Update 2022.12.3.1

ELuk

Pionier e-mobilności
Aż boję się odezwać, bo u mnie po roku i 22 tys km i nic się nie psuje….
Pytanie czy już nic się nie wydarzy, czy czeka mnie to wszystko co opisujecie?
Kupiłem auto w ciemno i jakbym nie czytał forum do bym był w błogostanie nieświadomości i radości z posiadania bezawaryjnego auta. Hmmm

pmlody

Pionier e-mobilności
Aż boję się odezwać, bo u mnie po roku i 22 tys km i nic się nie psuje….
Pytanie czy już nic się nie wydarzy, czy czeka mnie to wszystko co opisujecie?
Kupiłem auto w ciemno i jakbym nie czytał forum do bym był w błogostanie nieświadomości i radości z posiadania bezawaryjnego auta. Hmmm
A ile osób na forum pisze, że ma bezawaryjne auto? Ile osób jeżdżących teslami po Polsce w ogóle jest na forum?
Na każdym forum dowolnej marki gdzie przez te kilka lat byłem, zawsze dowiesz się tylko o awariach.
Z drugiej strony, wole mieć zacinający się bagażnik niż remontować silnik roku po raz kolejny.

solik

Pionier e-mobilności
Nawet przed wydaniem ktoś w PL go oglądał i podpisał się że wszystko OK, kiedy ja 2 strony A4 poprawek przy odbiorze wypisałem...Wszystko było krzywe, lub połamane, nierówne, nieprzykręcone, niepodłączone, niepozatrzaskiwane itd. A ile rzeczy jest skopane tam, gdzie nie widać to się boję myśleć.
brzmi jak egzemplarze testowe np z VW ktore potem sa rozbierane i mozna hurtowo odkupic czesci za ulamek ceny.. ale tobie wydali ten samochod :D

ja na jakosc SR+ Q4 tez nie moge narzekac, nawet nic nie skrzypi a zawieszenie jest dosyc sztywne

jedynie czesto smaruje uszczelki np po plukaniu auta bo slysze jak gorna krawedz szyby sie styka z uszczelka i jest taki charakterystyczny dzwiek

Bronek

Pionier e-mobilności
Kur... a, tak czytam z zainteresowaniem , bo customowy chiński patent elektryczny klapy już mi jedzie i jest blisko i zastanawiam się czy to wina siłownika, czy kalibracji? Czy za duży opór? Itd.
W tych nieteslowskich jest na ogół ustawianie wysokości otwarcia. Tesla, tego nie ma?
Chińczyki jakoś działają ale też mają małe wady, jak obcieranie uszczelki przez siłowniki..

Ps A spróbowaliście lekko ręką wspomagać? Bez przesady jako "dodatkowy siłownik"? Bo jeśli by to pomogło to oznacza gówniany siłownik, za cienkie kable i opór, który czujnik traktuje jako przeciążenie?... Wkurwiające.

karol.kar

Pionier e-mobilności
Kur... a, tak czytam z zainteresowaniem , bo customowy chiński patent elektryczny klapy już mi jedzie i jest blisko i zastanawiam się czy to wina siłownika, czy kalibracji? Czy za duży opór? Itd.
W tych nieteslowskich jest na ogół ustawianie wysokości otwarcia. Tesla, tego nie ma?
Chińczyki jakoś działają ale też mają małe wady, jak obcieranie uszczelki przez siłowniki..

Ps A spróbowaliście lekko ręką wspomagać? Bez przesady jako "dodatkowy siłownik"? Bo jeśli by to pomogło to oznacza gówniany siłownik, za cienkie kable i opór, który czujnik traktuje jako przeciążenie?... Wkurwiające.
Tesla ma kalibrację, nawet opisane w instrukcji

Przecież ta klapa w Tesli jest bardzo lekka w porównaniu do klap SUVów/kombi gdzie szyba jest. Jeden siłownik elektryczny jest wystarczający.
To problem samego siłownika lub sterowania, albo tego drugiego pneumatycznego - moze z nim coś mechanicznie nie teges.
Pytanie czy MiC mają inne siłowniki co Freemont.
Ja mam wersje MiC z marca i działa idealnie. nie ma się do czego przyczepić. Bagażnik często otwierany.

jnsk3k

Zadomawiam się
Na angielskim forum ktoś dostał info że podobno 2022.16 ma naprawić klapę:

"The correct diagnosis into the concern you have with your liftgate and can confirm this is a firmware issue. The powered liftgate has been programmed to measure electrical current/resistance to determine if it is making contact with an obstacle, the programming has been found to be too sensitive and therefore movement stop unexpectedly as it suspects it has contacted an object. Our engineers are working on a resolution and have reported improvements have been made in firmware level 2022.16, which will roll out to your vehicle in due course. We apologise for any inconveniences caused by this issue, please let us know if you are happy to close down the booking.”

ELuk

Pionier e-mobilności
Ja moją klapę wyregulowałem na otwieranie kulka centymetrów poniżej maksimum. Działa bezawaryjnie, zatrzymuje się tylko w sytuacji jak widzi w kamerze domniemaną przeszkodę i daje sygnał dźwiękowy.
Może tu jest problem
1. Jak ktoś ma ustawione na max otwarcie to się coś po czasie uszkadza
2. Aplikacja źle rozpoznaje przeszkody na drodze klapy

krzyss

Pionier e-mobilności

Jak pomagasz reka to idzie ok.
Jest to wqrwiajace bo otwiera sie za 5-10 razem a recznie trzeba to robic powoli bo te zawiasy nie wygladaja zbyt porzadnie..

cooler

Pionier e-mobilności
Na angielskim forum ktoś dostał info że podobno 2022.16 ma naprawić klapę:
No to czuję że to będzie w ciągu tych słynnych dwóch tygodni, skoro dopiero przechodzimy z 2022.8 na 2022.12 :)
Czyli jak dobrze pójdzie za 2 lata.