Dopłaty dla osób fizycznych, które prowadzą działalność

Jot.

Nowy na Forum
Wreszcie udało się złożyć wniosek na firmę. Samemu nigdy byśmy nie doszli. Po wielu godzinach czekania na słuchawce do NFOŚiGW jest sukces. Postaram się niedługo to opisać.
Czekam na ten opis. Sama czekałam na infolinii 90 min. Ale ciągle przede mną były 4. osoby i spasowalam...

Piernik

Posiadacz elektryka
Ponoć się zgodzi, jutro mamy podpisywać umowę, ale z tego co dotychczas się dowiadywaliśmy to tak
Auto na kiedy ? Po co jutro podpisywać. Kiedy czas na przeczytanie ? Zgoda musi być w umowie a nie jako deklaracja handlowca.
Doczytaj koniecznie, jak możesz to bez danych wrzuć zapisy o zabezpieczeniach.
Ale z kolei jak będzie Ok to koniecznie daj jaki bank jest na tyle przyjazny, bo chętnych to może być więcej.

Tak jeszcze w temacie. Jeszcze nikt tu na tym forum nie wytropił banku który udziela kredyt i zgadza się na częściową cesje AC.
A szuka wielu.

Last edited:

woocashewski

Nowy na Forum
Hmm.. to jest sytuacja taka, że przy koszcie samochodu ok. 160k bank kredytuje zaledwie 40k - może dlatego na etapie wniosku kredytowego zgodzili się na taki zapis w przyszłości /o cesji na NFOŚ/. Postaram się uzyskać wpisanie tego do umowy, zobaczymy jutro. W sumie jednek zastanawia mnie, czy w ogóle przy takich proporcjach finansowania taki zapis jest konieczny - włascicielem samochodu bedę przeciez ja a nie bank, cesja z AC na bank jest proporcjonalna do udziału banku. (albo mi sie tak tylko wydaje - możliwe). Bank to BNP paribas, samochoód kia.

Piernik

Posiadacz elektryka
Hmm.. to jest sytuacja taka, że przy koszcie samochodu ok. 160k bank kredytuje zaledwie 40k - może dlatego na etapie wniosku kredytowego zgodzili się na taki zapis w przyszłości /o cesji na NFOŚ/. Postaram się uzyskać wpisanie tego do umowy, zobaczymy jutro. W sumie jednek zastanawia mnie, czy w ogóle przy takich proporcjach finansowania taki zapis jest konieczny - włascicielem samochodu bedę przeciez ja a nie bank, cesja z AC na bank jest proporcjonalna do udziału banku. (albo mi sie tak tylko wydaje - możliwe). Bank to BNP paribas, samochoód kia.
Standardem w kredytach samochodowych jest cesja na bank całej polisy AC. Już były osoby z kredytem 50/50, jako osoby fizyczne ubiegające się później o dotacje. Były deklaracje że się bank zgodzi i się nie zgodził. Teraz są w d....
W Twoim przypadku masz kasę prawie na całość. Nie warto ryzykować że te 40 tys. do spłaty zablokuje Ci drogę do otrzymania 27 tys.
Jak się zgadzają niech zapiszą to w umowie. Inaczej lipa. Bądź ostrożny.

Piernik

Posiadacz elektryka
Wreszcie udało się złożyć wniosek na firmę. Samemu nigdy byśmy nie doszli. Po wielu godzinach czekania na słuchawce do NFOŚiGW jest sukces. Postaram się niedługo to opisać.
Czy musiałeś do podpisu wniosku użyć podpisu kwalifikowanego ?
Zacząłem się rozglądać po tym generatorze ale już teraz mi wywala komunikat:
UWAGA: WNIOSEK MUSI BYĆ PODPISANY PODPISEM KWALIFIKOWYM.

woocashewski

Nowy na Forum
OK, dzięki za przestrogę, cesja całości AC? no masakra jakaś... w szkicu umowy u nas jest mowa o 49/100, ale to co mam to ogólny szkic, nie wiem jak będzie wyglądała docelowa umowa.

EDIT: w szkicu jest:

- cesja na rzecz Banku praw do przyznanych roszczeń odszkodowawczych z polisy AC+KR oraz cesja praw do przyznanego roszczenia
odszkodowawczego w wypadku odszkodowania z polisy OC osoby trzeciej*,

ha ha ,czyli rozumiem faktycznie całości... to tak w ogóle wolno? ;) będziemy działać.

Last edited:

Piernik

Posiadacz elektryka
ha ha ,czyli rozumiem faktycznie całości... to tak w ogóle wolno? ;) będziemy działać.
Wolno, tylko później nie wolno zabrać całości a tylko wielkość faktycznego zobowiązania ;)
Podobnie np. jak z hipoteką, bank wpisuje się też "na zapas".
Ale co blokuje dotacje to blokuje. Więc z umową w tym kształcie był być w d....
Dobrze że na forum zajrzałeś zanim to podpisałeś ;)