Wsparcie w związku z sytuacją na Ukrainie (Tesla, GreenWay, Ionity)

tuwxyz

Fachowiec
U mnie z kolei jest przekonanie, że ta wojna skończy się za tydzień, dwa.
Nie zabijam nadziei.

U mojego kolegi mieszka rodzina, przywieziona prosto z granicy, która miała mieszkać tylko tydzień, a potem pojechać do Berlina, do siostry. Po kilku dniach decyzja, że zostają w Polsce.

Wszyscy planują wrócić, jak tylko to będzie możliwe.

ELuk

Pionier e-mobilności
Wojna skończy się kiedy się skończy.
Można tylko spekulować.
Tyle że fakt skończenia wojny jest nieistotny dla tych ludzi w kontekście co robić dalej.
Przecież ruskie zrujnowali ten kraj, bo taki mieli cel, więc mieszkańcom sam koniec wojny nie rozwiązuje problemu dalszej egzystencji.
Wojna musi skończyć się zobligowaniem ruskich bandytów do zapłaty za wyrządzone szkody.

JareG

Pionier e-mobilności
Przecież ruskie zrujnowali ten kraj, bo taki mieli cel, więc mieszkańcom sam koniec wojny nie rozwiązuje problemu dalszej egzystencji.
Dokładnie. Ileś lat minie, zanim posprzątają ten syf..
Wojna musi skończyć się zobligowaniem ruskich bandytów do zapłaty za wyrządzone szkody.
Żadnym zobligowaniem, bo to zakłada jakąś dobrowolność - to musi być załatwione odgórnie, czyli np. na początek ta kasa, którą pozamrażano po całym świecie, w całości na odbudowę Ukrainy (a że wyliczono koszty na ponad 500mld $, to pewnie będzie za mało). W innym przypadku dobiorą się do niej korpo, coby sobie straty powetować..

Pozdrawiam

gim-kg

Pionier e-mobilności
Dokładnie. Ileś lat minie, zanim posprzątają ten syf..

Żadnym zobligowaniem, bo to zakłada jakąś dobrowolność - to musi być załatwione odgórnie, czyli np. na początek ta kasa, którą pozamrażano po całym świecie, w całości na odbudowę Ukrainy (a że wyliczono koszty na ponad 500mld $, to pewnie będzie za mało)...
Nie da się tak. Stosując przepisy międzynarodowe, nie można przekazać tej zagrożonej sankcjami kasy do Ukrainy w ramach reparacji. Można jedynie dalej nie odmrażać jej o ile Rosja nie zobowiąże się do pokrycia strat.
Przede wszystkim musi zakończyć się konflikt zbrojny. Ukraina będzie dążyć do powrotu granic sprzed 2014 roku wiec z Krymem, Donbasem itd. Za dużo krwi stracili. Muszą to załatwić teraz inaczej ta wojna i przelana krew nie będzie miała sensu. Rosja nie będzie się chciała się zgodzić. Nie wróżę szybkiego zakończenia konfliktu, ale mam nadzieje że jednak się mylę.
Mam bezpośrednią styczność z Rosjanami i Ukraińcami. Nie jest ciekawie…

Bronek

Pionier e-mobilności
Typowe : " nie mam Pana płaszcza.....". Będziemy sobie mordować , gwałcić palić i kraść i powiemy, ze to Wy zrobiliście i to Wasza inscenizacja. Nic nie wiecie, nic nie rozumiecie...
I NIC NAM nie zrobicie.!!!
Aby były reparacje, sądy itd. Rosja musi przegrać wojnę. A nie przegra.
Albo bedzie to wieczna wojna jak z Koreą Pln, albo okupacja. A Świat się tym tak ucieszy, bo boi sie Wojny światowej.
Sankcje? No cóż kto sie przejmuje w Rosji chwilowym brakiem jakis towarów.
Niemcy tez onegdaj przegrały dwie wojny...
Covid też spowszedniał.. Itd itp.
człowiek to najwieksze bydlę jakie ewolucja stworzyla, bo żaden miłosierny Bóg , takiego gówna by nie zrobił.
Całe szczęscie,. że nie jestem prorokiem i moge sie mylić.

Last edited:

JareG

Pionier e-mobilności
Nie da się tak. Stosując przepisy międzynarodowe, nie można przekazać tej zagrożonej sankcjami kasy do Ukrainy w ramach reparacji. Można jedynie dalej nie odmrażać jej o ile Rosja nie zobowiąże się do pokrycia strat.
Wszystko można, ale trzeba chcieć. Specjalistów od dzielenia włosa na 4 na świecie jest od zajeb*** na pewno by coś wymyślili. A Rosja może zobowiązać się do wszystkiego, przecież do uznania granic i niepodległości Ukrainy też się zobowiązała..
Przede wszystkim musi zakończyć się konflikt zbrojny. Ukraina będzie dążyć do powrotu granic sprzed 2014 roku wiec z Krymem, Donbasem itd. Za dużo krwi stracili. Muszą to załatwić teraz inaczej ta wojna i przelana krew nie będzie miała sensu. Rosja nie będzie się chciała się zgodzić. Nie wróżę szybkiego zakończenia konfliktu, ale mam nadzieje że jednak się mylę.
Na takich jak Rosja działa tylko pała = Ukraińcy muszą wybić większość tego dziadostwa, co im się do kraju przypałętało. No i tzw. Zachód nie może dać dudy, a już się zaczęły jakieś kombinacje 🤮

Pozdrawiam

gim-kg

Pionier e-mobilności
Wszystko można, ale trzeba chcieć. Specjalistów od dzielenia włosa na 4 na świecie jest od zajeb*** na pewno by coś wymyślili. A Rosja może zobowiązać się do wszystkiego, przecież do uznania granic i niepodległości Ukrainy też się zobowiązała..
Ja ekspertem nie jestem, ale czytałem dość obszerny artykuł. Były tam poruszane właśnie kwestie aby majątek Rosyjski i oligarchów przeznaczyć dla Ukrainy jako reparacje. Nie można ganić Rosji, że nie przestrzega praw, samemu łamiąc te prawa. Dlatego ekspert podał jako jedyny sposób na reparacje właśnie odmrożenie funduszy Rosyjskich pod warunkiem reparacji. Niemcy po IIWS też nie spłaciły wszystkiego od razu a było to rozłożone na lata.
Nie tylko Rosja zobowiązała się do uznania granic i niepodległości Ukrainy. Gwarantami były też USA i UK. Dzięki temu Ukraina oddała broń atomową której miała sporo po rozpadzie ZSRR. Gdyby tego nie zrobili to myślę, że teraz Rosja nie zdecydowałaby się na atak. Z drugiej strony skoro się zdecydowali to Ukraina może w świetle prawa międzynarodowego uznać tamten akt jako już nie obowiązujący. Mając swoje złoża i technologie w krótkim czasie mogli by mieć broń jądrową, bo mają status państwa atomowego.

Cav

Pionier e-mobilności
Dzięki temu Ukraina oddała broń atomową której miała sporo po rozpadzie ZSRR. Gdyby tego nie zrobili to myślę, że teraz Rosja nie zdecydowałaby się na atak.
W sensie, że byliby w stanie utrzymać sprawne atomówki przez ostatnie 30 lat?
Śmiem wątpić czy byłoby ich na to stać.
Nawet wersji bez atomu nie są w stanie odpalić gdzieś dalej.

Ale wizja ukraińskiej rakiety lecącej na Moskwę kusząca...

JareG

Pionier e-mobilności
Ja ekspertem nie jestem, ale czytałem dość obszerny artykuł. Były tam poruszane właśnie kwestie aby majątek Rosyjski i oligarchów przeznaczyć dla Ukrainy jako reparacje. Nie można ganić Rosji, że nie przestrzega praw, samemu łamiąc te prawa. Dlatego ekspert podał jako jedyny sposób na reparacje właśnie odmrożenie funduszy Rosyjskich pod warunkiem reparacji.
I w porządku. Ja tylko zwracam uwagę na fakt, że nie ma co wierzyć w to, że Ruski dotrzymają co obiecali. Lepiej jest tak to zorganizować, żeby nie mogli nie dotrzymać.. np. zwrot zamrożonych środków dopiero po rozliczeniu się z odbudowy Ukrainy, a kasa na odbudowę pobierana z automatu za dochody z ropy/gazu/etc. Bo jestem pewny, że jeśli Rosja dostanie nawet trochę luzu to będzie kombinować.
Tyle, że bez pały Ruskie nie zgodzą się na takie ustalenia.. a do tematu finansów dochodzi jeszcze kwestia zwrotu/opuszczenia okupowanych części Ukrainy.. słabo to widzę, jeśli by liczyć na 'dobrowolność'.

Pozdrawiam

Michal

Moderator
Ukraina zwróciła broń atomową m.in. dlatego, że nie miała ani środków, ani umiejętności aby się nią zajmować na dłuższą metę. Jeśli ta broń została by u nich to po kilku latach i tak stałaby się nieużywana i nawet niebezpieczna.

Nie wierzę też, żeby byli w stanie teraz sami wyprodukować głowice nuklearne od tak. Wzbogacanie uranu/plutonu do użycia jaki broń, zapalniki do wyzwolenia reakcji łańcuchowej i ich synchronizacja... To jest naprawdę skomplikowany temat. Nie da się po prostu wyciągnąć prętów paliwowych z elektrowni ;)