani nie wykorzystamy środków, które mamy przeznaczone na EV, ani nawet ci którzy programem zachęceni już EV kupili mogą nic nie dostać, co oczywiście wpadnie na konto rządzących.