Wyprzedzanie TIRa na autopilocie

chewbacca

Posiadacz elektryka
Cześć, zauważyłem że jadąc dwupasmową autostradą to podczas wyprzedzania dużego TIRa autopilot często delikatnie zwalnia a na wizualizacji wyświetlają się takie strzałki za wyprzedzanym TIRem. Przy innych, mniejszych pojazdach takiego zachowania nie zauważyłem. Ktoś wie dlaczego Tesla przyhamowuje i co oznaczają te strzałki?
1CB8C3D5-5E7F-4368-ACCD-5BD41B281C0D.jpeg

Michal

Moderator
Chodzi o to, że po kilku niebezpiecznych sytuacjach w US wprowadzili ograniczenie prędkości wyprzedzania do chyba max +40 km/h w stosunku do wyprzedzanego auta.
W US chyba trochę ponad rok temu było kilka niebezpiecznych sytuacji, gdzie ktoś na autopilocie wyprzedzał powolnie jadący pas aut i później nagle robił się stop albo ktoś mu wyjeżdżał z tego pasa przed maskę.
To chyba tylko u nas jest 140/150 dla osobówek i 90 dla tirów na tej samej drodze :p

W sumie śmiesznie, że dopiero zauważyłeś, bo to naprawdę jest już chyba od roku :D

Michal

Moderator
[2020.4.1] update, który wdrożył to w PL - poszukaj sobie na stronie "Adjacent Lane Speeds"
W US wdrożyli to szybciej, bo już [2019.40.2].

chewbacca

Posiadacz elektryka
Chodzi o to, że po kilku niebezpiecznych sytuacjach w US wprowadzili ograniczenie prędkości wyprzedzania do chyba max +40 km/h w stosunku do wyprzedzanego auta.
W US chyba trochę ponad rok temu było kilka niebezpiecznych sytuacji, gdzie ktoś na autopilocie wyprzedzał powolnie jadący pas aut i później nagle robił się stop albo ktoś mu wyjeżdżał z tego pasa przed maskę.
To chyba tylko u nas jest 140/150 dla osobówek i 90 dla tirów na tej samej drodze :p

W sumie śmiesznie, że dopiero zauważyłeś, bo to naprawdę jest już chyba od roku :D
I takie wyjaśnienie to ja szanuję! Dzięki! :)

Może nie tyle, że dopiero zauważyłem... Zawsze widziałem że auto zwalnia. Myślałem, że to może jakaś reakcja autopilota na kołyszący się tir jadący blisko krawędzi pasa. Później zauwazyłem, że to zawsze idzie w parze z tą animacją strzałek za nim. Auto mam od grudnia a też jakoś dużo w trasy nie jeżdżę :) Czyli to nie kwestia tirów (wielkości wyprzedzanego pojazdu) a różnicy prędkości!

Michal

Moderator
Dokładnie :)

Ps. Tak samo to działa jak wyprzedzasz prawym pasem.

chewbacca

Posiadacz elektryka
Dokładnie :)

Ps. Tak samo to działa jak wyprzedzasz prawym pasem.
Zauważyłem (i w sumie to akurat też wyczytałem w instrukcji), że autopilot nie wyprzedza prawym pasem - zgodnie z przepisami obowiązującymi we wszystkich cywilizowanych krajach :)
Zrzut ekranu 2022-06-6 o 12.25.56.png

Znalazłem też teraz info o opisywanym przez Ciebie zachowaniu, o które pytałem wyżej:
Zrzut ekranu 2022-06-6 o 12.27.14.png

skyactivwalker

Pionier e-mobilności
To nie ma wpływu na obrażanie się Tesli, iż ingerujemy w FSD
Hehe, bez FSD też się obraża (w końcu jest kobietą, ma jakieś problemy hormonalne chyba) utrzymanie pasa ruchu po kilku interwencjach wyłącza się do następnej jazdy. Podobnie AP po kilku komunikatach o trzymaniu kierownicy obraża się i rób co chcesz. Nie wiem tylko czy to na pewno obraza czy raczej karze. CZasem też się obraża z rana i potrzebuje kilku sekund żeby się obudzić. Zainstalowałem kick sensor i pierwsze użycie jest w zasadzie niemożliwe, fajnie muszę wyglądać na parkingu w mieście jak kopię tą nogą bez efektu, jak z jakimś Tourettem.