A co pomoglo? Zmiana na 16A z kabiny?Tak.
Z mojej wiedzy wynika, że auto samo zmniejsza prąd ładowania tylko w jednej sytuacji - jeśli napięcie spada zbyt mocno i wtedy też wyświetla komunikat o tym (że zmniejszyło ze względu na spadek napięcia). Taki spadek napięcia występuje przy zbyt słabej instalacji. Przykładowo dziadowalem w wakacje w garażu hotelu w Wiedniu i połączyłem się do jakiegoś gniazdka na -3 piętrze. Tesla odczytała napięcie około 230V, a przy zwiększaniu prądu ładowania do 13A spadło ono do 205V, więc auto zmniejszyło prąd ładowania do chyba 7A i pokazało komunikat.Co do Wallboxa. Apka sama ustawia ile amper będzie sie ładować samochód. Wybieram np 16 a ona przestawia na 7. Wiec domyślam się że sama oblicza ile czasu zajmie jej naładowanie i się w tym czasie zmieści.
Z tego co zaobserwowałem to zmienia sobie natężenie w zależności od tego ile ma energii w baterii tak, żeby wyruszyć przed 6:00 bo tak mam zaplanowane ładowanie. Jest w tym logika bo im wolniej ładuje tym lepiej dla baterii (?)Z mojej wiedzy wynika, że auto samo zmniejsza prąd ładowania tylko w jednej sytuacji - jeśli napięcie spada zbyt mocno i wtedy też wyświetla komunikat o tym (że zmniejszyło ze względu na spadek napięcia). Taki spadek napięcia występuje przy zbyt słabej instalacji. Przykładowo dziadowalem w wakacje w garażu hotelu w Wiedniu i połączyłem się do jakiegoś gniazdka na -3 piętrze. Tesla odczytała napięcie około 230V, a przy zwiększaniu prądu ładowania do 13A spadło ono do 205V, więc auto zmniejszyło prąd ładowania do chyba 7A i pokazało komunikat.
We wszystkich pozostałych przypadkach jak ustawisz 11kW, to będzie waliło 11kW.
Może masz coś nie tak z instalacją? Może podłączałeś wall box na innym profilu użytkownika, który ma inne ustawienia?
Bzdury Bronek!Mnie takie podejście wisi. Nie kupiłem elektryka aby jeździć w cenie komunikacji miejskiej ze studencką jeszecze zniżką.
Traktujemy jak widać powyżej ładowanie jak lanie benzyny lub kupowanie Węgla. Czyli licznik dystrybutora ma odpowiadać przyrastaniu ilości w baku
Ja ładowanie traktuję jako całość, a i tak wychodzi chyba taniej a nawet jak nie, to pomijając ekologię, żaden super samochód o parametrach Tesli w całościowych kosztach nie zejdzie do jej poziomu. I cieszę się, że priorytetem jest dobrostan samochodu czy bezpieczeństwo (Sentry Mode) i wiem że to kosztuje. Czyli zużywa tyle ile musi
Więc nie biadolę, wiedząc że CitiGo byłoby taniej, dlatego można mieć pretensje ale do wozidełka miejskiego nie do auta z 4 sek do setki itd....
Uuuu Panie.. gdybyś kupił Xa to dopiero mógłbyś wtopę zaliczyć. Te wczesne roczniki mają słabe opinie. Poza tym, to ciężkie bydlę jest. No i przynajmniej w Skach po lifcie zmodernizowali ładowarkę AC i już nie ładuje 22kW ino niecałe 17..(...)
Z tego co widzę blisko 2zł za 1kWh i ładowanie połową mocy to jest nieporozumienie. Czyli cena do jakości. Jakbym to wiedział prędzej rozważyłbym zakup używanej tesli X z darmowym SuC i 22kW AC i lądowałby się AC praktycznie tak szybko jak teraz DC.
Piszesz o sobie swoim przypadku. A do tego lekko piszemy o rożnej ocenie ładowania. Dystrybutor/bak a "ładowarka" w elektyku, jest z tym inaczej, w EV,prąd"paruje".Bzdury Bronek!
Kupiłem elektryka właśnie dlatego, żeby jego wartość, osiągi oraz serwis (a w zasadzie jego brak) rekompensowały mi drogi spalinowy samochód - odpowiednik np audi rs lub mpower. Z resztą tak tesla model 3 przez każdego była i jest przedstawiana.
Cena spalinowego + koszty serwisu + paliwo (cena + czas) = x
Cena tesli + serwis który zawsze twierdzi że wszystko jest Ok, nawet parujące lampy jak w matizie🤨, cena za 1kWh z kosmosu na DC i czas który jest bezcenny w przypadku ładowania mojego auta z podanymi prędkościami…
Z tego co widzę blisko 2zł za 1kWh i ładowanie połową mocy to jest nieporozumienie. Czyli cena do jakości. Jakbym to wiedział prędzej rozważyłbym zakup używanej tesli X z darmowym SuC i 22kW AC i lądowałby się AC praktycznie tak szybko jak teraz DC.
Osobiscie uwielbiam jazdę teslą ale irytują mnie przede wszystkim: czas ładowania - i zaakceptowanym 40/45kW na dc50 ale nie polowe! To samo na SuC. Gdy wszyscy mają 100 ja mam 60. Ostatecznie Żeby było w miarę sprawiedliwie to powinnismy płacić w zależności od prędkości. Jak spada poniżej danej prędkości to płacę mniej. A podjeżdżamy np na greenway 100kw i płacę za 100kW a dostaję np 50 lub 60.
Zapłać za paliwo do spalinowki 100zł ale dostań połowę paliwa - ot to ostatnie zdanie to kwintesencja moich wcześniejszych wypowiedzi😉