Osłona przeciwsłoneczna pod dach

karol.kar

Pionier e-mobilności
Idzie lato i zastanawiam się nad zakupem osłony (siatki) przeciwsłonecznej montowanej pod dachem.
Jest tego trochę na Amazonie w cenach około 300zł.
I tu pytanie do tych co już mają. Czy warto ?
Z gołym dachem w słoneczny dzień temperatura w środku przekracza 40st., czy możecie coś podać jak jest z zasłoniętym dachem ?
Z góry dzięki.

danielm

Pionier e-mobilności
kupiłem w zeszłym roku po 2 latach jeżdzenia bez. wyrzuciłem do kosza po tygodniu używania (pod superchargerem w rzeszowie. tzn szwagier wyrzucił, myślałem że mi wrzuci do bagażnika a on sru do kosza). temperatura w środku nagrzewa się przez szyby boczne nie przez dach. temperatura to nie światło słoneczne tylko światło UV a na dachu jest filtr który wycina 99% światła UV. przez dach możesz bezpośrednio patrzeć na słońce. jeśli myślisz że siatka z amazona blokuje jakiekolwiek UV....
dla mnie siatka zabiła jeden z ciekawszych efektów dachu... mogę na światłach dojechać do samej linii i widze przez dach zielone/czerwone

Michal

Moderator
Nie do końca, promieniowanie termiczne to głównie IR (Infra Red - podczerwone), a nie UV (Ultra Violet - ultrafioletowe).
Promieniowanie UV powoduje raka skóry i blaknięcie przedmiotów i to ono jest blokowane przez szyby w aucie i domu oraz filtry stosowane do opalania.
Takie osłony podobno trochę pomagają w mrozie, więc powinny też trochę pomagać w upale. Bjorn miał chyba kiedyś filmik o tym czy pomagają one na mrozie i z tego co pamiętam wyszło mu, że "chyba trochę" ale on miał taką aluminiową specjalnie do izolacji termicznej.
Można sobie wyobrazić, że powinny coś pomagać, bo dzięki nim pomiędzy dachem, a głową tworzy się szczelina powietrzna, która stanowi jakiś tam izolator. Jeśli sama osłonka jest typu siatka ("firanka"), to pewnie działa to bardzo słabo ale już takie aluminiowe z jakąś tam gąbką pomiędzy, powinny coś tam dawać.

danielm

Pionier e-mobilności
Nie do końca, promieniowanie termiczne to głównie IR (Infra Red - podczerwone), a nie UV (Ultra Violet - ultrafioletowe).
Promieniowanie UV powoduje raka skóry i blaknięcie przedmiotów i to ono jest blokowane przez szyby w aucie i domu oraz filtry stosowane do opalania.
Takie osłony podobno trochę pomagają w mrozie, więc powinny też trochę pomagać w upale. Bjorn miał chyba kiedyś filmik o tym czy pomagają one na mrozie i z tego co pamiętam wyszło mu, że "chyba trochę" ale on miał taką aluminiową specjalnie do izolacji termicznej.
Można sobie wyobrazić, że powinny coś pomagać, bo dzięki nim pomiędzy dachem, a głową tworzy się szczelina powietrzna, która stanowi jakiś tam izolator. Jeśli sama osłonka jest typu siatka ("firanka"), to pewnie działa to bardzo słabo ale już takie aluminiowe z jakąś tam gąbką pomiędzy, powinny coś tam dawać.
zgaduje: a jeśli filtr na dachu jest jednostronny i blokuje dostawanie się ciepłą z zewnątrz ale pozwala na ucieczkę ciepła na zewnątrz? skoro osłony pomagały na mrozie to właśnie będą przeszkadzać w upale i ten izolator spowoduje jeszcze wyższą temperaturę w środku

karol.kar

Pionier e-mobilności
Myślałem o takiej siatkowej.
Jakikolwiek film na YT w temacie "tesla sunshade" to wszyscy się podniecają, że żyć bez nich nie można :)

Być może problem tkwi w pokazywaniu temperatury w środku przez Teslę, inne auta tego nie mają i nie wykluczone że te z dachem blaszanym tez mają tyle samo stopni ale o tym nie wiemy ile dokładnie.

Bronek

Pionier e-mobilności
Do tej pory była zbyteczna u nas. Uchylam okna i włączam klimę, z minute dwie i jest OK. Wszystko zdalnie.
No ale gdyby lato przycisnęło ( dzisiaj w czerwcu u mnie 9 sC), to wtedy może... ?

Do tego Teslą ma opcje ochrony przed przegrzaniem kabiny !
O pozostawieniu klimy lub trybu psa nie wspominam.

Tym samym , póki co nie warto w moim przypadku.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Dawanie czegokolwiek od środka ma sens tylko wtedy gdy masz czarną tapicerkę bo kolor czarny pochłania lepiej a biały odbija. Dawanie czarnej siatki pod szybę w dachu nie pomoże a nawet pogorszy, ponieważ miedzy siatką a szybą wytworzy się poduszka jeszcze cieplejszego powietrza. Później uruchomienie obiegu w aucie ruszy to powietrze i spowoduje że będzie jeszcze cieplej. Aby latem było chłodniej musiałbyś mieć na zewnątrz auta coś co przyjmie/odbije promieniowanie IR.
Zimą działa to odwrotnie, bo powoduje wolniejszą wymianę ciepła. Zresztą @Michal już o tym pisał