Instalacją OBD2 Model 3/Y

t3sla4sun

Zadomawiam się
O w sumie jest żywo zainteresowany tematem, ale zatanawiam się co mi to w sumie da?
Co na plus można zobaczyć w apce przez OBD? Głownie chodzi mi o statsy baterii

Hue Zarri

Posiadacz elektryka
O w sumie jest żywo zainteresowany tematem, ale zatanawiam się co mi to w sumie da?
Możesz sprawdzić temperature baterii, na przykład przed wyjazdem w zimnych warunkach. Według mnie takiej informacji bardzo brakuje w standardowym UI Tesli. To jest jak w ICE temperatura oleju, nie w każdym jest ale dla niektórych to ważna informacja o danym stanie auta.

newbe

Posiadacz elektryka
Dokładnie, jak @Hue Zarri napisał.
Dlaczego tak wolno ładuje? Ile mam realnych Kwh w baterii? Ile pobiera samochod z baterii na postoju (czy możemy spać w samochodzie i go nie rozładujemy?). Jak na ostatnich elektronach jedziemy - to Ile realnie tam zostało z buforem?
Dziś zrobiłem wyjazd tylko po to żeby poobserwować.
Wyjechałem z domu z zimna baterią i odwiedziłem 4 MOP na A1 z 8 stacjami ładowania. Just for fun.
No i obserwowałem jak rośnie temperatura baterii, jak gwałtownie włączają się silniki w trybie podgrzewania baterii. Dogrzałem do 35°C.

Michal

Moderator
Auto powinno działać tak, żeby te informacje nie było nikomu potrzebne :p
Ja rok temu też jarałem się takimi rzeczami ale dużo innych spraw spadło mi na głowę i teraz mam auto bezobsługowe ;)

newbe

Posiadacz elektryka
Auto powinno działać tak, żeby te informacje nie było nikomu potrzebne :p
Ja rok temu też jarałem się takimi rzeczami ale dużo innych spraw spadło mi na głowę i teraz mam auto bezobsługowe ;)
Prawda. To takie do jarania się...
No i SMT pisze max charging power 169 kW przy 30%, podpinam się pod Ionity iuzyskuję maks 130 kW i znowu grzałki się włączają...

newbe

Posiadacz elektryka
Pamiętajcie o bezpieczeństwie OBD (najczęściej - o jego braku). To taki backdoor dający Wam oraz wszystkim dookoła dostęp do Waszego samochodu ;-)
W sensie nie zostawiać wtyczki, czy usunąć kabelek?
Ile czasu trwa instalacja dla profesjonalisty? Nie wiem czy ktoś będzie chciał moją TM3 z uszkodzoną klapą bagażnika i bez podgrzewanej kierownicy…