Krucjata elektrosceptyków trwa

danielm

Pionier e-mobilności
Ja jestem trochę elektro sceptykiem , któremu jutro zadzwonią z info , że leaf jest do odbioru pewnie.
Jak jest z utrzymaniem wartości
?
Boje się pewnych cech tego starocia
Ale wartość rezydualna jest zaskakująca.
Podobnie z niepraktycznym elektrykiem od Mazdy.
Poprawcie mnie jeśli to nieprawda
.
3 lata / 45 tys km.
Leaf jak sprawdzałem to 63 proc.
Większość aut to 55 do 58 proc.
w tych dziwnych czasach utrata wartości to ... wartość losowa. popyt na elektryki rośnie, popyt na auta używane rośnie bo dostępność nowych ograniczona.

krzyss

Pionier e-mobilności
Ja jestem trochę elektro sceptykiem , któremu jutro zadzwonią z info , że leaf jest do odbioru pewnie.
Jak jest z utrzymaniem wartości
?
Boje się pewnych cech tego starocia
Ale wartość rezydualna jest zaskakująca.
Podobnie z niepraktycznym elektrykiem od Mazdy.
Poprawcie mnie jeśli to nieprawda
.
3 lata / 45 tys km.
Leaf jak sprawdzałem to 63 proc.
Większość aut to 55 do 58 proc.
Nie kupuj… korporacje klamia… stracisz na tym. A do ladowarek sa kolejki.

pmlody

Pionier e-mobilności
A tymczasem szmatławiec spod znaku wyborczej:
Screenshot_20220713-120053_Chrome.jpg

Michal

Moderator
[Edit]
Orlen kupuje z elektrowni 2,5 TWh/rok energii, która wystarczyła by do zasilenia 800 000 samochodów elektrycznych. Do tego zużywa 20 TWh / rok w paliwach, co daje 6,6 mln aut elektrycznych. SAM ORLEN!
[source] strona 134

1657710912512.png

Last edited:

nabrU

Moderator

Michal

Moderator
Walnąłem się w jednostkach - poprawiam :/
Ale zdawaliście sobie sprawę jakie ilości energii pochłania taka spółka jedna paliwowa? No przecież to są jakieś jaja...
23,5 TWh / rok (Tera, czyli bilion (milion -> miliard -> bilion)
23 500 000 000 kWh / rok
Starczyłoby dla prawie 8 mln EV. SAM ORLEN.

Michal

Moderator
Piszę o tym, że Orlen kupił w zeszłym roku 2,5 TWh energii elektryczne, co wystarczyło by dla 833 tys EV przy założeniu, że zużywają 20kWh/100km i rocznie przejeżdżają 15000 km. Do tego zużyli 21 TWh energii w paliwach kopalnych., co wystarczyłoby na zasilenie 7 mln EV, a zakładając już nawet 40% sprawność produkcji energii elektrycznej z ropy, to daje nam 2,8 mln EV. A paliwo dopiero dotarło do baków aut...

Wzrost rzeczywiście jakiś durny... Przy czym zwróć uwagę, że mają bardzo podobny spadek w energii zużytej z paliw, więc musieli chyba wydzielić spółkę energetyczną albo coś...