jnsk3k

Zadomawiam się
Co jest online a co offline w nawigacji Tesli?
Czy dobrze rozumiem że update danych nawigacji to chodzi o te dane których tesla potrzebuje jak nie ma połączenia z internetem?
Mapa z google maps jest chyba ściągana aktualna przez internet, nie?
Do wyznaczania trasy wiem że Tesla nie używa google tylko ma jakieś swoje rozwiązanie. Czy jak samochód jest online to planowanie trasy też jest online po aktualnych danych mapy, czy ma to związek z tymi updateami??

jnsk3k

Zadomawiam się
Wiem że dużo pytań na raz ale samochód odbieram za 2 tyg więc nie mogę sam przetestować, a ciężko znaleźć szczegółowe informacje jak to działa :D

danielm

Pionier e-mobilności
Co jest online a co offline w nawigacji Tesli?
Czy dobrze rozumiem że update danych nawigacji to chodzi o te dane których tesla potrzebuje jak nie ma połączenia z internetem?
Mapa z google maps jest chyba ściągana aktualna przez internet, nie?
Do wyznaczania trasy wiem że Tesla nie używa google tylko ma jakieś swoje rozwiązanie. Czy jak samochód jest online to planowanie trasy też jest online po aktualnych danych mapy, czy ma to związek z tymi updateami??
mapy wektorowe europy są offline, mapy satelitarne są online z googla. do planowania trasy potrzebne są informacje o korkach i to również jest online ale jak auto nie ma połączenia z internetem tymczasowo to również wyznaczy trasę na podstawie map wektorowych offline. aktualizacja map wektorowych odbywa się średnio raz do roku, pomijając rok 2020 kiedy to wypuścili mapy z błędami, potem je wycofali i do połowy 2021 jeżdziliśmy na mapach z 2019 roku co w naszym kraju w przebudowie oznaczało że były bezużyteczne

jnsk3k

Zadomawiam się
Czyli jak mamy połączenie z internetem to server wyznaczy trasę online po aktualnej mapie, a jak nie ma połączenia to korzysta z map wektorowych offline. Dobrze zrozumiałem?

danielm

Pionier e-mobilności
Czyli jak mamy połączenie z internetem to server wyznaczy trasę online po aktualnej mapie, a jak nie ma połączenia to korzysta z map wektorowych offline. Dobrze zrozumiałem?
zawsze korzysta z mapy wektorowej które właśnie aktualizujemy raz do roku. jak masz połączenie to uwzględni korki, jak nie masz to ich nie uwzględni. jak mapa jest nieaktualna to będzie Cię próbował prowadzić przez wioski podczas gdy ty sobie jedziesz nowo oddaną trasą S5 :). problem jest jeszcze z czytaniem ograniczeń prędkości. kiedyś czytał to z nieaktualnych map i działało to słabo, teraz próbuje czytać znaki które w naszym kraju z kartonu są zagadką nawet dla ludzi a co dopiero dla komputera i jest jeszcze gorzej

danielm

Pionier e-mobilności
Ehh czyli jednak pesymistyczny scenariusz :(
A spodziewałem się że nawigacja Tesli będzie na tyle ogarnięta że nie będzie potrzeby google'a odpalać
bo googla nie odpala :) z googla są praktycznie tylko mapy satelitarne o ile ich używasz oraz czas dojazdu. reszta to zbiorowisko innych systemów, głównie open-source i mapa wektorowa offline. ale auto ma stały dostęp do internetu i tak, chyba że jesteś na -5 poziomie parkingu podziemnego.

jnsk3k

Zadomawiam się
Chodziło mi o to że trzeba będzie sprawdzać w telefonie w mapach google czy Tesla dobrze wymyśliła drogę :D
Widok nie-satelitarny nie jest z googla? Myślałem że wyświetla mapy google a tylko trasę wyznacza po swojemu. Tak chyba było kiedyś, chyba że coś zmienili.

danielm

Pionier e-mobilności
Chodziło mi o to że trzeba będzie sprawdzać w telefonie w mapach google czy Tesla dobrze wymyśliła drogę :D
Widok nie-satelitarny nie jest z googla? Myślałem że wyświetla mapy google a tylko trasę wyznacza po swojemu. Tak chyba było kiedyś, chyba że coś zmienili.
przez to że przez 1,5 roku nie mieliśmy aktualnych map w trasie i tak mam telefon z google mapsem na indukcji położony i sprawdzam kto ma racje :) ale odkąd mam mapy 2021 jest praktycznie zawsze bardzo dobrze tyle że google zaproponuje szybszą trasę i spyta czy chce zmienić a tesla po prostu ją zmieni bez pytania. tesla nigdy nie korzystała z googla, mapy satelitarne to tylko obrazki

jnsk3k

Zadomawiam się
Do wyznaczania trasy wiem że nigdy nie korzystała, ale wydawało mi się że sam widok mapy nie-satelitarnej też był z googlea. Ale to jest mało istotne. Szkoda że routing nie jest po najnowszej mapie online. Będę testował jak odbiorę :D
Swoją drogą aktualizacja map tylko raz na rok trochę mi nie pasuje do wizerunku Tesli jako super technologicznie do przodu firmy.