[
źródło] - tutaj chyba nie ma wątpliwości, ze to tylko rafineria, co?
29 000 terajoules = 8 TWh
8 TWh = 8 000 000 000 kWh
Energia dla 3 mln EV / rok
Sama
jedna rafineria Lotosu w Gdańsku,
bez wydobycia, transportu paliw, zasilania stacji benzynowych, itp, a ona nie jest największą w PL, tylko druga pod względem przetworzonego paliwa. Można więc chyba założyć, że 3 rafinerie mają zużycie 3x większe, co daje energię dla ~10 mln EV.
Stacja benzynowa zużywa 150-800 MWh rocznie [
źródło], powiedzmy, że średnio 450 Mwh. Stacji jest prawie 8000, co daje 3,6 TWh => energia dla kolejnych 1,35 mln aut eneltrycznych.
Ile energii potrzeba do przewiezienia paliw, nie chce mi się nawet liczyć ale mogę się założyć, że wyjdzie około kolejnego mln aut elektrycznych.
Ile energii potrzeba do wypompowania z ziemi, wlania do tankowców/rurociągów, przetransportowania, pewnie kolejne miliony zasilonych EV.
I będzie jakiś pajac później pierd...ł, że węgiel wiozą dla EV. Mojego EV, które co najmniej w 30% ładuje się ze słońca, a resztę energii pobiera w nocy, kiedy bloki węglowe i tak muszą działać, bo nie da się ich wygasić. A Wy jeszcze mu przyklaskujecie, że
nie ma o co bić piany. Byndzie doprze... Samo siem naprawi tyn klimat.
Właśnie że jest o co, bo to świadomość społeczeństwa jest kluczem do zmian w świecie.