Mój elektryk dla firm/JDG ścieżka leasing - wsteczna możliwość uzyskania dopłaty

Michal

Moderator
Klasyczne leasingi już do niczego się nie przydają przy osobówkach, bo auta i tak nie można wyciągnąć do prywatnego majątku bez zwracania VATu przed upływem 5 lat. Obstawiam, że dramatycznie spadła ilość takich umów.

krzyss

Pionier e-mobilności
Klasyczne leasingi już do niczego się nie przydają przy osobówkach, bo auta i tak nie można wyciągnąć do prywatnego majątku bez zwracania VATu przed upływem 5 lat. Obstawiam, że dramatycznie spadła ilość takich umów.
A te Darowizny przechodzą? :D

JareG

Pionier e-mobilności
Ciekawe, jak szybko Wolska weźmie się za załatanie dziury.. :D

Pozdrawiam

Bronek

Pionier e-mobilności
Leafa w tym samym dniu co wykupiliśmy darowalismy synowi. Plus efekt dodany, to że nie bylo potrzeby przerejestrowania z Leasingu na np żonę a potem na syna. Od razu na podstawie umowy darowizny W K przerejestrowal z z LEASINGU na syna. Oczywiscie US powiadomiony stosownym drukiem

Last edited:

Michal

Moderator

Wg stanu z 2022
Dla mnie leasing miał dwa plusy:
  1. Amortyzacja 24 miesiące
  2. Wykup do majątku prywatnego, bez durnot z darowiznami.
Teraz została już tylko darowizna, którą można było zrobić już wcześniej z autem kupionym za gotówkę.

krzyss

Pionier e-mobilności
Dla mnie leasing miał dwa plusy:
  1. Amortyzacja 24 miesiące
  2. Wykup do majątku prywatnego, bez durnot z darowiznami.
Teraz została już tylko darowizna, którą można było zrobić już wcześniej z autem kupionym za gotówkę.
A wlasnie… auto kupione na firme na umowe kupna sprzedazy. Mamy je w firmie 4 lata. Moge podarowac ? i nie bede musial placic podatkow ? Bo inaczej to z auta za 22000.- zostaje mi na reke kurfa 14000.-