Mój elektryk dla firm/JDG ścieżka leasing - wsteczna możliwość uzyskania dopłaty

krzyss

Pionier e-mobilności
Ja dostałem info, że mój jest robiony "pilotażowo" i jak przejdzie to pójdzie reszta.
"Pilotażowo" robili mój leasing tesli - jako pierwszy w PL, teraz pilotażowo robią mój wniosek o dopłatę... Chyba powinienem mieć u niech pensję ;) A tymczasem orżneli mnie na marży :p

Z kim o tym rozmawiasz? Ze swoim agentem/sprzedawcą czy z infolinią? Jeśli sprzedawca Ci wciska, że nie mają rozwiązania, to chyba nie był na szkoleniu, bo mieli podobno jakieś konkretnie o tym. Niech popyta kolegów, ktoś powinien coś wiedzieć. Mój nie widział nic ale wdzwonił nam konferencję z koleżanką, która zajmuje się właśnie elektrykami i ona opowiadała o tym szkoleniu i tym, że dostali informację, że nie da się obsłużyć umów z przed stycznia.
No chyba, że mi się coś pomyliło i oni mówili o niekompatybilności umów przed 01.2022 - to też możliwe i wtedy by się zgadzało, ze na Ciebie jeszcze nie mają rozwiązania. Jeśli tak jest, to ja dostałem informację, że jak mój przejdzie, to mają rozszerzyć na wszystkich, którzy się łapią w terminy ustawowe, czyli chyba od 05.2020.
Sprawdziłem te daty i w programie jest zapis:

Więc teoretycznie nie powinno być problemu. Ja tylko nie rozumiem jak oni rozwiążą kwestię jeżdżenia z tą naklejką, bo powinienem ją mieć 2 lata, a jak mi teraz przyznają dofinansowanie, to zostało mi 5 miesięcy leasingu :p Ale jak ktoś brał w maju, to już ma koniec, więc dostanie kasę i nic nie będzie musiał przyklejać :)
Tez mnie Ciekawi co bedzie z tą naklejką. Ja na razie nie mam informacji o wstecznym z Santander Leasing. Z tego co wiem złożyli w okolicach 10.06.2022. Napiszę do opiekunki może coś wie :)

ev6

Nowy na Forum
Ja dostałem info, że mój jest robiony "pilotażowo" i jak przejdzie to pójdzie reszta.
"Pilotażowo" robili mój leasing tesli - jako pierwszy w PL, teraz pilotażowo robią mój wniosek o dopłatę... Chyba powinienem mieć u niech pensję ;) A tymczasem orżneli mnie na marży :p

Z kim o tym rozmawiasz? Ze swoim agentem/sprzedawcą czy z infolinią? Jeśli sprzedawca Ci wciska, że nie mają rozwiązania, to chyba nie był na szkoleniu, bo mieli podobno jakieś konkretnie o tym. Niech popyta kolegów, ktoś powinien coś wiedzieć. Mój nie widział nic ale wdzwonił nam konferencję z koleżanką, która zajmuje się właśnie elektrykami i ona opowiadała o tym szkoleniu i tym, że dostali informację, że nie da się obsłużyć umów z przed stycznia.
No chyba, że mi się coś pomyliło i oni mówili o niekompatybilności umów przed 01.2022 - to też możliwe i wtedy by się zgadzało, ze na Ciebie jeszcze nie mają rozwiązania. Jeśli tak jest, to ja dostałem informację, że jak mój przejdzie, to mają rozszerzyć na wszystkich, którzy się łapią w terminy ustawowe, czyli chyba od 05.2020.
Sprawdziłem te daty i w programie jest zapis:

Więc teoretycznie nie powinno być problemu. Ja tylko nie rozumiem jak oni rozwiążą kwestię jeżdżenia z tą naklejką, bo powinienem ją mieć 2 lata, a jak mi teraz przyznają dofinansowanie, to zostało mi 5 miesięcy leasingu :p Ale jak ktoś brał w maju, to już ma koniec, więc dostanie kasę i nic nie będzie musiał przyklejać :)
Rozmawiam z Agentem.
A ostanio co otrzymałęm to:
„Na dzisiaj jesteśmy na etapie testowania rozwiązania w relacji z BOŚ.
Zanim zakomunikujemy, że jesteśmy gotowi do obsłużenia procesu pozyskania dotacji dla umów aktywnych chcemy mieć pewność, że w ramach pilotażu przeszliśmy przez wszystkie meandry i nic nas nie zaskoczy. „

Więc zgadzałoby się z tym co napisałeś :)

Michal

Moderator
w ramach pilotażu przeszliśmy przez wszystkie meandry i nic nas nie zaskoczy.
To ja jestem tym meandrem :D

krzyss

Pionier e-mobilności
Tez mnie Ciekawi co bedzie z tą naklejką. Ja na razie nie mam informacji o wstecznym z Santander Leasing. Z tego co wiem złożyli w okolicach 10.06.2022. Napiszę do opiekunki może coś wie :)
Dzień /dobry Panie Krzysztofie,
oczywiście, że tak. Wniosek już dawno jest złożony. Decyzja powinna być do 15.07, jednak wiem, że BOŚ jest "zawalony" wnioskami i już się nie wyrabiają z terminami niestety.
Musimy czekać.

Więc czekamy :) może byc w grudniu, byle by było. Jakoś tą inflację przeżyję ;)

piotrkwi

Nowy na Forum
Właśnie rozmawiałem z konsultantem Santanter Consumer Multirent i powiedział, że nie można wstecznie załatwić wniosku.
Leasing mam z września 2021.
To jak nie chcą współpracować, to może warto przenieść leasing do innego banku.
Trudny proces, jak myślicie?

piotrkwi

Nowy na Forum
Właśnie rozmawiałem z konsultantem Santanter Consumer Multirent i powiedział, że nie można wstecznie załatwić wniosku.
A rozmawiałem z moim agentem i mówi, że konsultant jest w błędzie. No i w sumie racja, bo wg. programu musi działać też wstecz.
Jak macie jakieś inne info w sprawie SCM, to prośba. Czekam na nowe info od agenta.

tokwi

Pionier e-mobilności
Jeśli nie chcą współpracować przy dopłacie, to nawet jeśli takie przeniesienie teoretycznie możliwe, to praktycznie też się nie da.
A nawet gdyby się dało "przenieść leasing" to prawo do takiej dopłaty i tak wygaśnie, bo przysługuje pierwszemu nabywcy po spełnieniu XX warunków, które oczywiście wtedy się nie spełnią.

Michal

Moderator
Możesz ich chyba pozwać w sądzie ale musisz po prostu znaleźć do tego adwokata. Ich zafajdabym obowiązkiem jest umożliwić Ci wystąpienie o to dofinansowanie. Ja miałem taki plan jeśli PKOleasing by nie dało rady tego załatwić. Pewnie trzeba by za tego adwokata zapłacić z 10k ale to i tak 17k zostanie :p

solik

Pionier e-mobilności
EFL pozazdroscil BNP (Arval) zarobku z wynajmow to widac nie zalezy im teraz na klasycznym leasingu :)