Bezpłatnie autostradą w Polsce 04.07-31.08

Kuba

Zadomawiam się
Osoby zarejestrowane w EV Klubu Polska i użytkujące samochody elektryczne, będą zwolnione z opłat za 5 przejazdów odcinkami autostrad, które są objęte system video-tollingu. Mowa o m.in. fragmentach Gdańsk – Toruń autostrady AmberOne A1 (węzeł Rusocin – węzeł Nowa Wieś), odcinku Katowice – Kraków autostrady A4 (węzeł Murckowska - węzeł Balice) i Wrocław – Sośnica oraz Autostrady A2 (Stryków – Konin). Co to oznacza w praktyce? Trasa nad morze, tam i z powrotem, pozwoli zaoszczędzić niemal 60 zł, a autostradą A4 – 48 zł. Przejazd pozostałymi kilkusetkilometrowymi odcinakami także oznacza kilkudziesięciozłotowe oszczędności (dla A2 Konin – Stryków w obie strony jest to nieco ponad 22 zł). Projekt „Autostrada do elektromobilności” będzie miał charakter czasowy i realizowany będzie od 4 lipca do końca sierpnia 2022 r.

Źródło: https://elektromobilni.pl/aktualnos...tradowe-przejazdy-dla-pojazdow-zeroemisyjnych
1656923651928.png

Gandalf

Pionier e-mobilności
No ja wiem, darowanej promocji w regulaminy się nie zagląda i dzięki Autopay za to ale nie był bym sobą gdybym nie pomarudził

5 pierwszych przejazdów, max 200 brutto, łączna pula 20k PLN i jest pomniejszana na zasadzie „kto pierwszy ten lepszy”

Organizator zastrzega przy tym, że opłaty za Przejazdy na autostradach publicznych A4 Bielany Wrocławskie – Sośnica oraz A2 Konin – Stryków realizowane są na rzecz Skarbu Państwa a Organizator 2 występuje jedynie w charakterze inkasenta tych środków, w związku z czym zwrot środków Uczestnikowi, o którym mowa powyżej, za Przejazdy realizowane na tych odcinkach autostrad stanowi w istocie nagrodę za wzięcie udziału w Promocji i spełnienia jej wszystkich warunków

przyjmują do wiadomości, że otrzymane środki stanowią dla nich przychód z działalności gospodarczej

korzystający z Promocji jako osoby fizyczne nieprowadzące działalności gospodarczej zobowiązują się udostępnić Organizatorom wymagane przepisami prawa dane osobowe w celu prawidłowego wystawienia deklaracji podatkowej

A, no i to jest dobra wola i promocja Autopay. Spoko.

Ale wiecie co by było gdyby Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej, z kraju, którego pewien drewniany dzban nazywa liderem elektromobilności w Europie, ten fundusz od spartolonych programów mój elektryk, itp. zamiast kupować kalendarze na rok 2022 przeznaczył te środki na tego typu promocję... to by było tego 5 razy więcej.
5 razy więcej. Zamiast kalendarzy. Takich wiecie, na ścianę, a4 / a5.

Regulamin promocji Autopay - 5 stron.
Specyfikacja Warunków Zamówienia kalendarzy 34 strony.

Attachments

• moj_kraj.jpg
    moj_kraj.jpg
    17,3 KB · Liczba wyświetleń: 53

krzyss

Pionier e-mobilności
Tak się zastanawiam, czy jeden wyjazd Katowice - Kraków i z powrotem to są cztery przejazdy? (80% "wakacji") :-D
Tak, niestety w tym roku 5 minietych bramek to koniec promki,

Gandalf

Pionier e-mobilności
Ale 5 "kasujących" bramek . Wjazdy się nie liczą, tylko pobrane opłaty.
No więc płatny odcinek A4 Katowice-Kraków to chyba 60km, więc jeśli chcę zobaczyć się z Wawelskim, to przez pół godziny śmigam przez dwie bramki nawet nie zbliżając się szczególnie do maksymalnej dozwolonej. W drodze powrotnej to samo.
O, inaczej - odwożąc kogoś na lotnisko, 4 bramki z 5 w jedną godzinę. :-D

krzyss

Pionier e-mobilności
No więc płatny odcinek A4 Katowice-Kraków to chyba 60km, więc jeśli chcę zobaczyć się z Wawelskim, to przez pół godziny śmigam przez dwie bramki nawet nie zbliżając się szczególnie do maksymalnej dozwolonej. W drodze powrotnej to samo.
O, inaczej - odwożąc kogoś na lotnisko, 4 bramki z 5 w jedną godzinę. :-D
Niestety tak to dziala… mogli dac z 10 przejazdow w miesiacu… ale w zeszlym roku ktos przejechal chyba 200razy wiec musieli jakis limit zrobic :)

JareG

Pionier e-mobilności
… ale w zeszlym roku ktos przejechal chyba 200razy wiec musieli jakis limit zrobic :)
Straszliwe zużycie nawierzchni na autostradach wygenerował.. 🤣
BTW: Czesi mogą zwolnić EV z opłat, a u nas jakieś durne promocje i to wymęczone.. 🤬

Pozdrawiam

consigliero

Pionier e-mobilności
No właśnie. Mając w planie jazdę do Szwajcarii, mógłbym jechać w kierunku Zgorzelca, ale jak pomyślę o tych bramkach to chyba pojadę przez Czechy, gdzie autostradę mam w gratisie a przy niej Ionity które mi się bardziej opłaca niż Greenway o ogarnięciu Orlenu na razie jeszcze nie myślę. Najwyżej skorzystam tylko z tego gratisu na tym najdroższym odcinku autostrady który konsekwentnie bojkotuję od lat, ale jak jest gratis to się chyba skuszę.

Zarek1988

Posiadacz elektryka
Fajnie by było, żeby na apce Autopay wyświetlała się lokalizacja z informacja czy odcinek którym jedziemy jest płatny czy nie bo mówiąc szczerze jak jechałem do Krakowa to miałem problem z ustaleniem czy już mam płacić czy nie🤔 (rzadko jeżdżę w te rejony)

Gandalf

Pionier e-mobilności
Niestety tak to dziala… mogli dac z 10 przejazdow w miesiacu… ale w zeszlym roku ktos przejechal chyba 200razy wiec musieli jakis limit zrobic :)
No nie marudzę za dużo bo i tak fajnie, że zrobili taką promocję, no i ograniczenia pozwolą na skorzystanie z tego większej liczbie osób.
Symbolicznie, ale dobre i to.

PS
Czyżby videotolling nie umiał rozpoznać zielonych tablic? Gdyby umiał można by przecież ominąć krok pt. "pokaż dowód rejestracyjny, żebyśmy mogli zweryfikować ręcznie czy Twój numer rejestracyjny należy do samochodu EE"