Krucjata elektrosceptyków trwa

Cav

Pionier e-mobilności
Albo ja nie umiem czytać, albo nie wiem o co biega, skoro sprzedaż energii el. mają większą niż zakup, to w czym problem?
Przecież są też operatorem ładowarek, więc co tak kogoś może dziwić, zwłaszcza na forum o ev?

danielm

Pionier e-mobilności
Albo ja nie umiem czytać, albo nie wiem o co biega, skoro sprzedaż energii el. mają większą niż zakup, to w czym problem?
Przecież są też operatorem ładowarek, więc co tak kogoś może dziwić, zwłaszcza na forum o ev?
biega o ilość energii potrzebnej do pracy rafinerii. z jednej strony płacz elektrosceptyków że nie starczy prądu dla nas, z drugiej okazuje sie że jak przestaniemy rafinować rope to będziemy mogli zamykać elektrownie które ją zasilały i jeszcze będzie nadwyżka

Slavekk_

Posiadacz elektryka
Orlen jest właścicielem Energi.
Energa ma swoje elektrownie i zasila północno-wschodnią część kraju.
Czego Energa nie wytworzy, to musi kupić.
Kiedy w pozycji Zużycie w paliwach widzimy "dużo" to może być suma energii z węgla dla elektrowni i z ropy dla rafinerii
To samo z energią elektryczną - zakup to jest zakup dla rafinerii + zakup na potrzeby obszaru zasilania Energa.
NIC z takich zagregowanych danych się wywnioskować sensownego nie da.
Szkoda bić pianę.

Michal

Moderator
DZIAŁALNOŚĆ RAFINERYJNA 2020-04-27
Całkowite zużycie energii przez gdańską rafinerię wyniosło w 2019 roku 28 767 teradżuli. Koszt tej energii to największy wydatek w działalności Grupy LOTOS, poza kosztem zakupu ropy.
[źródło] - tutaj chyba nie ma wątpliwości, ze to tylko rafineria, co?
29 000 terajoules = 8 TWh
8 TWh = 8 000 000 000 kWh
Energia dla 3 mln EV / rok

Sama jedna rafineria Lotosu w Gdańsku, bez wydobycia, transportu paliw, zasilania stacji benzynowych, itp, a ona nie jest największą w PL, tylko druga pod względem przetworzonego paliwa. Można więc chyba założyć, że 3 rafinerie mają zużycie 3x większe, co daje energię dla ~10 mln EV.

Stacja benzynowa zużywa 150-800 MWh rocznie [źródło], powiedzmy, że średnio 450 Mwh. Stacji jest prawie 8000, co daje 3,6 TWh => energia dla kolejnych 1,35 mln aut eneltrycznych.

Ile energii potrzeba do przewiezienia paliw, nie chce mi się nawet liczyć ale mogę się założyć, że wyjdzie około kolejnego mln aut elektrycznych.

Ile energii potrzeba do wypompowania z ziemi, wlania do tankowców/rurociągów, przetransportowania, pewnie kolejne miliony zasilonych EV.

I będzie jakiś pajac później pierd...ł, że węgiel wiozą dla EV. Mojego EV, które co najmniej w 30% ładuje się ze słońca, a resztę energii pobiera w nocy, kiedy bloki węglowe i tak muszą działać, bo nie da się ich wygasić. A Wy jeszcze mu przyklaskujecie, że nie ma o co bić piany. Byndzie doprze... Samo siem naprawi tyn klimat.
Właśnie że jest o co, bo to świadomość społeczeństwa jest kluczem do zmian w świecie.

1657782340953.png

Last edited:

danielm

Pionier e-mobilności
[źródło] - tutaj chyba nie ma wątpliwości, ze to tylko rafineria, co?
29 000 terajoules = 8 TWh
8 TWh = 8 000 000 000 kWh
Energia dla 3 mln EV / rok

Sama jedna rafineria Lotosu w Gdańsku, bez wydobycia, transportu paliw, zasilania stacji benzynowych, itp, a ona nie jest największą w PL, tylko druga pod względem przetworzonego paliwa. Można więc chyba założyć, że 3 rafinerie mają zużycie 3x większe, co daje energię dla ~10 mln EV.

Stacja benzynowa zużywa 150-800 MWh rocznie [źródło], powiedzmy, że średnio 450 Mwh. Stacji jest prawie 8000, co daje 3,6 TWh => energia dla kolejnych 1,35 mln aut eneltrycznych.

Ile energii potrzeba do przewiezienia paliw, nie chce mi się nawet liczyć ale mogę się założyć, że wyjdzie około kolejnego mln aut elektrycznych.

Ile energii potrzeba do wypompowania z ziemi, wlania do tankowców/rurociągów, przetransportowania, pewnie kolejne miliony zasilonych EV.

I będzie jakiś pajac później pierd...ł, że węgiel wiozą dla EV. Mojego EV, które co najmniej w 30% ładuje się ze słońca, a resztę energii pobiera w nocy, kiedy bloki węglowe i tak muszą działać, bo nie da się ich wygasić. A Wy jeszcze mu przyklaskujecie, że nie ma o co bić piany. Byndzie doprze... Samo siem naprawi tyn klimat.
Właśnie że jest o co, bo to świadomość społeczeństwa jest kluczem do zmian w świecie.

to dorzuce do pieca jak ktoś jeszcze nie widział:

Michal

Moderator
Jest też wersja z Polskim "lektorem" (Daniel Grzyb):

vwir

Pionier e-mobilności
Fun fact - na miniaturce tego filmiku jest DIESEL podpisane pod Fordem Mustangiem ;) Konia z rzędem temu, kto znajdzie Mustanga w wersji diesel (nie licząc jakichś prywatnych przeróbek).