Osłona przeciwsłoneczna pod dach

Gandalf

Pionier e-mobilności
To ja się zapytam dlaczego w kocach termicznych (NRC) jest w sumie tylko aluminium skoro LRC jest takie dobre ;) W dodatku baaardzo cienkie aluminium napylone na jakąś folię, z drugiej strony napylone złoty kolor. Może po prostu wydajność/cena jest najlepsza? AL jest jednym z najpowszechniejszych pierwiastków na Ziemi. A wszelkie plastiki degradują pod wpływem ciepła.
No niestety mądrej odpowiedzi nie dostałem, no bo od handlowca więc czego ja się głupi spodziewałem ;-)
Ja bym właśnie "domowym sposobem" użył tych folii... (i został foliarzem 😱 )
Szukając przez chwilę co to w zasadzie jest za cerata znalazłem jakieś info o parasolach przeciwsłonecznych z tego czegoś.
No ale dlaczemu? I co to? (poza oczywistym, że tanio ;-) )

cooler

Pionier e-mobilności
Jako użytkownik kampera i miłośnik ciepłych krajów z doświadczenia wiem działa tylko w miarę skutecznie zewnętrzna osłona. Czy to na szyby czy nawet na dach. Cieńni przewiew są najbardziej skuteczne

Z wewnętrznych jak Michał napisał, robi się "kaloryfer"

View attachment 5390

Te wew to bardziej widzial bym w zimie gdy ktoś chce pokimać lub posiedzieć na mrozie.
Owszem gdy słońce w zenicie i czapki nie mamy a testosteron pozbawił nas naturalnej bariery, to może być
Skąd wytrzasnąłeś taki namiocik? Od dłuższego czasu chciałem zrobić coś takiego na wyjazdy do ciepłych krajów, ale skoro jest gotowe to daj linka lub nazwę co to jest.

Michal

Moderator
Skąd wytrzasnąłeś taki namiocik? Od dłuższego czasu chciałem zrobić coś takiego na wyjazdy do ciepłych krajów, ale skoro jest gotowe to daj linka lub nazwę co to jest.
Google: car umbrella tent
Osobiście, boję się pomyśleć, co się z tym będzie działo, jeśli mocno zawieje :oops:

Bronek

Pionier e-mobilności

cooler

Pionier e-mobilności

Bronek

Pionier e-mobilności
Chwalić Pana, że elektryki a szczególnie Tesla, mają np Dog mode, lub itp... bo nie da się np w Grecji jadąc z psem(ami) pozwiedzać itp w spaliniaku.
Stając w przypadkowych miejscach nawet kamper to piekarnik. Kiedyś specjalnie dla psa kupiłem taką małą klimę split (800wat) aby wyrobiła choć z 3 godzinki na przetwornicy z 200Ah akumulatorów tzw "rozrywkowych" czyli nie rozruchowego.
Niestety skuteczne klimatyzacje potrzebują ok 2 do 3 i więcej kW mocy aby trochę schłodzić izolowanego średnio kampera. A to wymaga sporo pojemności aku.
Normanie to podpinamy się do 230v i wtedy to inna bajka z klimatyzacją

Jasna pikowana plandeka jest lepsza od tych wew ekranów jeśli chodzi o postój

Gandalf

Pionier e-mobilności
Ja dzisiaj miałem okazję używać tych moich siatek i cerat no i powiem, że lepiej o tyle, że podczas jazdy mniej doskwiera bo nie promieniuje tak jak bezpośrednio dach, ale postój... to wspomaga schłodzenie jasne, ale każdy dłuższy postój i tak zamieni samochód w piekarnik jeśli nie jest on osłonięty z zewnątrz. To jest tylko kwestia tego, że z ceratosiatką jest to nieco później i nieco mniej.

Przy okazji chciał bym wspomnieć tu tych wszystkich idiotów, którzy zamieniają każdą płaską przestrzeń miast w betonowo kamienną pustynię. Brawo. Udarów słonecznych życzę.

cooler

Pionier e-mobilności
już z tym widzę żonę jak na parkingu przed C.H. rozkłada namiot dla Tesli :D
Żona pod CH to może nie, ale ja nie miałem zahamowań wszędzie gdzie samochód musiał postać na słońcu opatuać go z zewnątrz i wewnątrz. Teraz widzę że sporo sąsiadów zakłada moim wzorem osłonę przedniej szyby, która to bardzo dużo daje. Robiłem tak ze wszystkimi swoimi samochodami bo nienawidzę wsiadać do nagrzanego wnetrza