Jaki wallbox do PV + ograniczenie mocy ?

J123

Zadomawiam się
EVSE podłączony jest "pod mieszkanie", na bezpieczniku 16A. W momencie gdy uruchomię piekarnik i inne płyty indukcyjne, "ładowarka" sama obniża moc, tak żeby sumarycznie (ładowarka+mieszkanie) nie przekroczyć 16A.
"pod mieszkanie"
Masz podłączone EVSE przed wyłącznikiem różnicowoprądowym zabezpieczającym mieszkanie ?, jest to ważne ze względów bezpieczeństwa.

consigliero

Pionier e-mobilności
Ale że na wsi też wam te skrzynki pozamykali ?

Attachments

• 9F312AD0-472F-48B4-94C2-8E5DFE947CE3.jpeg
    9F312AD0-472F-48B4-94C2-8E5DFE947CE3.jpeg
    207,8 KB · Liczba wyświetleń: 46
  • 1F7F52F8-F32E-451B-8C16-91A3D980466B.jpeg
    1F7F52F8-F32E-451B-8C16-91A3D980466B.jpeg
    200,1 KB · Liczba wyświetleń: 44

JareG

Pionier e-mobilności
Ale że na wsi też wam te skrzynki pozamykali ?
Tak jest, pozamykali. I dali 2 szt. kluczyka, z których jedną od razu gdzieś posiałem.. :D

Pozdrawiam

MiKo

Posiadacz elektryka
Masz podłączone EVSE przed wyłącznikiem różnicowoprądowym zabezpieczającym mieszkanie ?, jest to ważne ze względów bezpieczeństwa.
EVSE ma własne zabezpieczenia (różnicowoprądowe i nadprądowe). Pod mieszkanie mam na myśli za głównym licznikiem (tym z plombą), przed zabezpieczeniami w mieszkaniu (skrzynką z bezpiecznikami w mieszkaniu)

J123

Zadomawiam się
EVSE ma własne zabezpieczenia (różnicowoprądowe i nadprądowe). Pod mieszkanie mam na myśli za głównym licznikiem (tym z plombą), przed zabezpieczeniami w mieszkaniu (skrzynką z bezpiecznikami w mieszkaniu)
Wiec ok. Pomyślałem, że pisząc "pod mieszkanie" podłączyłeś za różnicówką typu AC do jakiegoś obwodu "mieszkaniowego" - a to byłoby niebezpieczne.

viallos

Pionier e-mobilności
Mam PV z Falownikiem i SmartMeterem Froniusa więc zdecydowałem się na ładowarkę FRONIUS WATTPILOT.

Ładowanie w trybie eco (z nadwyżki PV) w ciągu lata .. jak dla mnie super opcja. Na razie nie korzystam ... bo czekam na dostawę EV .... więc więcej detali nie podam.

Sierek

Fachowiec
To jest dobre rozwiązanie tylko trzeba mieć nadwyżkę produkcji nad zużyciem własnym domu i minimalną mocą startującą ładowanie samochodu.. U mnie poniżej 3kW bilansu ładowanie nie startuje.

viallos

Pionier e-mobilności
Mam dosyć mocno przewymiarowaną instalację. Mam nadzieję że coś z tego będzie. Ale jak już słoneczko zacznie świecić i zacznę ładować EV napewno opiszę swoje doświadczenia.

J123

Zadomawiam się
To jest dobre rozwiązanie tylko trzeba mieć nadwyżkę produkcji nad zużyciem własnym domu i minimalną mocą startującą ładowanie samochodu.. U mnie poniżej 3kW bilansu ładowanie nie startuje.
Użytkuje rozwiązanie z bilansowaniem z PV od 2 lat. Ładowanie zawsze startuje z mocą minimalną (1x6A / 3x6A) i skaluje się w górę do ustalonego prądu/mocy w miarę dostępności nadwyżek energii. Uważam, że auto jest podłączane pod ładowarkę żeby się jednak ładowało i jeżeli są sprzyjające warunku polepszyło bilans Import/Export.

ELuk

Pionier e-mobilności
Ja wyszedłem z innego założenia. Auto ładuję w nocy w taniej taryfie, a nadprodukcja prądu służy do zniwelowania kosztów taryfy droższej/dziennej. Oczywiście staram się w używać tak odbiorniki mocy aby poprawić autokonsumpcję. Jednak korzystniej jest zostawić nadprodukcję dzienną na poczet droższej taryfy.