sprzedam swoją Tesla Model 3 Standard Range+ 2019

krzyss

Pionier e-mobilności
Jak chcesz leasigowac to tak. Ale jak na firme i za gotowke (ja zawsze tak) to lepiej 5k na fakturze i 60k do reki niz 90k na fakturze
A po co mi na firme, potem trzeba trzymac nie wiadomo ile lat i jeszcze fakture wystawic przy sprzedazy...
Leasing lepszy, i jak dzialalnosc jest to na koncu nie wciagac w srodki ;)
Choc z tego co slyszalem to sporo tesli nowych 2021 poszlo normalnie za gotowke...

saprafik

Zadomawiam się
A po co mi na firme, potem trzeba trzymac nie wiadomo ile lat i jeszcze fakture wystawic przy sprzedazy...
Leasing lepszy, i jak dzialalnosc jest to na koncu nie wciagac w srodki ;)
Choc z tego co slyszalem to sporo tesli nowych 2021 poszlo normalnie za gotowke...
Dwie szkoly: na firmę i za gotowke. A po amortyzacji sprzedajesz na fakturę jako uszkodzony (rękojmia)
Leasing: wykup na 1% i np darowizna.

Bronek

Pionier e-mobilności
Oczywiście... o ile?? itd. Sytuacja gdzie podaż jest mała ceny wysokie a klient napalony ale jedynie ze zdolnościa kredytową bez żywej gotówki ma miejsce np w kamperach...
Piszemy o szczególnych przypadkach. "Opłaca" raczej nie czesto dotyczy zakupu prawie nowej Tesli

Bronek

Pionier e-mobilności
Dwie szkoly: na firmę i za gotowke. A po amortyzacji sprzedajesz na fakturę jako uszkodzony (rękojmia)
Leasing: wykup na 1% i np darowizna.
Trzecia szkoła na osobę prywatną za gotówke i wprowadzasz w firme ( ja nie watowiec ( zdrowie) 4600/mc amortyzujemy)
Leaf w leasingu i na starych zasadach ;-) czynsz szedł w koszta po całości.

PS Nie trzymasz wywalsz ze srodków trwałych i... Rodzina ach Rodzina... trzeba się rozmnażać aby im potem darować SDz2 wypełnć itd

Last edited:

Cav

Pionier e-mobilności
No to moze tak z autopsji. Samochód warty 90k. Aaaaa..... jak na firmę, to faktura na 5k, a 60k do ręki. Czyli jak VAT tylko 50% jest to sytuacja win-win
Nadal nie rozumiem, co by to miało dać.
Tak to można kupić samochód, gdy Cię faktura nie interesuje, ale nie w drugą stronę.
Nadal ktoś musi pokryć vat i jeszcze dochodowy od różnicy w wartości faktur (zysk na sprzedaży powstaje).

Prościej i taniej ten vat olać i kupić na umowę ks na firmę.
Albo prywatnie, na kredyt.

Bronek

Pionier e-mobilności
Na koniec. Powiem tak są ludzie co chcą coś mieć ale ich nie stać lub akurat nie mogą... Potrzebuja źródła finansowania a takim są np banki i leasingodawcy a ci potrzebują Faktury.
Cena staje się drugorzędna ( zresztą nie boli bo w ratach i w sumie nie za wiele sie przeplaca itd...). To tak działa, jak gdy ludzie idą do SKOKU po pożyczkę lub po tzw chwilówkę. Albo zastawiają rowerek dziecka, bo idą święta jest wesele lub chrzciny i trzeba nowe TV i kupić gorzałę i opłacić orkiestrę...
Ty kupłeś hybryde bo liczysz koszty jazdy. Ja kupiłem BEV bo się fajnie jeździ, podobnie jeździłem smokiem 22 l/100km po calej Europie, bo wygladał głupio i ludzie się do nas uśmiechali a ja próżny jestem.. Pobutki bywają różne.

Cav

Pionier e-mobilności
Banki nie potrzebują faktury, więc w takim przypadku kredyt to najprostsze i najlepsze rozwiązanie.
No chyba że ktoś bardzo nie chce mieć samochodu na siebie (albo nie może), więc jest gotów zapłacić 20-30% więcej za kombinacje.