Pierwsze dostawy w 2022

pmlody

Pionier e-mobilności
Ja tez mam standardowy - prędkość trzyma ale pas trzyma rozumiem chwilowo i krzyczy skręcając ale trzeba złapać kierownice (jak bym nie złapał to nie wiem co by się stało w sumie). A nie jest tak ze jedzie dalej bez hałasowania ;) - zeby tak było pewnie trzeba dokupić ten autopilot bardziej zaawansowany …. nie sprawdzałem tego w sumie przed zakupem bo generalnie ten autopilot to nie dla mnie ;). Ty do Lublina a ja do Rzeszowa (pewnie podobna droga jechaliśmy) - testowo ladowalem w rykach przy hoteliku jakimś - fajnie ;)
Bo trzymanie pasa włącza się 2x w dół. Poczytaj instrukcje :)

solik

Pionier e-mobilności
Ja tez mam standardowy - prędkość trzyma ale pas trzyma rozumiem chwilowo i krzyczy skręcając ale trzeba złapać kierownice (jak bym nie złapał to nie wiem co by się stało w sumie). A nie jest tak ze jedzie dalej bez hałasowania
tak jest w jakis 99% obecnych samochodow z aktywnym tempomatem i za takowy nalezy uznac ten dodawany do Tesli bez doplaty

mozesz to ominac dajac sobie ciezarek na kierownice by myslal ze trzymasz rece, co kto lubi, po aktywnych tempomatach z VAGow ten w Tesli lepiej sobie radzi z ostrzejszymi zakretami i np wysepkami ale nie umiem go oszukac by jechal wiecej np o 10km/h niz to co na ograniczeniu :(

nyknow

Fachowiec
tak jest w jakis 99% obecnych samochodow z aktywnym tempomatem i za takowy nalezy uznac ten dodawany do Tesli bez doplaty

mozesz to ominac dajac sobie ciezarek na kierownice by myslal ze trzymasz rece, co kto lubi, po aktywnych tempomatach z VAGow ten w Tesli lepiej sobie radzi z ostrzejszymi zakretami i np wysepkami ale nie umiem go oszukac by jechal wiecej np o 10km/h niz to co na ograniczeniu :(
Ok - dzięki ;) teraz szukam kto mi wallbox zainstaluje ;) jutro ze standardowego gniazdka spróbuje go podładować ;) fajne auto/zabawka

nyknow

Fachowiec
jeszcze mam kilka pytań po pierwszych godzinach obcowania z autem:

1. np auto stoi w garazu i nie łączyłem go z zadnym wifi ktore jest w garazu, a nawet jak jestem 10 km od garazu to na aplikacji widzę poziom baterii, moge go z poziomu aplikacji obsłużyć - czy auto ma jakiś modem itd. i ma łączność z internetem? myślałem że ma tylko jesli skonfiguruję/podepnę auto do wifi a tu bez tego też to działa (ta łącznośc z aplikacją) ?

a jak jest z tym dostępem do internetu w trakcie podróży - też jest bez koniecznosci połączenia przez wifi?

2. czy aktualizacja 2022.8.2 jest już sprawdzona i mozna instalować czy lepiej nie (bo jest np ryzyko że po tej aktualizacji coś tam sie przestanie wybudzac itd. - czytałem opinie różnych osob że zalecają odczekać az aktualizacja się trochę zestarzeje itd.)

3. można gdzies ustawić sztywnosc zawieszenia?

4. w bagażniku leżą jakieś dwa chlapacze? ktoś wie jak to się zakłada i czy warto?

Co do samego samochodu to na plus:
- cała ta zabawa z ustawieniami przez aplikację - temperatura itd.
- płynność jazdy - nie ma szarpnięć bo nie ma biegów i to odzyskiwanie energii też jest OK bo wpływa właśnie na tę płynność - to chyba największy plus jak dla mnie
- martwe pole - kamerka na moment włączenia kierunowskazu - to jest ok chociaz trzeba sie przyzwyczaić zeby tylko na wyświetlacz nie patrzeć tylko też czasami w lusterko
- ładowanie - sam proces ładowania - podoba mi sie :)
- cicho w aucie
- przyspieszenie OK
- bardzo sprawne nagrzewanie kabiny / foteli - to działa bardzo szybko - w zadnym aucie nie miałem tak szybko ciepło :)

inne spostrzeżenia/zaskoczenia:
- sztywne zawieszenie (mogę porównać do audi S7 z oponami szerszymi i niższym profilem i aż tak chyba twardo nie było).....
- jak dla mnie ciężko chodzi kierownica - jakby słabe wspomaganie
- fotele też twarde i średnio wygodne - tu wierzę, że kwestia przyzwyczajenia
- nagłośnienie - myślałem że będzie lepsze (nie ma dramatu ale jest takie na średnim poziomie - jeszcze nie bawiłem się ustawieniami)
- siedzi się trochę za wysoko - miałem kiedyś jazdę próbną performance i tam mam wrażenie ze można było te fotele obniżyć bardziej niż tutaj
- musze chyba dokupić gumowe dywaniki bo te materiałowe są ok ale preferuję gumowe
- zasięg: nie ładowałem do 100% ale przeliczając 50% zasięg (285km) to 100% bedzie ok 570km (myślałem, że bedzie 600 :)) - ale pewnie on to liczy biorąc pod uwagę wcześniejsze zuzycie (nie wiem z ilu km) i moze jest szansa ze bedzie to 600 kiedys a moze nie ?

domas7

Zadomawiam się
1. Tak, masz łączność po sieci komórkowej. Dopóki masz premium connectivity, to wszystkie usługi typu spotifaja czy jutuby chodzą po tym w podróży.
3. Nie.

Do kierownicy się przyzwyczaisz - ja się przesiadłem z infiniti q50s - tam jest steer by wire, więc nawet w najcięższym ustawieniu kierownica chodzi jak masło.
Nagłośnienie - też spodziewałem się lepszego, moje dwa poprzednie auta (Stinger z Harczaman Karton i Q50s z Bołs Pierdformance grały lepiej)
Siedzi się bardzo wysoko - ja generalnie ustawiam sobie zawsze fotel relatywnie wysoko, a tu bym chętnie jeszcze opuścił.

Dywaniki gumowe - jak chcesz, to Ci mogę oddać za darmo gumowe aristary mało używane. Mi nie podpasowały.

krzyss

Pionier e-mobilności
Auto ma modem lte i lacznosc na prawie calym swiecie. Twardosci zawieszenia nie ma, ale twardosc jkladu kierownicy mozesz zmienic na komfort.
Zasieg 600 jest wg procedury takiej ze nigdy tyle nie osoagniesz. Realnie 450-500km to max przy bardzo spokojnej jezdzie.

nyknow

Fachowiec
1. Tak, masz łączność po sieci komórkowej. Dopóki masz premium connectivity, to wszystkie usługi typu spotifaja czy jutuby chodzą po tym w podróży.
3. Nie.

Do kierownicy się przyzwyczaisz - ja się przesiadłem z infiniti q50s - tam jest steer by wire, więc nawet w najcięższym ustawieniu kierownica chodzi jak masło.
Nagłośnienie - też spodziewałem się lepszego, moje dwa poprzednie auta (Stinger z Harczaman Karton i Q50s z Bołs Pierdformance grały lepiej)
Siedzi się bardzo wysoko - ja generalnie ustawiam sobie zawsze fotel relatywnie wysoko, a tu bym chętnie jeszcze opuścił.

Dywaniki gumowe - jak chcesz, to Ci mogę oddać za darmo gumowe aristary mało używane. Mi nie podpasowały.
Dziękuję za odpowiedź - trzeba sie przyzwyczaić. czyli aktualizacje ciągnie też w sumie z tego lte?
dywaniki - na razie spróbuję jeszcze z tymi - ale jak coś to odezwę się i się dogadamy :)