TM3 białe wnętrze

ATnet

Posiadacz elektryka
Z moich wspomnień to tapicerka Volvo z lat 90 była super kazacka, w środku welur, boki skóra. Potem miałem w Subaru zrobiony środek w JavaCarDesign tez było bardzo OK... kolejne auta były już po prostu coraz gorsze....

solik

Pionier e-mobilności
od lat 90 sie troche zmienilo, samochod juz nie jest czyms luksusowym tak samo jak fotele ze skory, dzis luksusowa jest technologia i tego mlodzi oczekuja wiec po co producent ma sie bawic w kosztowne wykonanie i wzornictwo

stara klientela sie starzeje, ponarzekaja a w koncu i tak wezma bo juz nie beda mieli wyboru wsrod marek & modeli 'dla ludu'.. na mercedesa tez narzekali ze te nowe, burdelowe ledowe wnetrza sa niewiadomo dla kogo az w koncu kazdy sie przyzwyczail laczenie z analogowymi panami prezesami :)

moze i marki tzw premium nadal oferuja super skore ale patrzac na ogloszenia uzywanych aut rzadko kto z tych dobrodziejstw korzystal i nie chcial dobierac takiego wyposazenia w cenie 10% wartosci samochodu

Bronek

Pionier e-mobilności
U nas luksusem jest coś co ma wiele osób i jest drogie. To takie lemingowe podejście jak do kwasu w wargach, silikonu w cyckach lub botoksu w czole. Ma koleżanka to ja też chcę.

Chcesz luksusu, to bądź inny, wyróżnij się. Komfort to inne pojęcie i moze nie miec nic z lususem wspólnego..
Dziurkowanie w starych Mercedesach to nie zwykle dziurki a takie "koniczynkI ' Kolega co restauruje takie auta musial dorobić narzędzie .
AD EV:
Dlatego każdy POWTARAM kazdy elektryk jest teraz lub może być, jego atrybutem.
Kiedys był dom, telewizor kolorowy nawet Maluch czy Syrenka.. Itd

Dlatego gdy ktoś marudzi, bo niby cerata czy plastik, to droga wolna do tuningu. Będzie orginalnie, drogo i czasem nawet lepiej!.
No ale gdy mysli się "kwotowo" , to wszystko powyżej stówy, to dla wielu luksus i skóra musi być nawet jak z krowy o ją gzy dziobały i w dupe szczpie bo licowanej. Dobra eco lub cos w tym stylu jest lepsza mniej sie klei. A nawet jak ja szlag szybciej trafi, to albo tapicer, albo... Auto poszło dalej..

Michal

Moderator
Ja tylko przypomnę, że ludzka pamięć ma taką magiczną umiejętność, że łatwo zapominamy to co nam się nie podobało, a zapamiętujemy to co się podobało. Jakoś tam się to nazywa w psychologii ale tutaj moim zdaniem mamy tego doskonały przykład... Tak jak tęskniący za socjalizmem itp...
Sam też tak wspaniale wspominam Daihatsu Applause 92r albo Clio 98r 1.2, że wydaje mi się prawie tak dobre jak TM3 ale wiem, że tak nie było :p

robert

Zadomawiam się
Kupiłem dziś coś takiego. I mogę polecić. View attachment 3696

Powłoka siedzeń to poliuretan. Bardzo przyjemny w dotyku polimer. EKO skóra, skóra wegańska, sztuczna skóra czy jak to producent sobie nazwie to nazwa marketingowo-handlowa. Trzeba mocno uważać, żeby tego nie zdepolimeryzować (rozpuścić). W normalnych warunkach nie ma takiej możliwości, ale jak rozumiem poszukiwany jest środek typu mocno, szybko i skutecznie. W opisie tego środka myjącego (gt14) na Allegro stoi "Preparat nie był testowany na ECO skórze.". Może na początek nanieś to gdzieś gdzie nie widać. I poobserwuj parę tygodni, bo jak zacznie się coś złego z siedzeniami dziać to będziesz wspominał z łezką w oku niewinne plamy po jeansach :)
Oczywiście na krótką metę najskuteczniej usunie plamy z jeansów to co polimer rozpuszcza a z nim zabrudzenia. Potem może być słabo.
Też mam biały środek. Używam "Mydło odplamiające Dr Beckmann" i mokrych chusteczek dla dzieci. Może efekt nie jest 100%, ale mocne 90-95% jak nic.

Last edited:

ATnet

Posiadacz elektryka
Niczym nie domyjesz tej ceraty i tyle. Na forach w US klna w zywy kamien jasne srodki Tesli. Dzisiaj bylem z malzonka obejrzec Tesle Y i Eniaq. Stwierdzila ze nie zgadza sie na ta bide za 350k… Eniaq sie w srodku podobal ale ….. to na inny watek…

Relevant

Fachowiec
Też mam biały środek. Używam "Mydło odplamiające Dr Beckmann" i mokrych chusteczek dla dzieci. Może efekt nie jest 100%, ale mocne 90-95% jak nic.
Jak go używasz? Moczysz i pocierasz mydełkiem plamę bezpośrednio i potem szmatką wysuszyć? Czy robisz wywar w wodzie?

robert

Zadomawiam się
Jak go używasz? Moczysz i pocierasz mydełkiem plamę bezpośrednio i potem szmatką wysuszyć? Czy robisz wywar w wodzie?
Mydło kładę w miseczce z ciepłą wodą. W 2-3 min. jest w stanie idealnym do użycia. Myję. Daję mu dodatkowo kilka minut na powierzchni siedzeń, potem wycieram do czysta wilgotną szmatką, następnie do sucha.
Swoją drogą warto by było przypilić Elona np. Facebookowo o jakieś jednoznaczne i niedrogie rozwiązanie. Na stronie Tesli piszą żeby do mycia siedzeń używać "soap". W amerykańskim angielskim "soap" to nie tylko mydło, pranie również robi się w "soap" i naczynia myje się w "soap" (jak ktoś dokładniejszy w wymowie to powie "dish soap" tak jak tutaj: https://teslatuneup.com/how-to-clean-tesla-seats/ .

robert

Zadomawiam się
Niczym nie domyjesz tej ceraty i tyle. Na forach w US klna w zywy kamien jasne srodki Tesli. Dzisiaj bylem z malzonka obejrzec Tesle Y i Eniaq. Stwierdzila ze nie zgadza sie na ta bide za 350k… Eniaq sie w srodku podobal ale ….. to na inny watek…
Nie trać nadziei! Mistrz Stuhr śpiewał "nie ma takiej rury na świecie, której nie można odetkać". Materiał jest strukturalnie biały tzn. da się go wyczyścić "100% do czysta". Pytanie brzmi: który rozpuszczalnik do pigmentu używanego do farbowania jeansów na niebiesko nie rozpuszcza poliuretanu. Zakładam, że jest takich sporo. Tylko jeszcze żeby przyjemnie pachniał ;) No i może pielęgnował dłonie ...

Jest na Forum jakiś chemik od polimerów?