Bez ściemy... czyli nasze realne zuzycie kWh...

FraKam

Zadomawiam się
informacja odnośnie ile zużywa TM3 jak stoi.
Zostawiłem auto w ciepłym (12st) garażu, bez podpinania do prądu, bez wartownika.
Po 5 dniach zeszło 1% baterii, czyli nie jest źle.
Sentry Mode zużywa bardzo dużo baterii (10% na 24h). Myślę, że przez ten tryb większość użytkowników mówi o dużym zużyciu na postoju.

ciastek

Pionier e-mobilności
Warszawa - Sierpc - Warszawa
Tesla Model 3 Long Range (82 kWh LG), 18'' Aero (z kołpakami), 3 bar, ok 3 st. C, sentry mode włączone.
6 godzin przepisowej jazdy (+10 km/h), 430 km. Start rozgrzanym autem (przygotowanie do jazdy), w połowie postój 45 min z utrzymaniem temperatury wnętrza.
Dwa ładowania na Orlenie w Płońsku - w sumie 30 min z mocą powyżej 40 kW - ładowarka dała 22,5 kWh (38,14 PLN), auto przyjęło 17,7 kWh.
Zużyta energia 79 kWh, czyli średnia 18,5 kWh/100 km.
Z podstawowym Autopilotem jazda była bezstresowa i relaksująca. Trochę irytujące było błędne rozpoznawanie ograniczeń szybkości.

newbe

Posiadacz elektryka
Realne zużycie, realne zasięgi przy prędkościach autostradowych w trasie 390 km że Starogardu Gdańskiego do Warszawy 14 stycznia. Mrozu nie było, ale mocny wiatr pod 50 km/h z rzutami pod 75...
A jeszcze ładowanie na Ionity Kutno i realny czas ile trzeba podładować i jaki wychodzi ogólny czas podróży i średnią prędkość.
Screenshot_20220130-092611_Samsung Internet.jpg
Screenshot_20220130-092639_Samsung Internet.jpg
Screenshot_20220130-092508_Samsung Internet.jpg

Last edited:

Karol_w-wa

Zadomawiam się
Warszawa - Sierpc - Warszawa
Tesla Model 3 Long Range (82 kWh LG), 18'' Aero (z kołpakami), 3 bar, ok 3 st. C, sentry mode włączone.
6 godzin przepisowej jazdy (+10 km/h), 430 km. Start rozgrzanym autem (przygotowanie do jazdy), w połowie postój 45 min z utrzymaniem temperatury wnętrza.
Dwa ładowania na Orlenie w Płońsku - w sumie 30 min z mocą powyżej 40 kW - ładowarka dała 22,5 kWh (38,14 PLN), auto przyjęło 17,7 kWh.
Zużyta energia 79 kWh, czyli średnia 18,5 kWh/100 km.
Z podstawowym Autopilotem jazda była bezstresowa i relaksująca. Trochę irytujące było błędne rozpoznawanie ograniczeń szybkości.
Trochę by mnie wściekła ta przepisowa jazda. Do Płońska obowiązuje 100 km/h, na małym ekspresowym fragmencie 120 km/h, są też liczne kontrole, ale jadąc na yanosiku tudzież znajomości tego gdzie zwykle stoją , a przede wszystkim podpinając się na ogonie pod licznych ścigantów , można tam spokojnie grzać dużo więcej. Od Płońska do Sierpca jest kilka fotoradarów, ale stoją tylko w terenie zabudowanym, a mimo stałego pogarszania się warunków tej trasy (budowa kolejnych wysepek na środku drogi, linii ciągłych, dokładanie świateł na skrzyżowaniach) można tam się miejscami mocno rozpędzić.

Natomiast innego wyboru nie miałeś - w Sierpcu to chyba nie ma nawet ładowarki AC, więc podczas załatwiania sprawy zęby w ścianę , nic się nie dało zrobić. A tak przy okazji, z prostych działań matematycznych wychodzi mi, że nawet bez doładowań w Płońsku mógłbyś ten wypad ogarnąć 'na oparach', pod warunkiem wyjazdu z Warszawy z baterią naładowaną na 100%.

consigliero

Pionier e-mobilności
Prędkość plus wiatr równa się zużycie, a wczoraj wiało mocno

Attachments

• 82A1E3EE-A78C-4365-91C6-C6F0D3AAB981.jpeg
    82A1E3EE-A78C-4365-91C6-C6F0D3AAB981.jpeg
    230,8 KB · Liczba wyświetleń: 82

consigliero

Pionier e-mobilności
Takiego jeszcze nie miałem, nawet jak było -10 i była szybka jazda. No ale wczoraj ten wiatr wyraźnie przeszkadzał w powrocie do domu. Nawet w jednym miejscu sprawdzałem czy ciśnienie w oponach jest w porządku tak potrafiło miotać przy podmuchach

Attachments

• 8FFE4B77-B778-45D4-A62F-F0463652D3FC.jpeg
    8FFE4B77-B778-45D4-A62F-F0463652D3FC.jpeg
    224,4 KB · Liczba wyświetleń: 60

JareG

Pionier e-mobilności
Takiego jeszcze nie miałem, nawet jak było -10 i była szybka jazda. No ale wczoraj ten wiatr wyraźnie przeszkadzał w powrocie do domu.
Kurde.. na moto zawsze sprawdzałem jaka będzie temperatura, czy będzie padać i co.. a w elektryku trza będzie dodatkowo sprawdzać, czy będzie wiało 🤣

Pozdrawiam