Bezpłatnie autostradą w Polsce 04.07-31.08

Kuba

Zadomawiam się
Osoby zarejestrowane w EV Klubu Polska i użytkujące samochody elektryczne, będą zwolnione z opłat za 5 przejazdów odcinkami autostrad, które są objęte system video-tollingu. Mowa o m.in. fragmentach Gdańsk – Toruń autostrady AmberOne A1 (węzeł Rusocin – węzeł Nowa Wieś), odcinku Katowice – Kraków autostrady A4 (węzeł Murckowska - węzeł Balice) i Wrocław – Sośnica oraz Autostrady A2 (Stryków – Konin). Co to oznacza w praktyce? Trasa nad morze, tam i z powrotem, pozwoli zaoszczędzić niemal 60 zł, a autostradą A4 – 48 zł. Przejazd pozostałymi kilkusetkilometrowymi odcinakami także oznacza kilkudziesięciozłotowe oszczędności (dla A2 Konin – Stryków w obie strony jest to nieco ponad 22 zł). Projekt „Autostrada do elektromobilności” będzie miał charakter czasowy i realizowany będzie od 4 lipca do końca sierpnia 2022 r.

Źródło: https://elektromobilni.pl/aktualnos...tradowe-przejazdy-dla-pojazdow-zeroemisyjnych
1656923651928.png

solik

Pionier e-mobilności
Po pozytywnej weryfikacji, zostanie wygenerowany link, dzięki któremu będzie można dokonać rejestracji lub logowania w aplikacji Autopay. Następnie wystarczy uzupełnić niezbędne dane (w tym pojazdu) i cieszyć się 5 darmowymi przejazdami po polskich autostradach.

JareG

Pionier e-mobilności
Nie wiedziałem, że odcinek Warszawa - Łódź jest płatny :confused:
Bo nie jest, przynajmniej dla osobówek. Dopiero od Strykowa do Konina bulisz..

Pozdrawiam

JareG

Pionier e-mobilności
a1 od torunia do Katowic też jest free :)
A tu myślę, że szybko przestanie być free - o ile nie zyebali nawierzchni etc., jak w tym kawałku Toruń-Łódź. Za duża kasa by się tam marnowała, biznesmeny z nadania PiSu tego tak nie zostawią.

Pozdrawiam

Arrczi

Fachowiec
A tu myślę, że szybko przestanie być free - o ile nie zyebali nawierzchni etc., jak w tym kawałku Toruń-Łódź. Za duża kasa by się tam marnowała, biznesmeny z nadania PiSu tego tak nie zostawią.

Pozdrawiam
Ale, że do Torunia będą sobie opłatę wprowadzać :D

JareG

Pionier e-mobilności
Ale, że do Torunia będą sobie opłatę wprowadzać :D
IMO najpierw 'sprywatyzują' ten nowy kawałek (Łódź-Częstochowa i ew. dalej), tam idzie taki ruch, że kasiora będzie lecieć jak z hydranta ppożarowego :D

Pozdrawiam