Jaki wallbox do PV + ograniczenie mocy ?

ZdzichuSTG

Zadomawiam się
Cześć,

Szukam wallbox z możliwością automatycznego ograniczenia mocy.
Znalazłem model Wallbox Pulsar Plus (11kW) do tego dedykowany licznik dwukierunkowy, taki zestaw pozwala ładować auto nie przekraczając przydziału mocy jaki mam z Tauronem czyli 16kW. Oczywiście mając taki licznik dwukierunkowy chciałbym również wykorzystywać nadwyżki z PV do ładowania auta.

Czy używacie taki albo inny zestaw ?

vwir

Pionier e-mobilności
Mam coś takiego, ale od OpenEVSE. Używam, ale tylko latem (powiedzmy sobie od maja do września, teraz produkcja jest zdecydowanie za mała żeby to miało sens). No i - co oczywiste - tylko w ciągu dnia. Musisz sam sobie odpowiedzieć na pytanie czy Twoje auto latem w ciągu dnia stoi w domu czy może na przykład jeździsz do pracy i nie miałbyś z tego jak skorzystać.
Nie chciało mi się podpinać dodatkowego miernika tego co aktualnie zużywa mój dom, więc ładuję auto taką mocą ile aktualnie produkuje fotowoltaika. To co w danej chwili zużywa dom jest już dobierane z sieci. Tyle tylko, że latem w ciągu dnia mój dom pobiera śmiesznie małe ilości energii, dlatego mogłem sobie pozwolić na takie uproszczenie.

ZdzichuSTG

Zadomawiam się
U mnie też w ciągu dnia jest bardo małe zużycie, największy pobór zaczyna się po godzinie 18. Głównie zależy mi na tym, aby nie przekroczyć mocy umownej. Włączę pralkę, indukcję, piekarnik i niewiele zostaje. Wtedy automatyczne ograniczenie mocy ładowania będzie czymś idealnym.

consigliero

Pionier e-mobilności
Przez ostatni rok miałem raz przekroczenie mocy, mamy 17 kw a zanotowałem 18 kw. Będąc w PGE próbowałem panom przedstawić problem, ale nie łapali o co mi chodzi. W końcu dotarło że boję się tego przekroczenia, panowie stwierdzili że jak bezpiecznik przyjął to problemu nie ma. Przekroczenie mocy i kary za to dotyczą głównie przedsiębiorstw. W naszej sytuacji jest pompa która a piku pobierze 4 kw przez chwilę, płyta kuchenna oraz ładowarka do auta. Ta ostatnia działa głównie ze zmniejszoną mocą do 6kW, bardzo rzadko korzystam z pełnej mocy,

vwir

Pionier e-mobilności
U mnie też w ciągu dnia jest bardo małe zużycie, największy pobór zaczyna się po godzinie 18. Głównie zależy mi na tym, aby nie przekroczyć mocy umownej. Włączę pralkę, indukcję, piekarnik i niewiele zostaje. Wtedy automatyczne ograniczenie mocy ładowania będzie czymś idealnym.
A dobra, o to chodzi. Z tego co rozmawiałem z wysoko postawionym pracownikiem PGE to mówił, że od strony poboru ich to nie interesuje. W sensie dali takie bezpieczniki, żeby pasowały do mocy (z marginesem). Nawet jeśli przekraczasz moc umowną to dopóki nie wywaliłeś bezpieczników to jest ok.

J123

Zadomawiam się
W taryfach dla domu na razie nie ma kar za przekroczenie mocy umownej, co innego w biznesowych - tam jest nawet do 10 krotności ceny regularnej.
Nawiązując do problemu autora wątku. Na rynku są już dostępne sterowniki EVSE które realizują funkcje zabezpieczenia przed przekroczeniem mocy przyłącza / prądu zabezpieczeń itp.
Budowa własnego EVSE w oparciu o dedykowany sterownik ma wiele zalet. Składamy ładowarkę z komponentów o założonej jakości oszczędzając tam gdzie można., a tam gdzie nie stosując komponenty hi-end.

MiKo

Posiadacz elektryka
Używam Wallbox Pulsar Plus 11kW z opcją Power Boost. Potrzebny do tego jest dodatkowy licznik. Zgodnie z zaleceniami producenta używam konkretnego modelu od Carlo Gavazzi (w moim przypadku EM340)

EVSE podłączony jest "pod mieszkanie", na bezpieczniku 16A. W momencie gdy uruchomię piekarnik i inne płyty indukcyjne, "ładowarka" sama obniża moc, tak żeby sumarycznie (ładowarka+mieszkanie) nie przekroczyć 16A.

Generalnie działa, chociaż czasem nieco zbyt agresywnie. Przykładowo jak odpalam kuchenkę mikrofalową to potrafi zupełnie przerwać ładowanie, aby kontynuować po kilku sekundach/minucie.

PV nie mam, ale widziałem na stronie producenta wzmianki na ten temat.

Samo EVSE po prostu działa, chociaż aplikacja jest trochę niedorobiona - ale to na inny temat..

Bronek

Pionier e-mobilności
A dobra, o to chodzi. Z tego co rozmawiałem z wysoko postawionym pracownikiem PGE to mówił, że od strony poboru ich to nie interesuje. W sensie dali takie bezpieczniki, żeby pasowały do mocy (z marginesem). Nawet jeśli przekraczasz moc umowną to dopóki nie wywaliłeś bezpieczników to jest ok.
Jak miałem topikowe i skrzynkę po stronie dystrybutora na kłódkę odkręcaną kluczem trójkątnym ( lub dwoma np gwoździami) to latałem w nocy jak wywaliło.
Teraz mam przedlicznikowy automatyczny 40A (na wszelki wypadek), ale się wycwanili i założyli normalną kłódkę.
Z TYM ŻE KLUCZ DO WSZYSTKICH SKRZYNEK CHYBA W WOJEWÓDZTWIE JEST JEDEN.
resztę pozostawiam w sferze domysłów.
Czyli jak wywali, to znów piżamce pobiegnę :)

JareG

Pionier e-mobilności
Z TYM ŻE KLUCZ DO WSZYSTKICH SKRZYNEK CHYBA W WOJEWÓDZTWIE JEST JEDEN.
Tak mi mówił specjalista z Energi, który wymieniał mi bezpiecznik z 25A na 32A :) Zanim przygalopowałem ze swoim kluczem to skrzynka była już otwarta i kończył montaż bezpiecznika :D
resztę pozostawiam w sferze domysłów.
Skorumpowałeś dziada.. znaczy, klucz :D

Bronek

Pionier e-mobilności
Każdy sprawny elektryk co robi w tym temacie, go pewnie ma? Inaczej horror dla każdej ze stron.
U nas wyglada to tak że przed wyłączeniem, rozplombowaniem i wymianą. Dzwoni, podaję co chce zrobić i nr uprawnienia i kwita.
Operator na ogół prosi aby zerwaną plombę zostawić w skrzynce. Konkretnie i szybko. Do rachunku doIiczą ok 40zł za plombę i wystawią fakturę na X razy na ok 50 zł za każdy kW podniesienia.
Po zapłacie wystawiają kwit.
Ważne by zawiadomić sprzedawcę o tym fakcie U mnie to Energa dwojga imion Operator i Dystrybucja

Last edited: