karol.kar

Pionier e-mobilności
Ehh czyli jednak pesymistyczny scenariusz :(
A spodziewałem się że nawigacja Tesli będzie na tyle ogarnięta że nie będzie potrzeby google'a odpalać
Bez paniki, wszystko działa ok. Od marca zrobiłem 13tys. i nie było potrzeby odpalać googla. Czasem jak przez zadupie się jedzie bez sieci 4g/3g to potrafi nie pokazać widoku satelity i wstrzymuje info o korkach, spotify itp. Jeśli nie ma zasięgu GSM w danej lokalizacji to i Google Ci nie pomoże.
Natomiast nawigacja działa ok i wyznaczana jest przez auto, a nie serwer w chmurze.

danielm

Pionier e-mobilności
Do wyznaczania trasy wiem że nigdy nie korzystała, ale wydawało mi się że sam widok mapy nie-satelitarnej też był z googlea. Ale to jest mało istotne. Szkoda że routing nie jest po najnowszej mapie online. Będę testował jak odbiorę :D
Swoją drogą aktualizacja map tylko raz na rok trochę mi nie pasuje do wizerunku Tesli jako super technologicznie do przodu firmy.
a mi właśnie idealnie pasuje, nie wydaje pieniędzy na głupoty, przecież tych map nie tworzą sami tylko muszą kupić. w dodatku ile aut sprzedaje taki support oferuje. w chinach nawigacja potrafi cuda, ma asystenta pasa ruchu z obrazkami, podpowiedziami i cudami na kiju. europa dostała mapy z błędami więc je wycofali i nie dali nic :) ruszy fabryka to się poprawi

Bronek

Pionier e-mobilności
Mam te najnowsze i jak były do kitu tak są, tylko czasem w innym miejscu.
Dopóki Tesla nie zacznie czytać i rozumieć co czyta na znakach, to u nas będzie lipa.
Np na pewnym odcinku gdzie jest 90km/h, tylko przez 2 tygodnie z jakiegoś powodu tyle było na ekranie. Jedna aktualizacja map była akurat tam OK. Następna to spiepszyła.
Ponieważ jeżdżę bardzo często na AP i jak się da FSD, to mam na co dzień własne obserwacje i własne "patenty" na radzenie sobie z tymi błędami.
Np "trzymam gaz na 90 km/h, gdy chce jechać to durne 50, a chcę aby trzymała pas i jechała do celu w nawigacji.

Last edited:

SkropMe

Zadomawiam się
nie mogę zalogować się do konta tesli, nie generuje mi kodu który mam wpisać. Na jaki numer zadzwonić żeby mi to zrobili? Albo jak najszybciej to zrobić.
Dokładnie chodzi mi o aplikacje uwierzytelniające. Nie generuje mi kodu.

Last edited:

solik

Pionier e-mobilności
Eh mapy google, jak byly normalniejsze czasy w Audi to takie cudo moznabylo miec w liczniku przed kierownica.. ale teraz sie poobrazali z Googlem i oprocz brzydactwa niewiele tam pokazuje :)

656wx23.jpg

Bronek

Pionier e-mobilności
Mam te najnowsze i jak były do kitu tak są, tylko czasem w innym miejscu.
Dopóki Tesla nie zacznie........
Np na pewnym odcinku gdzie jest 90km/h, tylko przez 2 tygodnie z jakiegoś powodu tyle było na ekranie. Jedna aktualizacja map była akurat tam OK. Następna to spiepszyła....
Ten sam odcinek niby na tej samej wersji map i wczoraj OK jest jak powinno być. Tydzień temu było źle
Nie kumam... To kolejny raz gdzie raz jest tak a raz siak..

Michal

Moderator
nie mogę zalogować się do konta tesli, nie generuje mi kodu który mam wpisać. Na jaki numer zadzwonić żeby mi to zrobili? Albo jak najszybciej to zrobić.
Dokładnie chodzi mi o aplikacje uwierzytelniające. Nie generuje mi kodu.
Jeśli włączyłeś uwierzytelnianie dwuskładnikowe, to powinieneś mieć chyba na telefonie aplikacje, która generuje Ci kody czasowe do użycia przy logowaniu.
Trzeba pamiętać aby przy zmianie telefonu przenieść aplikacje, bo bez przeniesienia nie da się ich generować na nowym urządzeniu.
Ja korzystam z Google Authenticator.

SkropMe

Zadomawiam się
Jeśli włączyłeś uwierzytelnianie dwuskładnikowe, to powinieneś mieć chyba na telefonie aplikacje, która generuje Ci kody czasowe do użycia przy logowaniu.
Trzeba pamiętać aby przy zmianie telefonu przenieść aplikacje, bo bez przeniesienia nie da się ich generować na nowym urządzeniu.
Ja korzystam z Google Authenticator.
Właśnie coś się stało i nie generuje. Generowało mi automatycznie w iPhone w hasłach.

Michal

Moderator
Nie wiem - nie znam się kompletnie na tym jak to działa w iPhone.

slaveq

Pionier e-mobilności
Google authenticator albo 2FAS auth. Nie wiedziałem nawet że da się takie cuda robić w IOS. Szczerze to odradzam jakiekolwiek funkcje wbudowane w ten system i lepiej używać aplikacji firm trzecich bo z każdą kolejną rewizja IOS zaczyna się staczać w otchłań pełną bugów. Teraz pewnie pozostaje ci reset hasła albo użycie kodów zapasowych.