Ja czekam od 10 kwietnia, wniosek nie ruszony i ma numer 2669
Ja czekam od początku maja. Numer wniosku 37XX i oczywiście nie tknięty. Niedawno minęło 60 dni roboczych wkazane w terminach NFOŚ na rozpatrzenie (tyle, że zstrzegli sobie niewywiązywanie się z tych terminów).
Przy terminowym rozpatrywaniu wniosku (maksymalne określone w regulaminie terminy) i kolejnych namnożonych etapów jego akceptowania (nie wystarczy raz) liczyłem, że w okolicy 24 grudnia 2025 otrzymam pieniądze.
Ponieważ terminy określone w regulaminie naszEauto nie są przez NFOŚ przestrzegane, a samo procedowanie wniosków idzie jak krew z nosa to nie spodziewam się szybkiej wypłaty. Jeden z forumowiczów z wnioskiem z pierwszej 100 dostał pieniądze z końcem lipca. Ja może jeszcze załapię się z wypłatą na lipiec 2026 r. Oczywiście "może", bo znając "filozofię" polskich urzędów to wiele nie należy się spodziewać.
Nabór wniosków ma być zakończony 30.04.2026 r., a wypłaty zakończone w sierpniu 2026 r. Skoro program idzie tak wolno, nikt nie interweniuje o jego przyspieszenie, nieskuteczne odwołania ze względu na nieterminowość (zastrzeżenia nierespektowania terminów z powodu dużej liczby wniosków) to możliwe, że nie zdąrzą wypłacić do czasu zamknięcia programu w sierpniu 2026 r. i pieniądze przepadną. Ile osób zostanie bez dotacji? Ile osób będzie wkur.... na maxa?
Jest w PL wiele instytucji obsadzonych ludźmi z namaszczenia poprzedniej władzy i szkodzenie obecnemu rządowi (szczególnie prdzed zbliżającymi się wyborami) jest strategiczne. Taka sytuacja zupełnie by mnie nie zdziwiła.
Last edited: